Тие што аплицираа за Франкфурт преку КОНТЕКСТ, добија некоја подетална информација?? Или да не им се има јавено работодавецот??
Jas i uste nekolku drugarki apliciravme pred 2god vo Kontekst kaj Saska.Dobivme rabotni ponudi, koi bile odobreni od Zav i cekavme samo da potpiseme dogovori pred trganje. Si plativme troskovite okolu dokumentacija plus izmislija nekoi kurs kade ni sobraa pari. Trebase da pocneme vo juni a nazalost do avgust gi cekavme dogovorite.Taka ne zalazuvaa celo leto "Ne e do nas i nie cekame.." Samo del od grupata otide ama nikoj za 3 meseci poso i toa posle ispadna problem, trebalo samo 2 itn...Toa leto okolu 100 studenti ostanaa doma.Toa e moeto iskustvo. Srekno Devojki !!! [mod-kirilica:1ok9yfh2][/mod-kirilica:1ok9yfh2]
aaauuu nedaj boze istoto da ne snajde. Kako i da e ti potpishuvash dogovor,vrz osnova na toj dogovor moze da gi tuzish ne e tuku taka toa da dadesh eden kup pari i na kraj doma da ostanesh.... Ajde sto ke bidne godinava ke vidime
сакам да прасам дали некој кој што има аплицирано преку контекст дали им е пристигнат договорот или се уштее е рано зборам за тие прв пат што аплицирале за во германија
јас добив емаил дека сум одбиена од ЗАВ , бидејки квотата за студенти е исполната !!ама не преку КОНТЕКСТ , туку преку една агенција манипулатори што сакаат само парите да ти ги земаати навреме не ги пуштаат дукументите туку кога ке им текне нив , и затоа сум одбиена , таа агенција е ЈК травел Битола , и ако не сакате да се зафркнете не аплицирајте во оваа малипулаторска агенција !!!
за ттие сто не знаат еве повеке информации од Контекст Pocituvani studenti, sakame da ve izvestime deka vekje pocnaa da se odobruvaat rabotnite dozvoli vo odredeni gradovi vo Germanija. Odobreni se dozvolite za Ulm, za Bonn (ama za vo gradot, imame uste edna ponuda za Bonn i okolinata), Frankfurt, Düsseldorf, Dibbersen i Rade. Istite treba da pristignat vo original narednata nedela. Site studenti ke bidat izvesteni koga ke gi dobieme originalite, Za ostanatite ke piseme izvestuvanje kako sto ke ni pristignuvaat informacii. Site studenti ke bidat povtorno povikani za proverka na poznavanjata od jazikot i duri potoa ke im bidat izdadeni rabotnite dozvoli. sekoja grupa ke dobie tocna data koga ke bide isprasuvana. Pozdrav.
Од ЗАВ започнале полека да известуваат , на некој му стигнало дека се одбиени заради непотполни документи, на некој заради поминат рок..
Значи еве едно вака off the record муабтче за сите надежни момичиња (и младичи кои го посетуваат сајтов). Првенствено во однос на работата за Германија таа е наменета за студенти од цела Европа кои се запишани на студиите по германски јазик и книжевност и германски јазик ПИТ (преведување и толкување за тие што незнаат). Стварно не знам од каде доби експанзија оваа програма па сега дури и студенти на машински/земјоделски/физика/медицина сакаат да одат на работа во Германија (немам никакви дискриминации против овие факултети ниту дека сакам да не отидете во Германија). Поентата ми е дека толку многу глупости читам по форумиве а и во секојдневниот разговор на тема Германија што единствено ми се повраќа. Една од круцијалните грешки е поимот ZAV - Zentrale Auslands und Fachvermittlung т.е. по нашки сојузна агенција за вработување и посредување (слично како нашето Биро за вработување). Имено, грешката се однесува на изговорот. Граматички и фонетски -во германската азбука оваа буква Z се изговара ЦЕТ во сите случаи!!!! Додека пак буквата V која е трета по редослед се изговара - ФАУ! Така да наместо ЗАВ како 90% од неупатените студенти кои милуваат да го кажат, граматички и фонетски тоа е ЦАФ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( и се надевам после ова конечно ќе читам ЦАФ наместо ЗАВ :/ ). Толку во однос на тоа. А што се однесува до понудите (Einladungen на германски) тие веќе се процесуираат и се надевам дека ќе имаме среќа да отидеме! Јас лани бев и пројдов супер! п.с. се надевам дека ова погорново нема да ме претвори мета на напаѓање. Чисто информативно е споделено!Благодарам на издвоените 2 мин за читање на овој ,,брз одговор,,. Картина
Благодариме Катрина на корекцијата , се надевам дека од сега почесто ке се употребува и од другите како ЦАФ. Поздрав
Здраво , би сакала да ве прашам бидејќи другата година сакам да одам во германија дали има понуди за во градот Дортмунд? Бидејќи имам роднини и би сакала за во тој град да аплицирам, но до сега никаде не го прочитав овој град. Поздрав
ima da, najubavo koga ke si odlucis da odis da zboris vo agencija tie se ke ti kazat, zasto ako godinava ima ne znaci deka drugata god ke ima pak
Фала за одговорот , само уште нешто имам да прашам.Агенцијата Контекст со пријавување започнува од 1 Октомври ?