Работа во Германија

Discussion in 'Барање работа' started by happygirl, Nov 3, 2011.

1. GTC30

GTC30 Истакнат член

Дали некој знае каде да се аплицира за двајца (пар) во Mcdonalds, со можност со сместување.

2. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Здраво
    Се обратив на маилот на финанзамт минхен за повраток на данок и тие ми испратија повратен маил со потребни документи. Уредно ги испратив на адресата која ми ја кажаа, меѓутоа јас се пријавив за стеуернуммер на deroystrase 12, a документите ги испратив на finanzamt munchen 94302 straiburg ... дали доколку е погрешна адресата (доколку требало да го испратам на deryostrasw 12, дали тие по службена должност ќе го препратат таму?

3. Pregmam

Pregmam Истакнат член

Zdravo, dali ako mi e pogreshen maticniot broj na termin nema da me primaat vo vizniot oddel?

4. Sopotchanka

Sopotchanka Истакнат член

Нема да те примат доколку имаш грешка на матичен број или на пасош. Ако е грешката буква во име или презиме не загледуваат толку на тоа.

5. doleina

doleina Истакнат член

Девојки
    дали може да се најде работа ( не сум студент ) на два три месеци во Германија? Предлог агенции

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Ako ne si student ti e potrebna viza, a za viza ti treba termin ako si so Mk pasos.

7. doleina

doleina Истакнат член

се чека долго?:/

8. SanelaS

SanelaS Популарен член

ima lotarija za dobivanje termin zavisi kako imas sreka

9. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Како оди постапка за продолжување работна дозвола од 3 месеци на виза 6 месеци?
    Дали ако имам договор од работодавач ќе може да продолжам виза?

10. BraBru

BraBru Истакнат член

Не можеш да продолжиш нешто кое не си го почнала. Работна дозвола =/= виза, па следствено на тоа, не можеш работна дозвола од 3 месеци (Мекдоналдс или слично) да си ја претвориш туку така во виза за престој. Ако си со МК пасош, аплицирај за лотарија за виза па ако те изберат најди некој работодавач.

11. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

А доколку веќе потпишам договор на 6 месеци? Мислам нели може да се убрза ако имам договор за раб и сместување?

12. Dust

Dust Game Over

Не можеш. Си чекаш на лотаријата ако спаѓаш во категоријата за виза за западен балкан..

Јас аплицирав за друга категорија, побрзо се зема ама треба многу услови да се исполнат.

Иначе НЕ МОЖЕШ од 3 месечната студентска работа да преминеш на виза..
    Претпоставувам дека за студентски престој прашуваш бидејќи само кај нив е 3 месеци

13. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Da

14. Blackkqueen

Blackkqueen Активен член

Комплицирано е, а за која категорија имаш аплицирано? За квалификуван кадар?

15. Dust

Dust Game Over

Да.
    Брзо се добива термин и не е на лотарија.
    Ако одиш како студент никако не можеш да продолжиш виза бидејќи технички вие немате виза.. Имате одобрение

16. Emanuil$69

Emanuil$69 Нов член

Здраво на сите !
    Јас сум студент и за првпат аплицирав во Контекст за студентска работа во Германија. Но бидејќи не сум во група, дали за мене ќе трае подолго процесот на наоѓање работа или нема врска ?
    Иначе го владеам B2-Niveau на германскиот јазик, па се надевам дека имам подобри шанси за вработување.
    Ви благодарам.

17. BraBru

BraBru Истакнат член

Не би требало да трае подолго, али сепак зависи и од работодавачите таму. И без јазик ќе те земат, а со Б2 имаш подобри шанси да се паднеш во некој добар/прометен Мекдоналдс, па да имаш и со тоа повеќе саати, а веројатно и подобро место на живеење, каде што работата ќе ти биде добро поврзана со местото на живеење. Ова не го земај здраво за готово, ама сите што имаа супер познавања на јазикот (Б1 и нагоре) имаа добри искуства, меѓу кои и јас.

Emanuil$69 likes this.
  18. Drustvena

Drustvena Активен член

Братучед ми остана неоженет, раскина долга врска, и на 39 години реши да оди сам.

Има Полско државјанство и пасош.
    Што би предложиле тие што имате некакво искуство?
    Англиски знае, Германски не.

19. BraBru

BraBru Истакнат член

Ако не му е проблем да почека барем 6 месеци, нека запише интензивен курс и нека мрдне од почетна точка. Греота е со ЕУ пасош, да работи во Мекдоналдс, КФЦ или некои такви други глупости за минималец. Општо за снаоѓање ќе му треба германскиот јазик, поготово ако живее, плаќа сметки, пазари во маркет, патува од и до работа и слично. Со Англиски, би препорачал да најде нешто да работи во некој хотел или слично, кај што има повеќе туристи. Барем нма да му биде толку стресна работата, а и подобро платена.

Drustvena likes this.
  20. batezc

batezc Истакнат член

Дечки лани бев на студентска работа во McDonald и немаше никаков проблем со печат со потпис со истите документи истиот факултет се беше океј , оваа година ме имат одбиено поради некој си печат а сите документи беа исти како лани е сега пишавме приговор лично и по електронска пошта има шанси да ме одобрат или како оди тоа некој со искуство да ми одговори
    Поздрав имајте убав ден :)

Drustvena likes this.