Дечки јас сум нова на форумов. Штотуку дипломирав. Сакам да отидам на работа во Германија може ли некој од вас да ми каже кои агенции посредуваат за работа таму ама да не е за студенти.
На колку време е дозволено да се оди пак со Македонски пасош? Јас се вратив крајот на Август. Кога можам пак да одам? колку време треба да помине? Инаку студент сум па сакав да одам кога имаме одмор помеѓу зимски и летен семестар.
Мислам дека нема такво ограничување, можеш одма пак да одиш и макс. 3 месеци непрекинат престој да имаш, но немаш право да работиш. Ако имаш дозвола за работа тогаш е друго..
Јас вадам дозвола од ЗАВ-Бон. Е сега работата е што нема поминато 6 месеци како што некои викаат дека треба. Од кога сум дојдена до датата кога сакам да одам пак ке има поминато 4 месеци. Па незнаев дали е тоа во ред.
Затоа реков тоа е веќе друго, за работење има поинакви правила така да ако треба 6 месеци тогаш толку и треба за наредно пак да ти дозволат да работиш. Не би шпекулирала зошто не знам точно ама тебе во тој случај до тогаш како што и самата кажа нема да помине толкав период..
Работодавецот ке ги испрати овој месец документите па ке видиме што ке кажат од ЗАВ Ако не ке одам само на прошетка
А може ли да ни кажеш каде работиш, колку тие саатница, можеш ли да бараш повеќе саати да работиш, како си задоволна? И јас сакам летово да одам, па ми требаат плус информации
јас сум прва година на факултет, планирам оваа или најдоцна до наредната недела да одам во коузон. ја отворив нивната страна но не се снајдов многу, јас сум заинтересирана за во германија но не видов никаква понуда за таму. планирам да аплицирам за во франкфурт па ке видиме што ке испадне. планиравме со другарка заеднода одиме ама нешто сега се предомислува здравје до јуни има време ако не па од коузон би требало да не сместав во групи не би требало сама да плаќам смештај многу е скапо така. ќе ви пишам како сум поминала во коузон поздрав
ако си бил 3 месеци во германија треба да си поседиш 3 и во македонија да бидиш регуларно ако не седиш во мк 3 месеци ке ги почастиш магарите по 100евра на оденје и вракање ова ми е проверео и сигурно
Денес пишував со тие од Контекс и ми рекоа дека мора да се прави првично интервју, па после тоа да се пополнуваат апликациите, па ме интересираше што прашуваат на тоа интервју или онака е информативно?
Здраво. Јас досега немам аплицирано за работа во Герамнија, а сакам да работам. Можи некој да ми кажи каде се аплицира до кога трае аплицирањето дали се аплицира преку интернет или ? позз http://www.jk.com.mk Дали некој преку оваа агенција има аплицирано ?
ova mene ne mi lici na nekoja seriozna agencija .... и феминки мој мили,аплицираше некој досега за наредното лето во Контекст??? јас планирам почетокот на ноеври, за да ги средам документите, па кој ги подаде апликациите веќе, нека каже како помина
Земав јас документи. Е сега, ми дадоа едно од ЗАВ дека сум редовен студент, тоа ќе го носам во Деканат за потпис и печат. Ми дадоа од Контекст формулар за нив кој јас си го пополнив, и ми дадоа едно за да ми се потпише професор дека знам германски, исто од ЗАВ. Може некој да ми каже досегашно искуство со ова сертификатот за познавање на германски? Кој ви даде, плативте ли нешто...?
Јас сама отидов онака само, и сама си најдов таму работа. 9евра од саат ми беше работата, чистење на канцеларии Презадоволна сум, во август се вратив во Јануари пак ке одам Инаку за документи-работодавецот ми ги испраќа. -Документот од ЗАВ со потпис и печат од универзитетот. -Документот што работодавецот го пополнува (ова е само доколку вие си најдете работа) -Копија од пасош.
аууу само јас пишувам на темава, другите ги нема абе ајде кажите што направивте во контекст дали некој аплицираше, а тие што имаат веќе искуство нека кажат после апликацијата што се случува??пак има интервју или?