Jas pa mislev tie agencii samo za studenti vazat, a kade online si aplicirala ako moze da mi pratis link vo poraka do webstranata
Preku agenciite sto gi navedol ne se aplicira za viza toa e za posreduvanje samiot napisal deka dobil termin za viza online a baral agencija sega vidi prethodno sto pisuval zatoa prasav da prati kade apliciral/a.
Sakam da raskazam moi slucuvaanja vo germanija za da ne se zaebe nikoj... Rabotev 3 meseci vo Dr.Hoffmann bukvalno si igraa so nas ni vetija 8h rabota a dobivavme 4h... sramota Pazete so koj fakjate rabota po stranstvo poso mnogu duzat pari balkanski rabotodavci
Jas sum studentka koja vekje 4 pati odam preku razlicni agencii vo stranstvo,Germanija i Anglija.Sekogas se nadevav deka ke bide podobro preku druga agencija ama ne ispadna taka.Prviot pat bev vo germanija vo mcdonalds i rabotevme bukvalno po 20 casa nedelno namesto po 40, hranata sto ni ja davaa kako plus bese od ostavana od zaostanata od prethnodni denovi a ponekogas ni davaa i raboti so pominat rok. Platata premala kiriite sekogas pogolemi za da profitiraat makedonskive agencii koi zemaat procent direktno so dogovor od gazdite vo germanija.Nakraj presmetuvas so tie rabotni saati ti imas cisti 500 evra mesecno, 1500 evra za 3 meseci ako ne gi trosis na setanje,jadenje. Vtoriot pat pak vo germanija preku druga agencija kade sto ne premestuvaat vo 4 apartmani vo rok od 3 meseci(sekogas e taka i ima 100 problemi vo stranstvo prvite 2nedeli), avtobusot koj ni bese veten deka ke ne sobere od aerodrom ne bese tamu.Rabota vo magacin malku povisoka saatnina nego vo mcdonalds,bez jadenje. Rabota konstantno na noze, brkanje nadcovecka norma, ispukana koza na prstite 3 meseci,skrateni pauzi , odvratni sefovi, los odnos od kolegi(arapi,migranti,crnci) bukvalen mobing na rabota.Smestajot mirisa na staro(sekogas se stari kukji od pred 3veka).Se na se doma si doagjas so ispod max 2000evra ako ne trosis na setanje(normalno ne sme idioti da ideme a da ne setame niz germanija i sosedni zemji).Isto drugarka i bese vetena rabota vo bolnica so povisoka saatnina nego magacin,mcdonalds i ostalo za nakraj da zavrsi vo park za deca za mnogu pomala saatnina od vetenata.Treti pat anglija se prijavuvam za rabota vo prodavnica na kasa.Stigam vo anglija prvite denovi gazdata na kukjata vika deka kirijata e pogolema odkolku taa sto ni ja kazale tuka vo MK, ok plakjame povekje, posle 3 nedeli ni smestuvaat starci na istiot sprat kaj sto ziveevme so drugarkata. Mirisa loso 24/7, ne cistat, pijat mnogu alkohol, vo wc se zaglavuvaat po 40 minuti i rabotat po 4 casa skrateno vreme( iako se vekje vo penzija od primarna rabota za povekje pari rabotat dopolnitelna rabota a so toa konstantno se doma i smetaat).Na rabota prodavnickata na Indiec stara i mala, konstanten mobing na rabota za da izvrsuvas povekje rabotni zadaci vo tie 8 casa, na pauza sekogas se prijavuvas kaj gazdata dodeka toj odmara i za vreme na pauza zamara so prasanja i gluposti( zborea deka bil pedofil vo indija zatoa izbegal) i se ponasa grubo.Sve na sve doma zarabotka pomala i vo sporedba so germanija( bratucetka otide na rabota vo niva na 120km od jas kaj sto bev, 14 casa rabota na jako sonce za 7 funti na saat, rabota na niva e sekogas najmalku platena vo anglija a najmnogu zahtevna greota za nea iskreno bel den ne vide a se vrati so pomalku pari).Cetvrti i posleden pat nervozna posle site glupavi 3mesecni "avanturi" se prijavuvam za vo germanija kako cistacka vo luksuzen hotel(bilo najplateno najdobro oceneto od drugi studenti i najtesko da se zeme taa pozicija, ama poradi moeto pogolemo poznavanje na germanskiot sum imala sansi da vlezam na taa poziicja). Pominuva 1 nedela tamu ziveam vo hotelot, rabotam vo hotelot doagja menadzer mi vika mora da mi se zgolemi rabotnoto vreme, vikam plateno li ke ee , vika da. Rabotam 1 mesec stiga plata nema nisto od bonus platenite saati, pominuvaat uste 10tina dena doagja i vika povtorno treba da se zgolemat rabotnite saati(11-13 casa dnevno poradi nedostig na rabotnici, a pazi luksuzen hotel)mu vikam nema da rabotam povekje od 9-10 casa ako zatoa sto ne mi se plateni bonus saatite, posle 2 dena mi se javuvaat od MK agencija vikaat da se priberam so odnosot ili ke mi bide daden otkaz kuferite i doma, vikam arno ako e taka nisto ne mi e isplateno od bonus saatite vikaat ke pravam kako sto ke kazat, ok, rabotam prosek 11-12 saati dnevno vo hotelot, proagja 2 mesec pak nisto od bonus saatite a primetuvam trosocite za hrana( all inclusive) porasnati skoro dvojno ( 480 evra za jadenje 3 pati na den za plata od 2100evra pokraj drugi troskovi kako 500evra kirija so cistat nedelno i terasa).Se javuvam vo agencijata vikam ke rabotam 2 meseca namesto 3 se pakuvam i si odam doma, bukiram karta(ovojpat sama vo ovaa "avantura" idev)i si odam doma. Nakraj kraeva sekogas se gleda profitot na rabotodavcite i skoro nikogas ne zemas povekje od cisti 2000evra za tie potroseni 3 meseci vo mizerii.Se nadevam deka pomognav na povekjeto devojki i decki bidejki ova e krajno mizerno od nasive agencii koj ne nosat da rabotime ko konji za sitni pari. PS: znam deka e mnogu dolg tekstot
Taka e apsolutno se soglasvam sotebe... i preku lujgje e taka... REFIK ASAN, DANIEL POSREDNIK AGENCIJA... Uzasss uzasss nemojte lujge ic da ojte preku nimi
Zdravo ako nekoj znae kako da apliciram za pocetok vo mecdonalds imam bugarski pasos ali deka nemam smestaj
zalno niz sto si pominala sega kako ti e? ako ne e problem da spodelis so tie sto doprva sakame da odime nekade koi agencii da izbegavame, jas ne znam germanski samo angliski samo nema da molcam ako nekoj me zezne ti si arno izdrzala wow. ubavo e da spodelime iskustva ako ne preku agencii kako da se snajdeme e prasanjeto a da si zamineme od drzavata
Tamu samo parite se ubavi i shetanjeto drugo nisto... a ovie gjubrinja so gi napisav prvicno se gomna od lugje preku niv nemojte... za posreduvanje zemaat po 300evra i zgora na toa sakaat da zapecalat na nas grb... dokolku oni (tie so ti naogjaat rabota) ti najdat i smestaj ke ti bide duplo poskap smestajot
За да работиш во Германија по струка, кој степен на јазик е потребен? Работното место не би вклучувало комуникација со странки, туку само со колегите.
Мислам Б2. Ама зависи и со каков пасош дали Мк или Еу. Оти зависи и од работодавецот, можи да не ти бара Б2, да можиш со Б1 да почниш, па таму да полагаш Б2, а во Амбасада ќе ти бараат сертификат да приложиш од Гете, Телк не постар од една година, за стручен кадар.
Охооооо којзнае кога ќе стигнам до б2, можда никогаш. Во моментов ништо не знам, никогаш не сум учела германски, не се ни осеќам сигурно дека некогаш би можела да стигнам до Б1, за б2 па да не зборуваме ... Мк пасош.
Сега гледав на нет, пишуваше за Лаборнат Б1 можи, па после за признавање диплома отом потом Б2. Значи можи со Б1 да појдиш. За една година со интензивно учење се стигнува до Б1. Зависи обврски се. Не е страшно, ако си решена за одење ќе стигниш до Б1. И до Б1 не е тешко многу Или друга работа, па таму да учиш јазик, па после да си бараш по струка.