Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    363
    Кога се од прилика аплицирањата??? :$

2. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    ОД денес почнуваат :)

На miljkovic му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mixo

mixo Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Каде се аплицира...Некој линк или слично :$

4. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    AJ VE MOLAM KAZITEMI KOI SE NAJCESTITE POSTAVUVANI PRASANJA NA INTERVJU?

POZZ

5. smoki23

smoki23 Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Дечки јас сум нова на форумов. Штотуку дипломирав. Сакам да отидам на работа во Германија може ли некој од вас да ми каже кои агенции посредуваат за работа таму ама да не е за студенти.

6. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    На колку време е дозволено да се оди пак со Македонски пасош? Јас се вратив крајот на Август. Кога можам пак да одам? колку време треба да помине? Инаку студент сум па сакав да одам кога имаме одмор помеѓу зимски и летен семестар.

7. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Мислам дека нема такво ограничување, можеш одма пак да одиш и макс. 3 месеци непрекинат престој да имаш, но немаш право да работиш. Ако имаш дозвола за работа тогаш е друго..

8. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Јас вадам дозвола од ЗАВ-Бон. Е сега работата е што нема поминато 6 месеци како што некои викаат дека треба. Од кога сум дојдена до датата кога сакам да одам пак ке има поминато 4 месеци. Па незнаев дали е тоа во ред.

9. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Затоа реков тоа е веќе друго, за работење има поинакви правила така да ако треба 6 месеци тогаш толку и треба за наредно пак да ти дозволат да работиш. Не би шпекулирала зошто не знам точно ама тебе во тој случај до тогаш како што и самата кажа нема да помине толкав период..

10. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Работодавецот ке ги испрати овој месец документите па ке видиме што ке кажат од ЗАВ :) Ако не ке одам само на прошетка :)

11. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    А може ли да ни кажеш каде работиш, колку тие саатница, можеш ли да бараш повеќе саати да работиш, како си задоволна? И јас сакам летово да одам, па ми требаат плус информации :D

12. madridistaa

madridistaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    5
    јас сум прва година на факултет, планирам оваа или најдоцна до наредната недела да одам во коузон. ја отворив нивната страна но не се снајдов многу, јас сум заинтересирана за во германија но не видов никаква понуда за таму. планирам да аплицирам за во франкфурт па ке видиме што ке испадне. планиравме со другарка заеднода одиме ама нешто сега се предомислува здравје до јуни има време ако не па од коузон би требало да не сместав во групи не би требало сама да плаќам смештај многу е скапо така. ќе ви пишам како сум поминала во коузон
    поздрав :hai:

13. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    ако си бил 3 месеци во германија треба да си поседиш 3 и во македонија да бидиш регуларно ако не седиш во мк 3 месеци ке ги почастиш магарите по 100евра на оденје и вракање ова ми е проверео и сигурно

14. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    363
    Денес пишував со тие од Контекс и ми рекоа дека мора да се прави првично интервју, па после тоа да се пополнуваат апликациите, па ме интересираше што прашуваат на тоа интервју или онака е информативно? :)

15. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    31.474
    Здраво. Јас досега немам аплицирано за работа во Герамнија, а сакам да работам. Можи некој да ми кажи каде се аплицира до кога трае аплицирањето дали се аплицира преку интернет или ? позз
    http://www.jk.com.mk Дали некој преку оваа агенција има аплицирано ?

16. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14

ova mene ne mi lici na nekoja seriozna agencija
    .... и феминки мој мили,аплицираше некој досега за наредното лето во Контекст???

јас планирам почетокот на ноеври, за да ги средам документите, па кој ги подаде апликациите веќе, нека каже како помина :)

17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    Земав јас документи. :)

Е сега, ми дадоа едно од ЗАВ дека сум редовен студент, тоа ќе го носам во Деканат за потпис и печат. Ми дадоа од Контекст формулар за нив кој јас си го пополнив, и ми дадоа едно за да ми се потпише професор дека знам германски, исто од ЗАВ.

Може некој да ми каже досегашно искуство со ова сертификатот за познавање на германски? Кој ви даде, плативте ли нешто...? :)

18. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    И btw го напишавте CVто на германски??????????? :D

19. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Јас сама отидов онака само, и сама си најдов таму работа. 9евра од саат ми беше работата, чистење на канцеларии :) Презадоволна сум, во август се вратив во Јануари пак ке одам :)

Инаку за документи-работодавецот ми ги испраќа.

-Документот од ЗАВ со потпис и печат од универзитетот.
    -Документот што работодавецот го пополнува (ова е само доколку вие си најдете работа)
    -Копија од пасош.

20. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    аууу само јас пишувам на темава, другите ги нема :D

абе ајде кажите што направивте во контекст дали некој аплицираше, а тие што имаат веќе искуство нека кажат после апликацијата што се случува??пак има интервју или?