Јас се откажав годинава од Германија. Од агенцијата, а и од ресторанот ми јавија дека ќе го реновираат и ќе биде затворен подолг период, па нема да им требаат работници. Вработените од таму ќе ги распределат низ цел град, па така ниту во другите Мекдоналдси нема место за Македонци годинава. Ама можеби и за подобро вака. Не сакам да одам на друго место, во друг град, а и секако си имам други планови за летото. 2 лета беа сосема доволни за мене, имав преубаво искуство, стекнав еден куп нови пријатели со кои се уште контактирам редовно, видов како е да си самостоен во секој поглед, се прошетав секаде каде што сакав. Сега е време за нови предизвици и можности во животот Со среќа на сите кои ќе одите!
Луѓе, може ли некој да сподели искуство за работа во Германија али за хотели. Како иде плаќањето, дали е како во Мкдоналдс од саат или зависи од колку соби имаш во денот и сл.
Не верувам дека ќе бидеш само собарка.Јас работев повеќе работи,бев во хотел ресторан.Плаќањето е на саат за студентите затоа што некој ден ќе бидеш и 12 саати на работа,некогаш ќе бидеш 2.Зависи колку има потреба.
Мене ми треба совет во врска со данокот од лани. Јас веќе поднесов барање кај Сашка во агенцијата да ми ја почне постапката за повраток на данокот, и тоа го направив уште во декември. Ама сега од 1 јануари има нов закон кој го донесе Владата заедно со Германија - дека треба да не оданочува УЈП на вкупната бруто заработка, и тоа дури 10% да платиме. Тоа во случај ако го вратиме данокот од Германија. Ако се откажеме и не го бараме назад данокот, нема ниту да плаќаме во УЈП. Најверојатно сега е доцна да се откажам од данокот, затоа што процедурата си тече. Ама криво ми е зошто да платам толку многу пари? Не е фер да има исто оданочување и за нас студентите. Беше ли некоја од вас до Контекст или до УЈП во својот град да се распраша повеќе околу ова?
jas podnesov za u konteks vo fevruari i vcera me izvestija za noviot zakon i mi kazaa za vo ujp da odam ali uste ne e pocnat procesot se dodeka ne otidam vo ujp da podnesam dokumenti,taka da i oni uste nisto neznaat kako odat rabotite pa kazaa ke me izvestat koga ke imat sigurna informacija
zdravo sakam da prasam za rabota vo germanija dali znae nekoj i dali treba da bides student ili ne. ako nekoj znae neka mi pise na mojot mejl mlitajkovska@yahoo.com
Не ти е почнат процесот за данок. Контекст ги откажа сите процедури поради измените во законот, остави на нас самите да одлучиме дали ќе пријавуваме или не/
Здраво девојки, Јас се викам Моника Димитровска и сум асистент на германската агенција за вработување низ Македонија. Германците одлучија да им пружат шанса на високообразованите луѓе во Македонија да работат и живеат во Германија доколку се квалификувани и го познаваат добро јазикот. Ова е линк од нашата Фејсбук страница, таму ќе ги најдете сите потребни информации доколку сте заинтересирани околу работа. https://www.facebook.com/pages/Phoenix- ... 7210093105 Поздрав,
Тие што не сме поднеле за повраток на данок, дали ќе си ги добиеме 1000 ден од агенцијата што ги дадовме за процедурата и дали некој се јавил да праша? Пишете обавезно штом дознаете, поздрав
Jas rabota najdov samo smestajot e sega problem...za stutgard smestuvanje kako da najdam da ne znaj nekoja??
Девојки ми треба мала помош. Ептен ќе ми значи. Најдов работа у Минхен, ама не знам што да правам со смештај. Некој некое искуство што има да пише или некоја девојка што ќе оди во јули?