Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Kakva ke ti e rabotata zavisi od gazdata i menazerot na restoranot. Vo nekoi restorani mozes i dve nedeli po 10 saati da rabotis bez slobodni, kaj nekoi 1 saat otkako ke se najavis moze da ti recat odi si ne ni trebas deneska nema rabota. Od denes za utre moze da se menuva rasporedot za rabota, nema da znaes koga imas sloboden den itn...A i nekoi sefovi na smeni si mislat deka se vraboteni vo bundestagot ...pa se odnesuvaat kon vrabotenite kako da se robovi. No pak ke napomenam se zavisi od restoranot, vaka mi raskazuvaat prijatelite sto rabotat tamu.Momentalno e okolu 12 i nesto sitno saatnica pomnozi so 160 saati i potoa presmetaj si vo bruto neto rechner i ke vidis kako ke ti izlezat matematikite. So sreka

На gjoker4e и theunforgiven им се допаѓа ова.
  2. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Хм... Иксрено сега уште повеќе се збунив. Мене друго ми кажуваа, дека се работи по 6 часа дневно со 1 слободен ден неделно.
    Во врска со калкулирањето - не би знаел како да пресметам нето/бруто, не знам колку се одзема данок и слично.
    Фала, во секој случај.

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    toj sto ti ima kazuvano vajda raboti vo takov restoran.Ama site restorani ne rabotat isto.Imas aplikacija na koja mozes sam da presmetas kolku bi zarabotuval.

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  4. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Rechner е апликацијата? Џабе, не знам јазик и не можам да пресметам. Се разбира дека сите ресторани не работат исто, што и да е на светот не работи исто. Ти малку изгенерализира и ме исплаши.

5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    8.472
    Е калкулатор, за приближно да видиш колку би земал нето плата.
    https://www.brutto-netto-rechner.info/
    Нето плата зависи од повеќе фактори. Која даночна класа си, дали плаќаш црквен данок, дали имаш деца, какво осигурување имаш и сл.
    Приближно да пресметаш, ако не си во брак, т.е сопруга не е пријавена на твоја адреса, си класа 1.
    Црквен данок ставаш не, останатите параметри се подесени. Негде може и од покраината во која си да има мала разлика, ама тоа повеќе е во брутото заради различните стандарди.

6. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Ти благодарам, сега се снајдов. Кога нешто се објаснува, треба убаво да се (до)објасни :)))))

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Јас ти пишав како стојат работите. Тоа што на некого му се погодило се организирано и 6 саати работа и незнам што тоа е игра на среќа. Ако е добра работата во рестораните за брза храна ќе работат Германци, а не да се преполни од секаде само не Германци. И кога некој нешто дава насоки , а не ти е јасно постои Google и Google translate i разни други алатки за информирање и за ( Дообјаснување ) и ( Разјаснување) .

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    8.472
    Според пресметките ако саатнина е 12 евра бруто, што е минимум саатнина законски, за една работна недела со 40 саати на недела, би било од прилика за самец нето 1415. Што реално не е многу со оглед на месечни трошоци за стан и сметки. Јадење најмал проблем, цените во маркетите се подостапни отколку во мк. Не знам како одат изнајмување соби со цимери. Не сум била никогаш така.
    Работното време може да е различно секаде, зависи како се договориш. Кај некои договор на пример 100% работно време е 38ч на недела, кај некои 39ч, кај некои 40часа. Зависи од фирмата. Можеш да работиш пет дена на недела, или 4 или 6. Се е работа на договор. Важно е кога се потпишува договор да стои се наведено внатре.
    Сум била 80% на 5 дена неделно од 39.5 ч на недела, 50% со три дена во неделата, 100% со 5 дена неделно 39ч неделно.
    Негде прекувремено ти плаќаат, некои фирми не плаќаат, туку земаш слободен ден. Негде можно е да си избереш дали сакаш пари, или слободен ден. Сегде е различно.
    Исто битно е како смееш да земеш одмор, за боловање. На предходната работа и два дена болна да се јавев, немаше потреба од боловање да носам. Тек од третиот ден. Па се злоупотребуваше до бескрај нормално. Ама одмор беше квази колективен. Само 8 дена беа на располагање да си ги земам кога сакам.
    На оваа работа од прв ден, мора боловање од матичен. Одмор ама "слободно" да бираш. Нормално пак нели е со договор, ама однапред да кажеш неколку недели. Кај маж ми на пр. од денес за задутре се случувало да земе одмор, ја така можам да сонувам само :D
    Кај повеќето првите 6 месеци се пробно време и нема одмор земање, кај некои одмор може и во пробно време. Е кај мене секогаш може одмор во пробно време. Пак зависи од договор. И кои услови си спремен да ги прифатиш. Пошто работодавец ќе се наметне да ти даде договор шо нему му одговара, ти мора да се поценкаш. И така ако ви одговара ќе се потпишате, ако не чус и многу среќа.

9. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Јас немаше да прашам за мислење и ти немаше да дадеш мислење ако не прашав јас. Односно, овој муабет немаше да го водиме ако јас прогуглав и бев задоволен од тоа што сум го нашол. Ти мене само ми нафрла информации и ме пушти да се снаоѓам како знам и умеам. Членката после тебе ми објасни многу попрецизно, што е многу битно за некој кој сега почнува да се интересира на тематикава. И, да не должам повеќе, фала ти за советите, тоа би било тоа од тебе за мене.

Дали сметаш дека во помал град (се работи за некое гратче во близина на француска граница) ми е доволна таа плата, ако сакам да живеам сам во станче со една соба, да речеме? Ќе ми останува ли нешто за заработка, или сѐ ќе трошам (секако, ова е дискутабилно ама, да речеме, со еден нормален живот, без претерувања)? Имам една таква понуда и уште се мислам што да одлучам.

10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.857
    Допаѓања:
    8.472
    Искрено не знам, ако би заштедувал, моја проценка е, дека повеќе од 300-400евра на месец не би можел да тргаш. И ова ако се ограничиш само на минимум. За да заштедиш повеќе потребно е уште една, или подоброплатена работа.

Кириите на становите зависат од покраина до покраина,од град до град. Она што треба да го земеш во обзир е дека најчесто не се наместени, значи одат без мебел. Дури и без кујна некои!
    Нормално може да се најде и само со кујна, и наместен. Ама мораш да пазиш на тоа.

Друга работа е што побарувачкта е ептен вискока, и стварно многу тешко се наоѓа стан, особено ако не знаеш германски.
    При барање стан, треба да си во можност да платиш капар во износ од две месечни кирии, кој на крај кога си одиш од станот, ти се враќа, нормално ако не си направил огромна штета во станот, и плус една кирија за тековен месец. Практично треба да имаш пари за три кирии.
    Затоа и на почетокот е подобро само соба со цимери во заедноца, па кога ќе пркнеш малку си бараш сам стан.
    Исто пази на Варм и Калт мите. Во варм се вклучени најчесто трошоци за вода, некогаш и парно, зградарина... Калт е само киријата, горенаведеното доаѓа плус на цена,
    Интернет дур да ставиш, ако нема во станот е научна фантастика, се чека еден месец, а пак да не зборам за откажување на истиот. Со рокови мора да се пази, да се запази не знам дали беше еден или три месеци најава однапред за интернет, и за струја , за гас...Знам иако звучи сега екстемно комплицирано, после неколку години се навикнуваш на тукашната бирократија. Утвари отрпнуваш и вежбаш трпение :D:D.

Трошоци за нет, струја, гас ај да направам проценка за едно лице, можеби 200 евра да кажеме или помалку. Нека кажат тие што сами живеат како плаќаат.

Исто во обзир треба да се земе колку далеку од работата ќе живееш. Значи да не ти се деси да најдеш стан шо треба 1 саат минимум да патуваш по правец со бус или воз. Картата за јавен превоз имаат намера од април негде да ја направат да чини 49 едва, ама всушност да биде Дојчландкарте, односно да ја користиш насекаде во Германија, во возови, трамови, бусови.. Освен во ИЦЕ.

Еве од прилика на страниве погледи колку би чинел стан во кое место сакаш, па направи сметка
    https://www.wg-gesucht.de/
    https://www.immowelt.de/suche/wohnungen/mieten
    https://www.immobilienscout24.de/wohnen/mietwohnungen.html

Не е едноставно знам, полесно е ако има кај кој да дојдеш, некој бар за почеток да ти каже како оди пријава во општина, стан и сл. Ама па сега не е и толку невозможно, со оглед колку многу не има тука.
    Најтешко е на почеток, после имаш можности за дообукација, ако имаш квалификации да смениш работа и сл.

П.С станови од VOnovia или како и да беше фирмата, имаат многу лош глас, избегнувајте ги!

На NoirSerpentine и theunforgiven им се допаѓа ова.
  11. crazybaby93

crazybaby93 Нов член

Се зачлени на:
    13 јануари 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите,
    Имам едно прашање. Имам аплицирано за виза високо квалификуван кадар на 19.12.2022 врз база на договор од ИТ компанија во Хамбург. Сеуште немам добиено никаков одговор од амбасада, во комуникација со некои луѓе што аплицирале за истиот тип на виза ми имаат спомнато дека визата ја добиле за 2 недели.
    Исто од муабети слушам дека игра улога и во кој град се аплицира, обемот на апликации и сл, но дали некој се има соочено со иста/слична ситуација, некако многу време ми се виде за чекање.

Фала ви однапред

12. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    3.180

Ова малку покомплицирано од што мислев дека е :D
    Или само ептен реално ми ја претставуваш ситуацијата, а во суштина не е така претешко.
    Јас имам искуство со живеење во странство 3 години, ама не работа, туку студирање. Мислам дека тоа би ми помогнало многу, како основа.
    Според она што мене ми се нуди, би требало да има кој да ми помогне околу почетните нешта, да ме упати што би се рекло. Само, како се распрашувам, така повеќе се плашам и губам надеж. А, кога ќе замислам, колку народ има отидено... Зошто не би можел јас пошто, нели, ако е толку комплицирано, нема да останат таму.

13. Sopotchanka

Sopotchanka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Здраво на сите.
    Би сакала да прашам како оди постапката со квалификуван кадар. Бидејќи имам завршено висока медицинска школа-лаборант, дали треба да имам положено државен испит тука за да можам да поднесам за виза или ми треба само дипломата.

14. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.381
    Кажете ми каде да барам продавници за виза или кажете ми колку кошта една студентска виза за во германија ако одам само на пракса преку факултет? Праксата каде што ќе одам ми обезбедува виза ама само ме интересира цена за една таква виза ?

15. Capricorn96

Capricorn96 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    412
    Здраво :)
    Имал ли некој искуство со Macedo агенцијата што посредува за работа во Хрватска и Словачка? Гледам отворени огласи за Словачка во фабрики за автомобили.

16. Studenttt

Studenttt Нов член

Се зачлени на:
    29 декември 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Najdobra agencija za posreduvanje za letna studentska rabota vo germanija?

17. nnj22

nnj22 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2021
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site ova leto bev na studentska rabota vo germanija, e sea treba da go vratam danokot, od ujp mi kazaa deka tuka ke treba da platam danok na zarabotenite pari, nekoj da spodeli iskustva.

18. Bluejay98

Bluejay98 Нов член

Се зачлени на:
    22 јануари 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво дечки, летово за првпат јас и девојката ќе одиме да работиме во Германија, поточно во Hanau. Може ли вие што сте биле веќе да споделите искуства за тоа на што да обрнеме внимание, на што да пазиме и некои слични работи? Фала ви однапред. :)

19. Studenttt

Studenttt Нов член

Се зачлени на:
    29 декември 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Iskustvo so eviva, rabota vo luna park?

20. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.698
    Дали има некој што изработува фалсификат документи за студенти за летна работа во Германија?