Дали има некој во групава и ако може да ми напише некој во порака што се вработил во Германија со барање од овде работа и без бугарски (да не е работа од типот на Burger king ..туку по професија )
Здраво на сите, Ако може некој да ми посочи за закажување на термин за работна виза. Имам најдено работа и работодавецот ми кажа кога ке добијам термин да го известам за да ми прати договор за работа. Имав закажано преку емаил на 4 јануари 2021 за термин но сега гледам да не требе повторно да закажувам преку емаил. Во прозорецот за каква виза, има повеке опции Blue card и сега незнам која е точната опција што требе да ја одберам. Немам високо образование само средно. Ако може некој да ми посочи или објасни која виза е за мене.
Зависи дали струката ти е признаена во Германија. Ако ти е треба да си ја одбереш визата за стручен кадар а ако си од неквалификуваните треба да си закажеш термин за Регулативата од Западен Балкан. Од месецов одобрија аплицирање за тој тип на виза и термините ке ги доделуваат секок месец посебно, нема да е како порано што се чекаше по минимум 1 година за термин. Убаво види за кој тип на виза ти одговара образованието пошто ако закажеш за тип на виза што не ти одговара нема да ни да ти го процесираат барањето , ќе треба одново да закажуваш термин. Такви информации има на страната на Амбасадата.
Деновиве ќе го додадат. До пред една недела имаше опција само за започнување работа во изземањата за патување или така нешто, ама деновиве ќе го додадат тој за Регулативата од Западен Балкан. Patience
Zdravo mi treba edna informacija. Jas sum vo germanija momentalno rabotam kako student 2 meseci i 10 dena. Prasanje mi e dali ke mozi posle toj period da slezam Makedonija da se registriram so mojot decko koj ima bugarski pasos i so nego da se vratam germanija i da cekam tamu da mi gi napravi dokumentite. Toj ke ima rabota tuka i stan eden mesec ke sedime zaedno pa potoa da slezime Makedonija da se registrirame. Dali ke ima nekakov problem na granica. Kako odi taa postapka?
Zdravo da prasam ako sakam da napustam rabota vo germanija pred da mi zavrsi dogovorot ke ima nekakov problem?
Zdravo ako moze nekoj da mi dade odgovor Vcera soprugot imase termin vo ambasada konecno posle 2 god cekanje i aplikacija za rabota imase od agencijata na Eviva Stip tamu mu popolnija nekoj dukumenti na germanski koj gi prevedovme i pisuva deka na 2o.07.2021 treba da mu bide prv raboten den vo Germanija megutoa ne mu stavile uste pecat za viza mu stavija samo pecat vo pasos deka ima vozacka so D kategorija i na dukumentot pisu a deka e PETERAT dali nekoj se soocil so vakvo nesto i dali dobil nekoj vakvi dukumenti i posle kolku vreme viza dobivte?
Dali ima nekoj student uste što ceka dozvola za rabota od Zav Germanija.jas podnesov dokumenti minatata nedela preku posrednik od prilep.iskustva?