Здраво феминки, денес на сите се испофалив, па и овде да напишам дека ми излегоа сите гер документи, сега ми останува само да ги поднесам во амбасада. Јас аплицирав преку Контекст овој пат, и морам да ја пофалам газдарицата на агенцијата, многу е коректна. Веќе пишував за моето искуство во Германија летото, и овде и насекаде ќе напишам дека полош човек, деликвент и криминалец од газдата на агенција Венера Кемаловски не постои, пазете се. Се надевам дека следниот пост ќе ви го напишам од Германија. Се надевам дека ќе имате среќа и вие, сите на кои ќе им треба помош понатаму контактирајте ме во порака и нема да ми е проблем на никој да одговорам и да помогнам. Фала на сите за подршката при процесот на апликација
Pozdrav decki,vi se molam ako nekoj znae ili poznava covek koj bara luge so Eu pasos za rabota vo Germanija neka mi pise poraka ke mu bidam blagodaren... Mislev da apliciram preku Venera ali citajki gi site losi postovi za niv resiv da ne go pravam toa.
Зошто оние кои знаете јазик не одите директно преку ZAV ? Еве мејл за контакт: zav@arbeitsagentur.de Информации за живот и работа во Германија.
Едно прашање - дали е обавезно да се знае германски јазик за работа во германија? дали има работни места и за лица кои не знаат германски односно за интернационални работници?
Има, во огромни концерни или интернационални фирми. Инаку без германски тешко и за чистач или Мк.Доналдс.
Јас лично имам лошо искуство со контекст, баравме долгорочно вработување за германија. Цело време ветуваа, ваму ќе идете, таму ќе идете, се е во ред, работните дозволи биле одобрени, цело време не вртеа во круг. На крај кога требаше да идеме во амбасада за да ги носиме документите за виза, тие кажаа дека работните дозволи не биле уште стигнати , да го одложиме терминот (а следен термин после 2 месеци има), после тоа сами си побаравме работа во мек доналдс (преку интернет), ме се јавија и тие ми извадија документи. Така да, мој совет ти е , ако бараш работа, најдобро ти е САМ. Контекст исто како и другите агенции се трчи-лажи. Се ќе ти ветат, а дали ќе успее, еден господ знае. Поздрав
@Dust sakas da kazes deka za 2-3 dena dobivas viza? @tomtom sto se sluci so tebe, ja zema li vizata? Moi poznanici apliciraa isto kraj na oktomvri, uste cekaat odg pa prasuvam. Sto mislite pametno bi bilo da se javat vo ambasada da prasaat?
Здраво, кое ниво на Германски треба да се знае? што те прашаа на интервјуто? и колку време чекаше за работна дозвола? Однапред Благодарам
Моја другарка работеше во Франција три месеци без виза,ако немаш никаде на друго место во странство престојувано тоа ти е максималниот престој без виза така да не би требало,ама потоа другарката се врати бидејќи мораше да вади
Значи за работа во странска држава до 3 месеци не треба виза? А за над 3 месеци бараат виза? @WinterGirl16
Do 3 mes imas pravo na prestoj a ne i pravo na rabota. Bez dok ni den ne ti preporacuvam. Jas sum isto vo stranstvo, ne sakaat ni da slusnat za na crno.
Како што кажа и членката над мене можеш да престојуваш во странство без виза три месеци,а сега за работа зависи што ќе ти бара работодавецот,на другарка ми не и бараше ама затоа се врати,потоа и барaa