Дечки во амбасада нашиве закажувале термини дури за крај на Февруари! дури и да имаш потврда од ЦАВ значи фино лепо ќе си чека човек 3 месеци за интервју. Е не се нормални.
Секоја година е така, оваа година има за нијанса поголема заинтересираност од лани..и моментално единствениот слободен термин е 21.02.. НО не губи надеж, се откажуваат термини и некогаш можеш да најдеш термин за 3-4дена, ама нон стоп треба да проверувате
Зошто секоја година? Јас 2014 бев и за 3 дена подоцна ми закажаа преку телефон. Да не е оваа гужва заради студентите што одат баш овој период?
2015 и 2016 е така.. Особебо откако го воведоа електронското закажување.. И од 01.01.2016 визните олеснувања.. Патем, за студентите си во право, во јуни оваа година на пример, имаше слободни термини за истиот месец
Сите одговори може а ги најдете тука. Веќе има ваква тема. http://forum.femina.mk/threads/Работа-во-Германија.9194/
За жал не го чува, но ми кажа дека пишувал во кратки црти. Инаку тој аплицираше преку Контекст и не знае мејлови на фирми. Кажа дека лани скоро сите поминале на интервју. И тој беше слаб со германски но сите ги прашувале општи прашања, па можеби можеш да пробаш и преку Контекст.
dali nekoj znae ,imav termin pred nedela ipol pokraj dogovorot sto mi bese praten preku email od rabotodavecot mi pobaraa i original mi stasa i originalot go odnesov denes vo ambasada rekoa sega se komplet i deka trebalo da gi ispratat do ZAV i trebalo da cekam do mesec dena dali ima nekoj vakvo iskustvo mozno li e da bidam izvisen i da si ostanam bez viza ,me zacudi zosto pokraj dogovor za rabota odi tolku dolga procedura da ne ispadne zaludno frleni pari po dokument i cekanje .Dali imal nekoj vakvo iskustvo
Требало да му кажеш на работодавецот тој претходно да ти ја обезбеди работната дозвола, џабе ти е само договор за работа. Ако претходно ти ја има обезбедено работодавецот, а тоа трае 1 месец тогаш визата во амбасадата ја добиваш за една недела максимум, а сега ќе треба да чекаш многу време до 90 дена се чека, ако имаш среќа можно е како што ти кажале да ти излезе за месец дена.
@engish а зошто му било тешко на работодавецот да ти среди се пред да ти прати договор? Наместо да ти ја скрати процедурата и да почнеш порано да работиш..тој обратно За помалку од 6 недели не верувам дека ќе завршиш, најчесто како што кажа @Responsible 8-10недели чекаат.. Па и повеќе ако заглави нешто..
Vi blagodaram na informacijata.No ,me interesira uste nesto ,dali od ambasada ke mi javat koga ke ima odobruvanje od ZAV ili rabotodavecot.I ako mi javat ?Potoa od koga ke javat za kolku vreme ti ja davaat vizata?
Дали некој знае посредник што посредува за работа во Германија? Без да има потреба од интервју и многу познавања на јазикот ?
Знам дека многу пати имаме зборено на темава , ама сакам да прашам некој со свежи искуства. За колку време излага визата , вчера ги однесов сите комплет документи и ми го задржаа и пасошот .
imam edno prasanje do vas .Dali za dobivanje rabotnata dozvola preku ambasada odese zaedno so rabotniot dogovor.I kolku vreme cekase za da ja dobies rabotnata dozvola .I dali od koga ja dobi rabotnata dozbola posle toa inase termin vo amasada.Ve molam objasenete .Oti jas imav termin minatata nedela imav samo raboten dogovor i mi rekoa deka do mesec odi procedurata .Vi blagodaram odnapred
Mene rabotodavacot mi gi sredi site dokumenti i mi izvadi dozvola za rabota vo germanija, pri sto cekav 2 nedeli , ama potoa za termin cekav 5 nedeli vo ambasada , zatoa sto nemase slobodni termini. Tebe ti go vratija pasosot ?
Здраво девојки многу од вас имаат пишано лоши работи за венера кемаловски, но без конкретни информации. Дали некоја од вас има лично лошо искуство или пак на некој близок? Сакам да знам што сѐ може да ме очекува.