Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    12.261
    Според мене март е предоцна за аплицирање. Јас и Дузи лани отидовме на крај на јануари и веќе беше предоцна, не ни ни дадоа документи да пополниме, нигде немало место. Годинава отидовме во ноември, ни направија кратко интервју, зедовме документи, аплициравме пред некоја недела. Плус земајќи предвид дека годинава е огромна гужва, шансите се уште помали. Така да ако можеш, аплицирај што побрзо :)

(зборувам за преку Контекст, не знам како иде аплицирањето преку ZAV, ако на тоа мислиш)

На tigerlady и Doozy им се допаѓа ова.
  2. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Да се надополнам, не знам и колку е паметно за првпат преку ЗАВ да се оди. Или треба да знаете апла течен германски па да немате никаков проблем и да договарате сами со работодавецот, или не знам... Не е само ајде да аплицираме, ајде, сите одиме. :D

Во Контекст и може ќе поминете, ама кога ќе се јави работодавецот по телефон да си позборува малку со Фрау Дузи, лепе очи нема. Џа или бу е работава, т.е. ќе биде. :D

Сите што сакате, работете на германскиот и со среќа, камоли сите да отидеме! :D

На Oxymoron му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Тујјј, ќе да мењам планови за летово. Ништо тогаш оставам за во година, во Скопје кога ќе дојдам ќе прашам случајноооо да не имам некоја среќа. :wasntme:

А ова со германскиов, мене сите ми викаат не треба, не треба ама луѓе бре друго бар малку да се знае јазикот.

Гледам по себе, тука има цел куп на луѓе што не знаат италијански и маки мачат да се разберат за некои најбанални работи. Сите со својата среќа, некогаш се наоѓа некој да помогне ама некогаш некој те прави будала во здрав памет со два збора. Ајде таман до догодина ќе си повторам германски од средно. :D

4. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.950
    па сите студенти одат преку ЗАВ агенцијата колку што знам таја е агенција за вработување на стиденти преку летниот период...

5. Ana.Jones

Ana.Jones Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.124
    Да, таа е агенцијата и преку неа одат. Ама доколку одите без основни познавања од германскиот, ќе ви биде многу тешко да се разбирате и со работодавец и со земјопоседник. Сепак, за од прва би било паметно да си одите преку агенција, пошто ви посредуваат за се. Кусо нека се тие 100 евра, ама коа ќе стигнете таму ве чека и најден смештај и работа и средени документи и се. :)

На Doozy и Oxymoron им се допаѓа ова.
  6. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    Devojki mene me interesira edno nesto(tie sto aplicirale preku kontekst minative godini neka mi kazat)

dali vozmozno e da ti se javi rabotodavec na mob, iako ste aplicirale preku kontext???

zaso mene pred nekoj den me pobaraa so germanski broj no bidejki bev u avtobus ne mozev nisto da slusnam sto zborat pa prvo so mi padna na pamet bese na de e nekoj rabotodavec od Germanija zaso aplicirav vo kontext

pozz

7. HelloKitty4

HelloKitty4 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    3
    Dali ke mozi da kazi nekoj do koga trae apliciranjeto
    Vi blagodaram :)

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.686
    Допаѓања:
    24.056
    Почитувани студенти,
    Би сакале да Ве известиме дека Контекст НЕМА да издава документи за апликација за сезонска работа во Германија во периодот до 01.02.2013 поради преголемиот интерес и број на веќе пријавени апликанти. Сите заинтересирани студенти коишто имаат солидни познавања од германскиот јазик а се заинтересирани да аплицираат по пристигнувањето на новите работни позиции, ги молиме да не контактираат за подетални информации на 023/ 223 - 579/ contact@kontext.com.mk за да можеме благовремено да ги ставиме на листа за чекање.

Со почит,

Контекст

9. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14

znaci ova go objavi samata agencija pred nekoj den na FACEBOOk, zatoa sledete gi tamu zasto objavuvaat sekakvi novosti i informacii

10. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Па не е баш таак за смештајот. Дај Боже некој да ми среди за смештај и за се останато не 100, 300 евра ке му дадам ама не е така... Агенцијата само ПОМАГА за сместување, и од контекс што одеа имаше деца по 4ца на кревет што спиеја или што немаа место. Место за спиење не ти гарантира никој, сам ако не најдеш отиде на улица :(

11. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    DEVOJKI IMATE NESTO NEKAKVA INFORMACIJA OD KONTEXT?
    BILO SO, ONAKA JAS SE OPSEDNAV STO KE BIDE KAKO KE BIDE PA NE MI PREOSTANUVA NISTO DRUGO NEGO SAMO DA SI CEKAM/E :)

12. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    DEVOJKI IMATE NESTO NEKAKVA INFORMACIJA OD KONTEXT?
    BILO SO, ONAKA JAS SE OPSEDNAV STO KE BIDE KAKO KE BIDE PA NE MI PREOSTANUVA NISTO DRUGO NEGO SAMO DA SI CEKAM/E

denes na edna moja drugarka i se javile za da ja prasaat za rabotni ponudi dali saka vo drug grad od toj sto aplicirala, vas vi se imaat javenooo???

13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.981
    Ние одбравме веќе работна понуда, уште една недела пред НГ и тоа... со најден смештај од работодавец. Испратени се документите и чекаме одговор од работодавецот. Се консултирав јас со некои од тука, скапичко е, да, ама тоа е, за првпат вака одиме. :)

Иначе не знам каде чув, и не знам колку е сигурно ова, значи не ме фаќајте за збор, ама предност од сите апликанти имале тие со подобар германски. Не знам колку е вистина, пак ќе речам, ако знае некој повеќе нека сподели. :?:

14. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    Јас колку што знам прво предност имаат тие што минатите години работеле во германија,па тие што добро го зборуваат германскиот јазик, па останатите...

иначе за кој град аплицираше и за која работна позиција??
    позз

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    12.261
    Според мене многу е тешко да добиеш работна понуда за градот во којшто сакаш да одиш, односно оној што си го напишал во апликацијата. Треба ептен да ти се наредат коцките, да има McDonalds (или посакуваното работно место, преку Контекст се само за во McDonalds) каде што се бараат вработени во тој град, во тој временски период. Така да ако некоја работна понуда ти фаќа око, воопшто не чекај друга за посакуваниот град затоа што можеби и нема воопшто да ја дочекаш. Годинава има премногу заинтересирани кои бараат работно место било каде, па нема многу простор за пребирање :)

16. PaunGangsta

PaunGangsta Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Здраво сакам да прашам некој ако има искуство или ако знае нешто за тоа да си најдеш сам работа, значи јас и девојка ми сакаме да одиме заедно имаме сместување во минхен и што документи треба да си обезбедиме за да си најдеме сами работа како студенти? |(

На strelecF му/ѝ се допаѓа ова.
  17. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14

pOCNI OD POCETOK DA JA CITAS TEMAVA I KE NAIDES TOCNO KOI DOKUMENTI TI TREBAAT. PRVO MORA DA PRATIS E-MAIL NA EDNA ADRESA, TIE KE TI VRATAT E-MAIL I KE TI KAZAT STO KAKO...NAJUBAVO PROCITAJSIJA TEMAVA

18. Nixe

Nixe Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    7
    Јас ќе одам утре на интервју во Контекст, ама немам пасош треба нов да вадам (т.е. ми истече со крајот на 2012та), ќе биде ли тоа проблем?

19. feminka20

feminka20 Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Mixer ke sakas li da mi pratis primer od mailot so se praka vo Zav? prv pat apliciram pa mi treba malku pomos okolu toa... i ako ne ti e tesko da spodelis iskustvo so apliciranjeto preku ZAV i rabotata vo Germanija. Odnapred blagodaram

20. PaunGangsta

PaunGangsta Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Значи ја прочитав темава од прва до последна страна детално. Пишуваше кој документи требаат за аплицирање преку ZAV, но исто така и дека ако се аплицира преку зав не моше двајца да работат наисто место или во ист град. Значи сакам да знам дали некој има искуство или има работено во минхен, и дали јас од тука мозам да аплицирам директно за во некоја фирма бидејки имаме сместување за двајца во минхен. Ако некој има работено во минхен нека сподели.