Може ли некој да ми каже дали може да аплицирам за работа во Германија, а да немам завршено курс по германски јазик?
А каде можам да го земам тој печат, прашав во училиштето кај што учев прв степен германски јазик, но ми бараат 700ден само за тој печат и потпис. Може ли да се најде некаде за поевтино да го земам тој печат и потпис, инаку сакам да аплицирам преку ZAV, веќе ги собрав сите потребни документи, само уште овој ми остана. Ве молам за пошом.
Деспинче тие треба да ти дадат и диплома.дипломата останува за тебе печатот оди на документот.не знам дали важи од секое училиште за јазик.јас одев на часови во склоп со агенцијата(така мораше,нели агенција е) и само за курсот платив 7000.така да ако важи немој да се мислиш 700 денари ништо не се.
despin4e05 и јас и една другарка ке аплицираме преку ZAV па сакам да те замолам ако може да ми кажеш дали документите шо ти ги праќаат треба да се преведуваат или само ги принташ, ти ставаат печат и потпис и ги праќаш. Ти благодарам однапред Поздрав
zav-bonn.ferienbeschaeftigung@arbeitsagentur.dе ќе им пишеш маил и они ќе ти ги пратат потребните документи
а потврдата за познавање на германски јазик треба да биде напишана на македонски или на германски јазик
и уште нешто дечки дали знаете каде треба да се стави печат од деканот и од факултетот. ај ве молам на кој не го мрзи нека ми напише точно каде да ставам печат и потпис.
Потпис се зема од секретарот на Факултетот, а печатот се зема во зависност на кој факултет студираш, поточно студентски прашања на факултетот
Не треба да се преведуваат, има само еден документ што треба да се преведе, но на тој ти треба превод затоа што го траже секретарот на факултетот кога ќе ти се потпише, и треба да ти го преведе овластен преведувач.
дали има некоја што летоска преку контекст работил во Берлин, ве молам пишете ми лп сакам да прашам нешто
Во ЈК Травел може да се аплицира до 31ви јануари. Разликата меѓу таму и Контекст е што овде аплицираш, а не знаеш за која работна позиција и град аплицираш. Доаѓа работодавец (мислам дека состанокот ќе биде на 14ти февруари) кој има многу работни позиции за студенти, околу 300, прави интервјуа, и според одговореното на интервјуто и твоето познавање на германски јазик, ти нуди одредена работна позиција на одредено место. Ако добро знаеш германски, можеш да добиеш работа во ресторан, слаткарница, продавнички, и сл., а ако не во зоолошка, на плантажи со јагоди, и сл. За апликација се плаќа 30 евра кои се неповратни ако не те примат, а откако ќе те примат, ја доплаќаш останатата сума од 180 евра. Мене лично, ова воопшто не ми се допаѓа. Никогаш не би се пријавила за работна позиција и град „на слепо“, затоа што ни знам каде ќе работам и дали ќе ја сакам таа работна позиција, ни дали ќе работам во град, село, или in the middle of nowhere, ни ќе можам да го планирам патувањето и патните трошоци, едноставно е премногу ризично. Работењето во странска земја е само по себе ризично, но подобро ќе се чувствувам ако знам дека сама сум си ја одбрала таа позиција и тоа место. Како и да е, ако не си се пријавила во Контекст, не планираш да се пријавиш преку ZAV, а сакаш да заработиш пари и да правиш нешто летово, пробај, па кажи.
дечки а некоја помош за смештај како да се снајдам бидејќи не одам преку агенција, и одприлика како се движат цените ... од агенциите се е потполнето а во зав примаат документи до 1ви Фебруари