1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    bi sakala prasam,kako se aplicira za rabota preku ZAV?
    @danichap mozebi mozes da mi dades odgovor na moeto prasanje.
    blagodaram

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Конкретно не сум запозната, но девојчињата кои одеа на студентска работа во германија аплицраа преку ЗАВ.
    Има некаде тема, таму детално беше опишано.
    Еве ја интернет страната.
    https://www.arbeitsagentur.de/web/content/EN/index.htm

3. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Конкретно за од Македонија не знам, но мм има земано работници од босна па процедурата беше следна.

Мора да стави оглас дека му се потребни такви и такви квалифицирани работници. Потоа е потребно никој германец да не се јави на огласите, односно да нема компетентни/заинтересирани.
    Огласите дури и неколку пати наново мораше да ги става па на крај агенцијата му дава одобрение да може да зеде работници од странство.
    Спрема документација, работни договори, телефонираше со амбасади....не е малку работа.

Луѓето беа без еу пасош.
    Знам имаа проблеми во амбасадата, им бараа работнички книшки, документи...кои беше тешко да се достават.

4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.822
    Допаѓања:
    173.243
    Исто е и за од Македонија, јас поминав по истата процедура..
    Во амбасада ми бараа и договор за закуп на стан или некој да ми гарантира дека имам сместување во градот каде што одам..

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Можно е.
    Во последно време се актуелни контигенти.
    ПРоцедурата е слична, со разлика што мора да биде кооперација помеѓу германска фирма која ја средува документација таму, и ми се чини една македонска која мора да аплицира за добивање на дозволата на контигент и ги праќа работниците таму.
    Повторно добро усовршени посредници кои знаат да ја завршат административната работа во Македонија за да ја добијат дозволата и се поврзани со германска фирма која е работодавец.
    Овој вид на виза е поврзан само со конкретен проект(најчесто градежништво), и после завршуавње на истиот работниците се враќаат назад(3-5-7 месеци..)зависно од големината на истиот, а работодавецот во тој случај обезбедува и смештај, храна покрај визата и работата.
    Групи од 30-50 па и повеќе работници истовремено заминуваат и работат на иста локација за еден конкретен проект и се враќаат сите заедно.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.822
    Допаѓања:
    173.243
    Во мојот случај немаше никаква фирма за посредништво, затоа не знам како оди :) за градежништво уште помалку знам, тоа тебе ти го препуштам:D
    А ова што го пиша сега брзо било или пред 01.01.2016?
    Затоа што од 01.01 постапката ја олеснија колку толку за МК, Босна, Србија, Косово, Албанија и ЦГ, особено за лица со високо образование..

7. n008

n008 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Значи вака сега... Ги испратив документите во ЗАВ, ме контактираа направив интервју и пред некој ден ми пуштија договор на маил, и очекувам да ми го пуштат и на домашна адреса. Знам само дека работата е нешто чистење во Минхен од 24.06 , но незнам ништо конкретно. Некој искуство што,како следува?

8. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    а како студент аплицира во ЗАВ ?

9. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Sind Sie im Besitz eines durch die Agentur für Arbeit oder eines Jobcenters ausgestellten Aktivierungs- und Vermittlungsgutscheins (AVGS) oder einer gleichwertigen Förderung, richtet sich unsere Vergütung nach der Höhe der Förderung (2.000,00 €) und gilt zwischen den Parteien des Vermittlungsvertrages als vereinbart. Im Falle einer Vermittlung in ein sozialversicherungspflichtiges Arbeitsverhältnis mit einer wöchentlichen Arbeitszeit von mindestens 15 Stunden, können wir aus dem AVGS 1.000,00 € gegenüber der ausgebenden Stelle abrechnen, sofern dieses mindestens 6 Wochen andauerte und auf drei Monate angelegt war. Besteht dieses Arbeitsverhältnis mindestens 6 Monate können wir gegenüber der ausgebenden Stelle weitere 1.000,00 € beanspruchen.

Може некој да ми каже за што се работи?

10. n008

n008 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    Да како студент :D

11. Venera.13

Venera.13 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    15
    Јас искрено ќе ве замолам доколку некој има понуда или знае некој што нуди работа во Германија да ми пише лп. Секако, ќе му се одолжам.:)Поздрав

12. hekipoki

hekipoki Нов член

Се зачлени на:
    12 јуни 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали некој знае дали можам да приложам на аеродром испринтан договор за работа наместо оригиналот? И дали ми се потребни некои други документи при влез во Германија. Ќе работам како студент.

13. machence2

machence2 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    4
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Првен кликни на станот а потоа десно, во жолто/протокалово правоаголниче стои NACHRICHT SENDEN.
    Треба да ги оставиш твоите податоци, краток текст, па да чекаш дали он ќе те исконтактира.

15. machence2

machence2 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    4
    Фала многу, после ако те исконтактира на емаил стасува така? И ако знаеш Некојa друга страна пратими, барам соба во Минхен

16. Diva<3

Diva<3 Нов член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site :) nova sum sakam da ve prasam dali e vozmozno da najdam rabota vo germanija preku nekoj sto bara... ako znae nekoj neka mi pise

17. Катинкче

Катинкче Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Здраво на ситее :D Плативме 1000 денари на посредник од Радовиш, Миле се викал и сега ако стигнел договор 100 евра, ама требаше кај први месецов ама демек се задолжило ама ќе биде .. Дали некој добил олку касно договор или не матка ?

18. n008

n008 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    2
    На 21 одам во Минхен како студент на работа, па ме интересира каде се треба да се пријавам.. ако знае некој нека пише :D

19. machence2

machence2 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    4
    Дечки, помош за соба во Минхен?

20. machence2

machence2 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    4
    Колку е сигурно да резервираш соба или стан, преку erasmusu.com , или airbnb ,зошто се плаќа кога резервираш.. Па да не ме извисат??