Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. Ana_003

Ana_003 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    6
    За жал тоа не го направија па морам самата да си го решам проблемот

2. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Ама некој мора да ја информира фирмата за промената. Конкретно @Ana_003

На Ana_003 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ana_003

Ana_003 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    6
    Точно и беше пријавено ама за жал кога имаш шеф кој што не му е гајле да го реши проблемот работите испаѓаат такви какви што се и еве веќе два месеца не ми е сменета класата

4. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Не шеф, сега се сетив. Треба сама ти да ја смениш класата во Finanzamt па они ќе пратат известување на работа.

На SummerGirl и Ana_003 им се допаѓа ова.
  5. Ana_003

Ana_003 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    6
    Фала ти :)

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    2.723
    Мислам дека ова се подразбира и без да се напише.....

И тој шеф има шеф, најверојатно менаџер. Тој е оној кој ги брка овие работи. Инсистирај да разговараш со него за да го среди ова да не мораш сама да се малтретираш. Нивна работа е.

7. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Не не, ова сам треба во Finanzamt да средиш, пријавиш.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kiki_Riki123

Kiki_Riki123 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    46
    Здраво. Во последно време се мислам да се преселам во Германија. Имам европски пасош и се, но не сум собрала храброст до сега. Која е процерудата, колку пари ми требаат за старт, како се движат кириите и каде барате цимери? И дали може некоја да ми предложи каде би можела да си барам работа? Дали за старт треба да работам нешто безврска како McDonalds или можам и нешто "понормлано" по струка? И дали нашиве факултети\академии се признаени таму?

Би била многу благодарна доколку некоја би ми помогнала со совет, која е веќе таму на подолго.

9. Kiki_Riki123

Се зачлени на:
    29 јануари 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    46
    Патем не го знам јазикот, допрва би го учела. Но англискиот ми е на одлично ниво.

10. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Англискиот нема да ти биде од голема корист, затоа најдобро е што побрзо да запишеш курс по германски. Голем дел од дипломите се признати, но за да најдеш работа во твојата струка, прво мораш да го средиш јазикот.

CV-то направи го едноставно и прегледно, бидејќи најчесто се проверува електронски. Значи најпрво јазик, па потоа работа. Без германски, сè оди многу потешко.

За сместување, на почеток можеш да користиш Airbnb, додека не најдеш стан за подолго време.

Тековно се што ти треба прашај тука – колку можеме, ќе помогнеме.

Последна измена: 8 септември 2025
    На Лејди Гага, Kiki_Riki123 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. Kiki_Riki123

Се зачлени на:
    29 јануари 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    46
    Фала ти премногу на одговорот.

Дали би можела да учам јазик таму, додека работам нешто нај basic некое време?
    Знам пријателка која учеше јазик таму и самата држава и го плаќала курсот, само не сме блиски толку, за да се распрашувам што и како. Или сепак е подобро да го научам тука пред да одам?

12. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.185
    Има курсеви за возрасни во мк, имаш опција и онлајн. Мислам дека 2 месеци трае еден степен. Додека средиш се друго ќе учиш од мк, после ќе си продолжиш од таму.
    Нострифицирај си дипломи, сертификати. Има групи на фб што бараат цимери/ работа како бејбиситерка може ќе ти биде најлесно, имаш и работа и смештај во едно. Или да одиш преку агенција на сигурно

На Kiki_Riki123 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.934
    Допаѓања:
    34.291
    Не ти го плаќа, ти ги враќа парите мислам беше дел откако ќе положиш Б1 и Лебен ин Де,оти си еу државјанин . Го плаќа само на оние што се под Јобцентар-социјални случаи.

На Dust, SummerGirl и Kiki_Riki123 им се допаѓа ова.
  14. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Можеш, мене ми беше 50% платено ама бев со фамилијарна виза. Можно би било да има нешто и во твојот случај. Но јас учев и во мкд, дури до Б2 одев на часови. Јазикот ако го совладаш, можеш многу брзо да најдеш работа по струка, зошто да губиш време со мекдоналдс и слично, ако веќе имаш амбиција, искуство, образование. Овде побрзо ќе најдеш работа отколку стан.

И секако нов терен битно е да си исклучително претпазлива, затоа јазикот ќе ти биде исклучително од корист.

На Kiki_Riki123, MamaCara, Лејди Гага и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    2.723
    Ниту еднаш од прва не ми била погодена класата при нова работа, секогаш го информирав менаџерот на моменталното место и секогаш веќе со нареден месец се средуваше. Не треба сам ова да го средиш туку им е работа на менаџерите да интервенираат, ама ако некој сака дополнително малтретирање, слободно може и така како што имаш ти напишано.

На eliesaab и MamaCara им се допаѓа ова.
  16. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Два пати менував еднаш јас еднаш сопругот. Две различни компании и во двата случаи беше преку Finanzamt. И не беше тешко, се си пријавив од дома преку Елстер. Во мојот случај бев и лично и до Finanzamt за да се рсспрашам дали се во ред сум направила. И љубезно се ми обкаснија.

Во случајов на членката останува оваа опција кога веќе со менаџерот ништо не бива.

На NoirSerpentine и SummerGirl им се допаѓа ова.
  17. Kiki_Riki123

Се зачлени на:
    29 јануари 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    46
    @JasBee11 Ти благодарам многу драга!

Дали би можеле да ми препорачате каде можам најдобро да го учам јазикот?
    Едукативен центар или некој кој држи часови во групи/приватно. По можност интензивно и добар квалитет на предавање.

18. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Секако, колку можам ќе помогнам ;)

Јас бев во Вортекс ама не бев задоволна, Мартина ја има на фб со неа да пробаш, мислам дека е добра. Германски со Мартина или "Судски превод и часови по Германски јазик" вака е на фб.

19. DEFNEDEFO

DEFNEDEFO Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2025
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    939
    Имај на ум дека грото станови се празни и многу тешко некој ќе ти рента стан без најмалку 6 платни листи. Подобро да најдеш некоја соба да делиш кревет а потоа другото.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    456
    Ние рентавме привремен стан со нула платни листи, кој беше опремен и чини повеќе, секако нели. Празниот стан кој може да трае подолго и е ппевтин е со три платни листи но треба трпение додека најдеш и добиеш што си бараш.