Oh so taa naivnost drugar i jas so krstot na celoto ke bidime duo fantastico. Mozam da ti obezbedam 10 pecati so se potpisi za 1000 denari i plus indeks. Ova ne ti go kazuvam potamina tuku od mene sto uste sum student, i sekoj den gledam so se slucuva. Fakultetot e umrena institucija vo drzavava, posebno poslednive 5-6 godini.
Znaci mozno e takava opcija da zeminis 3 meseci so poyvrda koja ti ja obezbeduva nekoja agencija a ne si stydent?
Ako vtratis danok, ke gi zemes do posleden cent kolku ti imat odzemeno za danok tolku . 300,- 400 nema odredena cifra.Jas sa 2018 imav 575€ danok do cent gi zemav. Pozdrav
Здраво, дали има некој кој може да ме советува преку која агенција да извршам повраток на данок од германија за сезонска работа ?
Ако ги имаш пресметките за плата од секој месец, собери ги цифрите што означуваат колку ти одземале за данок месечно и ќе ја добиеш сумата што треба да ти ја вратат. Не е точно дека враќаат до 300 евра, јас на пример, имам вратено многу повеќе од 300 евра. Бидејќи си работела како студент, во целост ќе ти го вратат данокот.
Дали некој е запознаен со Венера агенцијата и нивното посредување за Германија со мк пасош преку бугарска фирма?
Лично имам искуство само со Контекст од Скопје и би ги препорачала а за Венера имам слушано само лоши коментари и искуства. Би ти препорачала да се советуваш со Контекст, мислам дека околу 400 евра наплаќаа за посредување за работа со виза.
Здраво, вака значи не интересира дали за работа во Германија како студент со студентска потврда мора да се организира одењето преку агенција? Бидејки јас си имам најдено и работа, работодавец и смештај. Мене ми треба само потврдата од факултетот. Не сакам да одам преку агенција. Ако знае некој да ми каже ве молам☺️
Preku agencija IC NE MORA da odis vo Germanija da rabotis kako student. Jas sekogas sam gi sredam dokumentite i im gi praram na firmata vo Germanija. Taka ta i ti slobodno mozes da izvadis potvrda od fakultet i da im go pratis, i posle cekas rabotna dozvola od ZAV. pozdrav
Zavisi od okolnostite odnosno od ZAV. (BUNDESAGENTUR FÜR ARBEIT) Ti ke pratis Immatrikulationsbescheinigung + potvrda za redoven student (za sekoj slucaj) prevedeno na germanski, ke gi pratis dokumentite vo firma i tvojata firma ke gi prati vo ZAV. licno okolu 2-3 meseci sum cekal sekogas za odobruvanje za rabota Pozdrav