Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. GTC30

GTC30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2021
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    222
    Дали некој знае каде да се аплицира за двајца (пар) во Mcdonalds, со можност со сместување.

2. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    54
    Здраво
    Се обратив на маилот на финанзамт минхен за повраток на данок и тие ми испратија повратен маил со потребни документи. Уредно ги испратив на адресата која ми ја кажаа, меѓутоа јас се пријавив за стеуернуммер на deroystrase 12, a документите ги испратив на finanzamt munchen 94302 straiburg ... дали доколку е погрешна адресата (доколку требало да го испратам на deryostrasw 12, дали тие по службена должност ќе го препратат таму?

3. Pregmam

Pregmam Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    56
    Zdravo, dali ako mi e pogreshen maticniot broj na termin nema da me primaat vo vizniot oddel?

4. Sopotchanka

Sopotchanka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Нема да те примат доколку имаш грешка на матичен број или на пасош. Ако е грешката буква во име или презиме не загледуваат толку на тоа.

5. doleina

doleina Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2021
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    29
    Девојки
    дали може да се најде работа ( не сум студент ) на два три месеци во Германија? Предлог агенции

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    Ako ne si student ti e potrebna viza, a za viza ti treba termin ako si so Mk pasos.

7. doleina

doleina Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2021
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    29
    се чека долго?:/

8. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    6.370
    ima lotarija za dobivanje termin zavisi kako imas sreka

9. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    54
    Како оди постапка за продолжување работна дозвола од 3 месеци на виза 6 месеци?
    Дали ако имам договор од работодавач ќе може да продолжам виза?

10. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Не можеш да продолжиш нешто кое не си го почнала. Работна дозвола =/= виза, па следствено на тоа, не можеш работна дозвола од 3 месеци (Мекдоналдс или слично) да си ја претвориш туку така во виза за престој. Ако си со МК пасош, аплицирај за лотарија за виза па ако те изберат најди некој работодавач.

11. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    54
    А доколку веќе потпишам договор на 6 месеци? Мислам нели може да се убрза ако имам договор за раб и сместување?

12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.793
    Допаѓања:
    173.161
    Не можеш. Си чекаш на лотаријата ако спаѓаш во категоријата за виза за западен балкан..

Јас аплицирав за друга категорија, побрзо се зема ама треба многу услови да се исполнат.

Иначе НЕ МОЖЕШ од 3 месечната студентска работа да преминеш на виза..
    Претпоставувам дека за студентски престој прашуваш бидејќи само кај нив е 3 месеци

13. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    54
    Da

14. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2022
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    54
    Комплицирано е, а за која категорија имаш аплицирано? За квалификуван кадар?

15. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.793
    Допаѓања:
    173.161
    Да.
    Брзо се добива термин и не е на лотарија.
    Ако одиш како студент никако не можеш да продолжиш виза бидејќи технички вие немате виза.. Имате одобрение

16. Emanuil$69

Emanuil$69 Нов член

Се зачлени на:
    22 мај 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите !
    Јас сум студент и за првпат аплицирав во Контекст за студентска работа во Германија. Но бидејќи не сум во група, дали за мене ќе трае подолго процесот на наоѓање работа или нема врска ?
    Иначе го владеам B2-Niveau на германскиот јазик, па се надевам дека имам подобри шанси за вработување.
    Ви благодарам.

17. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Не би требало да трае подолго, али сепак зависи и од работодавачите таму. И без јазик ќе те земат, а со Б2 имаш подобри шанси да се паднеш во некој добар/прометен Мекдоналдс, па да имаш и со тоа повеќе саати, а веројатно и подобро место на живеење, каде што работата ќе ти биде добро поврзана со местото на живеење. Ова не го земај здраво за готово, ама сите што имаа супер познавања на јазикот (Б1 и нагоре) имаа добри искуства, меѓу кои и јас.

На Emanuil$69 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Drustvena

Drustvena Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    72
    Братучед ми остана неоженет, раскина долга врска, и на 39 години реши да оди сам.

Има Полско државјанство и пасош.
    Што би предложиле тие што имате некакво искуство?
    Англиски знае, Германски не.

19. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Ако не му е проблем да почека барем 6 месеци, нека запише интензивен курс и нека мрдне од почетна точка. Греота е со ЕУ пасош, да работи во Мекдоналдс, КФЦ или некои такви други глупости за минималец. Општо за снаоѓање ќе му треба германскиот јазик, поготово ако живее, плаќа сметки, пазари во маркет, патува од и до работа и слично. Со Англиски, би препорачал да најде нешто да работи во некој хотел или слично, кај што има повеќе туристи. Барем нма да му биде толку стресна работата, а и подобро платена.

На Drustvena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. batezc

batezc Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Дечки лани бев на студентска работа во McDonald и немаше никаков проблем со печат со потпис со истите документи истиот факултет се беше океј , оваа година ме имат одбиено поради некој си печат а сите документи беа исти како лани е сега пишавме приговор лично и по електронска пошта има шанси да ме одобрат или како оди тоа некој со искуство да ми одговори
    Поздрав имајте убав ден :)

На Drustvena му/ѝ се допаѓа ова.