Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Интервјуто во Контекст се состои од општи прашања, колку да видат дали имате барем основа.
    Досега не сум слушнала некој да не го поминал интервјуто. Така да, да знаете да се претставите, што студирате, дали имате хоби, се буквално може да ве прашаат. Тоа е мое мислење што сум го слушнала од другите.
    Поздрав и среќно на сите што ќе аплицирате :)

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.641
    Допаѓања:
    23.871
    Па од лани, а и оваа година и не се баш едноставни интервјуата што ги прават. Баш поради тоа што има премногу студенти кои сакаат да работат, поставуваат секакви прашања. На пример, како поднесувате критика, или дури поставуваат хипотетички ситуации во МекДоналдс за пример, и да ја видат вашата реакција.. Плус, многу од студентите кои аплицираат ги одбиваат. Сега последно кога биле во Штип, одбиле многу деца.

3. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    31.474
    Дали некој ја знае страницата што е дирекно во бирото за вработување во Германија ?

4. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Колку ви фатија вкупно трошоците за пред да тргнете во Германија?Значи дали се дава некој аванс или пак се плаќа нешто на агенцијата при аплицирањето?И ако може да ми препорачате некои агенции.

5. Kristinche23

Kristinche23 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    Здраво.Дали некој има одено со ЈКТ Травел во Германија за работа? па како што ги разгледав нивните понуди изгледаа добро :) И ако аплицирате преку која агенција најчесто? благодарам

6. Escapist

Escapist Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    6
    Би ви препорачала да не аплицирате преку ЈК. Документите ги испраќаат во ZAV и за аплицирање земваат 50 евра, а тие документите ќе ги испечатиш за 10 денари.. така да поарно сами испратети ги поефтино ќе ве фати и исти ќе ви бидат шансите за работа :)

7. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    А дали може да се аплицира доколку воопшто не се знае јазик? Јас сега кренувам на курс германски, но сум заинтересирана и да аплицирам, какви ми се шансите? Дали и некој од вас има отидено без да знае јазик?

8. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    многу тешко без јазик, мислам дека минимално знаење барем за да работиш е ниво Б1 или Б2, такашто почни си ти пред да одиш.

9. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Imam edna ideja; zosto ne ja preimenuvate temata vo ''Rabota vo Germanija samo za studenti'' bidejki ne samo studentite sakaat i barat rabota vo Germanija nie ostanatite sto prasuvame ovde sme ignorirani 100% i togas ke znaeme deka ne ni e ovde mestoto ????? :emo:

На okcenzi и Venera.13 им се допаѓа ова.
  10. sajnam

sajnam Нов член

Се зачлени на:
    31 октомври 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    а извини, ќе можиш подетално да ми кажиш како одат тие работи за да аплицираш директно во ZAV ?

11. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Слушнав дека има агенции коишто за пари посредуваат за работа во Германија за дипломирани студенти?! Повеќе информации во врска со ова?

На daniel123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. daniel123

daniel123 Нов член

Се зачлени на:
    31 октомври 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    znam deka temava e za rabota vo germanija..no ako moze mala pomos sakam da zaminam vo amerika kako na privremena rabota no ne sum student..pa ako znae nekoj nekoi agenci za vo amerika mislam ne na brod i slicno neka pise i nekoj ako ima nekakvo iskustvo neka kaze isto taka

13. stojanovska.billy

stojanovska.billy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Јас бев во Америка преку агенцијата ЗИП Травел и работев во Ocean Edge & Golf Club Resort. Тоа беше како - Балканот у маало, бевме преку 120 балканци на местото..
    Се на се програмата ме чинеше 1400евра ( услугата на агенцијата што ми посредуваше за работата, осигурување, документи, летот и сл.). Штом слетав на аеродром никој не ме чекаше па сама се снаоѓав за да стигнам до местото каде што престојував - Brewster. Месечно плаќав по 400долари од кревет а бевме 4 другарки во една соба со дупли креветчиња.
    На саат бевме платени по 9долари (чисти) и по 13долари прекувремено. Имавме добар бакшиш. Последниот ден кога погледнав на сметката имав 2400 долари.
    Бев во Масачусетс, па државата ги враќа и двата вида на даноци и штом се вратив по некој месец ми стигнаа и дополнителните 400долари после одданочувањето.
    Значи, 2.800долари = 2.050евра ===> чисти ми беа 650 евра.
    Да се разбереме - ова е моето лично искуство!
    Мои познаници имаа и по 3.500долари чисти, други 5.500... а и некои само по едвај 1.000долари.
    Зависи за што си отиден таму и како планираш да си го поминеш времето.
    Јас лично не се лишив од ситните задоволства или прошетки секоја недела, ама и не 'фрлав' многу пари за пиење, забави и лудории тамошни.
    Доста мирно и конзервативно место..немаш пабови, дискотеки и чуда на ова место..имаше само забави организирани по плажи со пијалок секој што ке си го довлече од 'дома'...
    Дали би отишла пак на истото место? Дефинитивно ДА.

14. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
  15. daniel123

daniel123 Нов член

Се зачлени на:
    31 октомври 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Јас бев во Америка преку агенцијата ЗИП Травел и работев во Ocean Edge & Golf Club Resort. Тоа беше како - Балканот у маало, бевме преку 120 балканци на местото..
    Се на се програмата ме чинеше 1400евра ( услугата на агенцијата што ми посредуваше за работата, осигурување, документи, летот и сл.). Штом слетав на аеродром никој не ме чекаше па сама се снаоѓав за да стигнам до местото каде што престојував - Brewster. Месечно плаќав по 400долари од кревет а бевме 4 другарки во една соба со дупли креветчиња.
    На саат бевме платени по 9долари (чисти) и по 13долари прекувремено. Имавме добар бакшиш. Последниот ден кога погледнав на сметката имав 2400 долари.
    Бев во Масачусетс, па државата ги враќа и двата вида на даноци и штом се вратив по некој месец ми стигнаа и дополнителните 400долари после одданочувањето.
    Значи, 2.800долари = 2.050евра ===> чисти ми беа 650 евра.
    Да се разбереме - ова е моето лично искуство!
    Мои познаници имаа и по 3.500долари чисти, други 5.500... а и некои само по едвај 1.000долари.
    Зависи за што си отиден таму и како планираш да си го поминеш времето.
    Јас лично не се лишив од ситните задоволства или прошетки секоја недела, ама и не 'фрлав' многу пари за пиење, забави и лудории тамошни.
    Доста мирно и конзервативно место..немаш пабови, дискотеки и чуда на ова место..имаше само забави организирани по плажи со пијалок секој што ке си го довлече од 'дома'...
    Дали би отишла пак на истото место? Дефинитивно ДА
    Ти си сигурно била студентка..јас реков дека несум студирал нити сум студент :D па затоа прашав дали имам некакви шанси да заминам во америка а да не треба да бидеш студент иначе фала

16. stojanovska.billy

stojanovska.billy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Хехе, да, не сум обрнала внимание на тој дел.
    Имаш повеќе начини за у УСА меѓу кои, зависи колку години имаш. Мој другар имаше во план да стигне во Америка по секоја цена. Не беше ни тој студент али се упиша на ептен лесен факултет (не би именувала сега кој, да не навредам некого) и само од прв семестар имаше положено 3предмети а пожелно е сите, нели поголема е веројатноста итн да не должам. Дента не им приложи индекс кога беше повикан, и индексот у амбасада требаше денот на интервјуто да го однесе. По пат и во паники, сам си пиша оцени као наводно се поминал. (...) Сега е у Америка веќе 3години.
    Има начини само треба мислење... G-luck on that one!

17. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Прееска бевме до Контекс да се распрашаме што/како бидејќи мене ептен ми се оди годинава.

Е сега, девојката многу внимание ни обрна на интервјуто што го прават они за познавање на германски. Може некој да сподели искуство од интервјуто? :)

Јас имам учено германски, знаев по нешто на времето, ама одамна го немам повторено. Сега сум решена да го научам, мислам она основно ниво, за повеќе здравје понатаму, ама за интервјуво ме интересира на што треба да обрнам повеќе внимание. :?:

18. 12masima

12masima Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    29
    Здраво феминки,

Ме интересира ваше искуство од претходните години за работа во Германија како студент, каде освен мк доналдс имате работено, други фирми?

19. a89

a89 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Ti prativ LP no ne dobiv odgovor,dokolku seuste vazi ponudata te zamoluvam da me izvestis .Fala odnapred pozdrav

На Natrapnik, miss.fortuna и 12masima им се допаѓа ова.
  20. sajnam

sajnam Нов член

Се зачлени на:
    31 октомври 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    еј, ај сега некој што бил на интервјуто во КОНТЕКСТ нека ми кажи поточно кои прашања се прашуваат.
    И ве молам немој да речите општи прашања као како се викаш и сл..
    ако некој бил конкретно нека ми кажи што прашуваат.
    затоа што сум слушнала дека лани критериумите за да поминиш на тоа интервју биле потешки ..