Преку Контехт на интервјуто што прашања ти поставуваат, можеш ли да поминеш со минимално познавање на германски бидејќи само што почнав на курс ??
Ќе го споделам моето искуство со агенцијата Контекст. До некаде сум задоволна, но и разочарана од оваа агенција. Апликативниот процес минатата година започна исто така во октомври. Се пријавивме електронски, ги добивме потребните документи кои мора да се заверат на факултет и си закажавме термин за проверка на јазичните познавања. Имаше многу заинтересирани кандидати, па за да направат селекција на интервјуто прашуваа и некои прашања кои не беа толку едноставни за разбирање. Потребно е познавање на јазикот, не премногу, но сепак за да поминеш на интервјуто треба да се снајдеш. Откако поминавме на интервјуто во агенцијата, во февруари бевме на саемот на работодавци каде имавме интервју со регрутери од Германија (во зависност од тоа за кој дел на Германија аплицираш). Поминавме и таму, ни ги зедоа документите и понатаму следување процесот на барање на сместување, резервирање на авионски карти, добивање на работни дозволи и слично... Задоволна сум од оваа агенција, но малку разочарана поради организираноста и нивната достапност додека бевме таму. Се на се сум задоволна од Германија и би одела пак! Ако некој има некое прашање, слободно нека ме праша и ќе му одговорам
me interesira dali ke mozi da mi kazite na koja strana mozam da najdam rabota vo germanija i kade mozam da apliciram
Па ако ти треба мислење пиши го прашањето а не општо да прашаш: - "Ми треба информација околку добивање на виза "
Здраво , добив работен договор во Германија , поднесов барање за работна дозвола , дали некој знае отприлика колку трае процесот на добивање на дозволата и во кои случаи може да се одбие барањето. Инаку се работи за работна позиција која што е нискоквалификувана. Ви благодарам однапред
Јас имав напишано пост за тоа како сум разочарана од Венера Кемаловски, но го избришав бидејки си мислев можеби така се погодило само јас да имам лошо искуство. Денес прочитав еден статус на фб на момче кое исто така е разочарано и напишало да му помогнеме да се сподели ова. Затоа ви копирам, нема да го напишам името на момчето. Katastrofa od agencija i neprofesionalnost, poloso nemoze da bide, bravo decki barem za toa...sekoja cest na vrabotenite sto ne se zgresile nisto posebno ama vo celina nikojpat vo zivotot nema da ja koristam Venera Kemalovski. Najmnogu zaradi direktorot koj 3-4 meseci se zafrkava so nas, za malku ke bevme na ulica vo Germanija edna nedela bidejki ne ni najdoa smestaj, osteteni sme od rabotadavecot za platen odmor, ni kasnese dogovorot zaradi niv i plus plativme za 90dena raboten odnos a ne bese ispolneto toa i sega ne sakat da ni vratat parite, duri ni veli ako sakate tuzete me, nogo mi e gajle. Epa prodolzi taka Emran Venera Kemalovski Ова е напишано само со цел да го видите и да бидете внимателни. Јас веќе чекам на документи од друга агенција и до декември треба да заминам за Германија.
Здраво дечки,сакам и јас да си ја пробам среќата за во Германија, па ќе може ли некој да ми предложи преку која агенција да аплицирам,кои се условите и со мк пасош колку можам да останам ?
Здраво. Јас не сум студент и немам бугарски пасош и сакам да заминам за Германија три месеци, па ако може некој да ми препорача агенција од која бил задоволен.
А што е придобивката да си студент? И колку треба да се познава јазикот за да се добие работничка виза?
Дечки лани бевме со дечко ми во Минхен во болница работевме како чистачи, преубаво си поминавме и заработката беше супер се. Бевме преку посредувач, но годинава не се нафаќа да изработува договори, па останува на нас само. Доколку познавате некој да посредува, или фирма маил нешто која сигурно вработува пишете ми и совет дали да испратиме документи директно во ZAV па да си ја пробаме среќата. Поздрав девојки
Здраво девојки. Ме интересира искуство со Венера Кемаловски. Значи било какво, позитивно негативно...Ако може некој да сподели искуство, или нека ми пише по порака. Ви благодарам, имајте убав ден
Некој да не бара работници за во Германска фирма со бг пасоши. Мм е моментално во Германија и работи со бг пасош но преку некој човек од МК.