Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. _Eci__

_Eci__ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дечки здраво, со мк пасош сум, и договор за работа како архитект. Како е процедурата за аплицирање за виза сега периодов поради рестрикциите?
    Поздрав

2. Ваљдрин.

Ваљдрин. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    275
    Kako Arhitekt da dobies viza treba da apliciras za viza za kvalifikuvani kadri.
    Megutoa so tvojata profesija od tebe se bara odreden stepen na poznavanje na Germanski jazik minimum B1 nivo, mozebi e B2 ili C1 sertifikat (uspesno polozen ispit na germanski jazicen institut : Goethe, Telk ili Daad ) .
    So dogovotot treba i Stellebeschreibung (opis na rabota) i konkreten dogovor so mesecna Plata .
    Vo web-sajtot na ambasadata imas fajll so kade se navedeni koi dokumenti ti trebat za da apliciras kako kvalifikuvan kadar vo GE.
    POZDRAV :)

На Bejbi94 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ana-Marija24

Ana-Marija24 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    204
    Многу тешко за архитект, скоро невозможно е!! Не сум песимистична само реалист, процедурата е страшна. Ти треба Ц1 степен за познавање германски јазик од Гете, и ти треба лиценца за вршење на дејност од германската комора на архитекти (каква процедура е тоа и колку трае незнам), затоа што архитектурата е регулирана професија во Германија и зависи од областа каде ке живееш..

4. nikita777

nikita777 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2018
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    13
    Здраво девојки,
    јас сум студентка на општа медицина и знам некои студенти од мојот факултет кои имаат работено во Германија за време на летото во болница. Сакав да прашам дали има некоја од вас која работела нешто во болница во Германија како студент да ја прашам за процедурата?

5. NebitnaVkraj

NebitnaVkraj Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    11
    Zdravo dali ste slusnale za grupna viza dali voopsto postoi takva viza??

6. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Здраво. Да споделам искуство. Средината на Јули испратив документ за да работам како студент на 3 месеци поќнувајќи од Август и од ZAV ми побараа да им пратам оригинал студент ИД, (индекс). Не знам зашто тоа го побараа, можеби се посомневаа дали сум студент по што толку од кусо пратив документ и од август сакав да почнам, а знам многу луѓе што заминале да работат на три месеци како студенти во било кој период од годината. Ако има некој слично искуство нека сподели

7. Arata

Arata Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    18
    Јас имам работено во хотел 3 месеци и мене искрено не ми се исплати еве и зошто:
    ПРВО (Околу работата) Работата во хотел како собарица е многу гнасна и одвратна. Кога појдов ми рекоа прво ќе учиш да работиш неколку дена и ќе ти пишеме неколку часа работни (останував по 7-8ч). Откако почнав сам да работам добивав повеќе од 30 соби за чистење, собите се делат на Abreise (due out, кога гостите се заминати и мораш да ја светнеш собата и вц-то на макс, менуваш комплетно постелнина, 5-6 крпи, шампони, сапуни, усисуваш, полираш и гланцаш се во вц и сл., ако не ќе те вратат и за најмал детал, во овие соби губиш доста време и вакви соби ти даваат повеќе за работа јер си нов и никој не те е*е) и Bleibe (stayover, кога гостите се во собата и тука не менуваш постелнина, само го местиш креветот, ја чистиш вц школката и туш кабината и по потреба менуваш крпа/сапун/шампон и нормално вакви соби ти даваат помалку јер се полесни за работа и се губи малку време)
    И ДВАТА ВИДА НА СОБИ СЕ ИСТО ПЛАТЕНИ!!!!
    Кога ќе ми дадеа многу такви Abreise се случуваше да останам и 9 часа (без пауза и гладен), средствата (хемикалиите) за чистење се прејаки, рацете ми се исушија а белите дробови сами си знаат што претрпеа. Кога собата е прегнасна (најчесто од кинези и индијци) сликаш и му праќаш на чекерот за да ти пише екстра време (се случуваше често да му пратам слика од вц-то полно со засушени гомна и во тој случај никакво средство не помага, ексик тој половина час плус што ќе ти го пише).
    ГОСТИТЕ НЕ ОСТАВААТ БАКШИШ, НЕКА НЕ ВЕ ЛАЖЕ НИКОЈ!!!!

ВТОРО (Околу платата) Пред да тргнам одделив 1.000€ (кои ги покрив од првата плата која изнесуваше 1.000€) од кои дадов 200€ за посредување, 400€ за прва кирија, 200€ за храна, 80€ за карта/автобус, 80€ за месечна (1час патував до работа), 20€ за тел.број и 20€ за нет. Ништо не ми остана од првата плата. Втората плата изнесуваше 1.300€ од која дадов 400€ за кирија, 200€ за храна, 80€ за месечна и се почастив 2-3 кафиња. Од втора плата ми останаа 600€. Третата плата изнесуваше 1.300€ од која дадов 400€ за кирија, 200€ за храна, 80€ за месечна, 20€ за 2-3 кафиња (6€ е кафето), 120€ потрошив во Primark, еднаш се живее (најевтината продавница за гардероба што би рекол јас ФЕНСИ ШУТКА) и 80€ карта за мкд. Од третата плата ми останаа 400€.
    ВО Burger King и McDonald's ПЛАТАТА Е ИСТА - МИНИМАЛНА

Заклучок Немачка не е иста кон секој, за некој е мајка, за некој маќеа. Да работев тука во Скопје 3 месеци ќе ги стегав парите и исто ќе заштедев 1.000€ и ќе немав никакви додатни малтретирања и нервози. Единствена позитивна работа е дружбата и тоа што прошетав. Како што кажав мене на 3 месеци не ми се исплати, можеби да беше на подолг временски период ќе се снајдев со подобра и најбитно, почиста работа. Доколку сакаш да ти останат пари мораш да рмбаш мини-џоб (450€ месечно на кои не ти запираат данок, нажалост јас не најдов мини-џоб). Се надевам помогнав колку-толку околу темава. Пред да прифатите ваква или слична работа разгледајте ги сите опции што ви ги нудат и се надевам ќе имате подобра среќа од мене. :)

На laurus nobilis, Scorpiongirl12, tambelina и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    21.039

Да те познавав, одма би те почестил едно кафе, за сето ова што го кажа и се измачи да го напишиш. Оти обично ко че прашам или не му се зборува или пак само че речат Убо е или Топ е и толку, крај.

На laurus nobilis, Konfetka, Mr.Lover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. MidwifeM

MidwifeM Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2020
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    3.934
    Дечки доколку некој е пријавен преку Артигум оваа година за посредување на работа за медицински сестри или има некакво искуство нека ме контактира

10. CalLynch

CalLynch Активен член

Се зачлени на:
    24 септември 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Јас сум пријавен преку Артигум

11. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Може некој што враќал данок да ми пиши ЛП

12. Ваљдрин.

Ваљдрин. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    275
    Poveli :)

13. fans

fans Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    91
    Здраво,
    не сум студент, барам работа во Германија за до три месеци. Некој ако знае некоја агенција за посредување за работа од Прилеп за Германија ? освен Контекст....

14. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.349
    Дали знаете дали Артигум посредуваат само за медицински сестри или можеби има некои ретки случаи на други медицински струки?

15. Ваљдрин.

Ваљдрин. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    275
    Ako ne si atudent, ne mozes da apliciras za rabota vo Germanija za 3 meseci, treba rabotna viza da zemes za podolg period.
    Rabota za 3 meseci e samo za studenti.
    Pozdrav :)

16. fans

fans Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    91
    Кај мене во маалото има 5-6 комшии кои заминаа на три месеци, а не се студенти, знам дека еден од нив и порано имаше заминато ( можи и на диво да се), работеше како хигиеничар, но се врати незадоволен, се на се, за три месеци заштедил 700-800евра, многу дал за кирија, сметки, превоз од местото до работното место итн.

17. Arata

Arata Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    18
    Да, можеш да заминеш на 3 месеци како студент иако не си студент само треба да најдеш агенција/посредувач што ќе ти обезбеди работен договор + потврда од било кој факултет. Во Германија никој к*р не го боли дали си ти студент или не, битно е да 'рмбаш, а мора да имаш потврда бидејќи таква е програмата "за студенти" и мислам дека воздрасна граница е 35 год.
    Како што пишав во постот погоре, не е многу исплатливо да се оди на 3 месеци.

18. NebitnaVkraj

NebitnaVkraj Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    11
    Ve molam decki nekoja dobra agencija sto posreduva za germanija za rabota sezonski zboruvam do 3 meseci a da ne e samo za studenti ima takva? I da ne se ceka preterano do godina primer.Izvinete za latinicata id mobilen pisuvam ubava vecer

19. Ваљдрин.

Ваљдрин. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    275
    Za 3 meseci sezonska rabota vo germanija e namemeta samo za STUDENTI. Da se razbereme kratko i jasno niedna agencija ne moze nema nikakvi ingerencii da najde rabota za 3 meseci .
    Za 3 meseci rabota ima iako ne si student no samo na CRNO.
    Druga alternativa : Termin + raboten dogovor >> Germanska Ambasada = Rabotna viza .. !

20. Ваљдрин.

Ваљдрин. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    275
    Ne mi e bas jasno kako moze da zeme potvrda od bilo koj fakultet iako ne e student?
    Potvrda od bilo koj fakultet ne se zima taka lesno, nikoj ne ti dava potvrda ako ne se zapises na fakultet.
    Fakultetot e obrazovna institucija ne tobako zadruga !!