Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. mari91

mari91 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    63
    Здраво, и мене ме интересира колку даде за посредништво преку Контекст ? Поздрав

2. Girl_Cat

Girl_Cat Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Здраво на сите. Јас сум нова на овој формум сега се зачленив но ја имам прочитано целата дискусија на овој форум. На почетоко би сакала да го раскажам моето искуство за во Германија. Летото заминав како студент на 3 месеци во Германија преку Венера Кемаловски. Кога пристигнавме во Германија ме очекуваше непријатно изненадување бидејки сместаштајот кој го беше обезбедила агенцијата не беше воопшто добар ( во него имаше неколку работи кои се функционални). Бев сместена во една кука на два спрата во ЕДНА СОБА која ја делев со друга личност. На мојот спрат имаше уште 4 лица сместени во други соби. Најлошото беше што немавме кујна на спратот каде што пристојувавме и моравме да одиме на горниот спрат и таму да подготвуваме кафе, јадење.. Значи една кујна ја делевме можеби 20 души. Мизерија. Секако се пожаливме на газдата но добивме одговор дека доколку не ни се свиѓа можеме слободно да се иселиме. Плаќавме 350евра месечно од човек. Прв пат престојував во тој град не познававме никого и немавме друга опција освен да останеме таму. Смештајот и работата (Бургер Кинг ) ни беше далеку 5км, но одевме со метро. Од работата не смеам да се пожалам бидејки беше лесно се навикнам и добра беше платата. Последните денови пред да си заминеме од работа, работодавецот ни предложи пак да отидеме и ни даде нови договори за 6 месеци. За договорот од ЦАВ ни кажа дека ке ни го прати по маил. Потоа ни се случи најлошото, тие договорот го пратиле во Агенцијата Венера Кемаловски и тие ни тражат 350евра за да ни го дадат. Се одлучивме да не ги даваме тие пари и секако ни пропадна терминот за виза. Сега слушнав да агенцијата ЕСИ во Штип и сакам таму да аплицирам и се од почеток да ми почне процедурата за виза и документи која би траела 2-3 месеци. Тие тражат 300евра за договорот и 4000денари (за апликација и интервју). Доколку некој сака да оде а не е студент слободно може да се договориме заедно да одиме преку ЕСИ на шест месеци со виза.

На r_ta, Divinebutterfly и Pogba им се допаѓа ова.
  3. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    120
    Здраво, дали некој од вас бил на интервју со работодавецот? На интервјуто во агенцијата поминав(во Контекст), но сакам да прашам дали работодавецот поставува отприлика исти прашања или? ве молам доколку некој има искуство нека сподели...

4. Marija mace

Marija mace Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Зравооо на ситеее...сакаам да прашам поднесов за виза по новата процедура онлине на 30 јануари...и ми пристигна маил дека дополнително ке ми стаса уште еден маил за НЕКОЛКУ месеци за терминот....па ме интерсира од кога ке ми закажат за терминот па до зиманјето на визата колку ке трае оваа процедура!!!

5. Selinn

Selinn Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Здраво на сите.
    Јас и дечко ми добивме договор од работодавецот, меѓутоа не и дозвола за работа од ZAV. Во меилот што го добивме пишува дека од тамошната Служба за странци биле информирани дека дозволата ќе ја обезбеди амбасадата. А јас како што видов овде и прочитав на страната на амбасадата на тој начин ем ќе чекаме за термин ем па после 3-4 месеци додека амбасадата среди. Ме интересира дали некој има слично искуство, и се мислам да му пишам на работодавачот да пробаат тие да ни извадат дозвола за побрзо да завршиме. Доколку некој би ме посоветувал како е најдобро да постапиме би било од помош

6. Marija mace

Marija mace Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2

Замоли го некако работодавецот да ви ја среди и дозволата...ако тој ви потера работа за 2 недели најмногу ке ви излезе...има и вакви работодавци што несакаат многу да трчкаат работа по институциите и затоа така ви рекле демек амбасадата тоа го средува....да го средува ама затоа ке си почекас 3-4 месеци за жал

7. engish

engish Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2016
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    4
    Od kade sega 4 meseca ,koga na str.na ger.amb. pod rabotna viza e navedeno 2-3 meseca ili ova e nesto novo od ger.amb. oti eve veke sredinava na mesecov si pravam polni 3meseca kako si cekam ,posle zosto narodon odat vadat bg pasosi od maka koga za edna viza se ceka tolku vreme a nemas nikakva garancija ,pa koga covek ceka tolku mnogu poarno bg pasos da poceka .Aj da bideme so krstot na celo ama ambasadava gi pretera site granici.

8. Marija mace

Marija mace Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Остави ти што пишува таму гледи што се дешава, има премну луге што аплицираа ...мои пријатели 120 дена чекаат па немат ни трага ни глас за жал....да се надеваме дека со новото закажување ке се убрзаат работите

9. engish

engish Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2016
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    4
    Koga imaat aplicirano oktom.nemaat otideno do ambas. da prasaat sto e rabotata oti jas bev pred dve nedeli da prasam dali e se ok so dokum. oti na dr. feminci kolegi isto taka cekaa lugjeto im gi primaat dokum. koga posle 2,5 meseca koga otidoa da prasaat sto rabotata demek gesen dokum . a za sto sedat na salerite tie da gi proverat ili zemi im gi dokum. na narodot i 60e pa aj odete cekajte si .A zgora na toa ne se javuvaat da izvestat da ja pobaraat strankata deka postoi precka za ponatamosna procedura .Si igraat so narodov

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. stejsi2005

stejsi2005 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    1.174
    И мојот е во Германија и здравје за месец дена одам и јас.Е сега негов колега тамо што живее има..се преселија одпосле жена му и децата,и директно ги ставија во нормално школо,немаа поим од Германски.Малку тешко на почетокот ама за 2-3месеца немаа гајле.А за вакцини незнам.

На kristince51 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    534
    Едно прашање... Кога праќате мејлови т.е. кога аплицирате во некоја компанија/ресторан, дали испраќате CV и Cover letter како што видов дека некаде бараат? Или само им пишувате меил со ваши податоци и им кажувате дека сте заинтересирани за работа кај нив.
    Ме интересира почетниот дел како се одвива, загубена сум, не знам од кај да почнам. Немам склопено ни CV, ни Cover letter... И од друга страна си викам може за работа во Мекдоналдс не требаат толкави процедури од старт. Или сепак требаат? Фала ви однапред на одговорите :)

12. AnastasiaWinter

AnastasiaWinter Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    2.150
    За мекдоналдс cover letter не ти треба, ама кратко CV/резиме ќе ти побараат секаде, не е на одмет да имаш.

На Simplicity му/ѝ се допаѓа ова.
  13. aalex

aalex Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво феминки,
    Би сакала да ве прашам дали веке некој од вас има работено во Mc Donalds во Нуртинген ,градот е некаде на 30 км од Штудгард доколу има некој таму до сега работено секоја информација е добродојдена бидејки чекам виза за долгорочна работа .

14. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.349
    Здравоо, ме интересира дали некоја од вас има досега работено во Келн, поточно во Мекдоналдс? Каков е животот во Келн, како се цените за храна, облека, електроника, превоз, дали има нешто вредно да се посети? Фала!

15. Quincy

Quincy Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2015
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    8.009
    Дали може да се добие работна виза за Германија доколку не си студент и како?

16. Катинкче

Катинкче Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки, сакам да ве прашам дали некој има работено во некој од хотелите во Лангеог, Германија (полуостровчето горе) . Ако има, како се движат цените за кирија за храна ? Фала многу :inlove:

17. LilliputMH

LilliputMH Нов член

Се зачлени на:
    23 јануари 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Исто како @Simplicity само што CV-то ми е веќе составено и натаму не знам како...
    Ме интересира на кои страни барате работа, бидејќи посредниците што ги најдов се веќе зафатени и одбија соработка. Поназад во темата некој имаше пишано на indeed.de, дали има и други? И потоа само се контактира работодавецот на огласот па со него се договара натамошната процедура како интервју, документација и сл.? Конкретно за Mc.Donald's барам, јазикот ми е А2 степен, се надевам дека нема да има потреба од поголемо познавање.

18. AnastasiaWinter

AnastasiaWinter Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    2.150
    Еве уште неколку страни каде што можеш да провериш:
    Би требало во огласот да пишува на кој начин да го контактираш работодавецот и кои документи да ги испратиш. Потоа чекаш одговор од нив.
    :)

На LilliputMH му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kiki57

kiki57 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали има некој што аплицирал во Мекдоналдс? Колкави се шансите да ме одберат (не сум студент)? Чекам 1 месец но немам одговор. Фала :|

20. NeoX

NeoX Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2017
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    572
    Ако си поднела преку агенција, 1-2 недели или одма зависи од бројот на апликанти.