Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. kiki57

kiki57 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Сама аплицирав

2. NeoX

NeoX Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2017
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    572
    Па тоа е нормално, мислам дека погрешно ме разбравте.
    Зависи пред тебе колку аплицирале.

На kiki57 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Eichhörnchen

Eichhörnchen Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2017
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Да, може да се добие виза доколку не си студент и немаш ЕУ пасош. Потребно е познавање на јазик (минимум ниво А2), да најдеш работодавец (потребни ти се: договор за работа и дозвола за работа).

Еве линк од амбасадата каде е наведено кои услови е потребно да се исполнат:
    http://www.skopje.diplo.de/contentblob/4689262/Daten/6597945/ErwerbstaetigkeitabJanuar2016.pdf

Можеби ќе најдеш и други корисни информации.

Поздрав

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anichka94

anichka94 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    7.045
    Здраво дечки,си барам дугарче за работа во Германија.
    Работата е најдена,само си барам друштво не ми се тргнува сама до островите.
    Некој што е заинтересиран,е студент и одгворен нека ми пише во инбокс.

На r_ta му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Selinn

Selinn Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Здраво,
    Бев во амбасада да прашам за работната дозвола и ми рекоа дека мора работодавецот да ми ја извади, тие не ваделе. Којзнае можеби нешто смениле.

На Eichhörnchen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Marija mace

Marija mace Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Да од 28.01.2017 има промени во амбасадата.

На Selinn му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mädchen2324

Mädchen2324 Нов член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки,
    Пред некој ден видов дека Коузон нуди уште неколку дена рок за аплицирање за работа во Германија (поконкретно до 14 фебруари). Денес бев во таа агенција, но наминав и до Контекст каде што ми кажаа дека сеуште имам шанса да аплицирам и кај нив (бидејќи на нивната веб страна пишуваше дека рокот е до јануари). Јас сум прва година на Филолошкиот факултет во Скопје и би сакала ако може некоја од вас да ми каже подетално за тие две агенции, која е подобра и зошто.
    Ви благодарам :)

8. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    534
    Испратив апликација во Мекдоналдс. Студентка сум. Прашањето ми е, доколку добијам потврден одговор од нив, што ќе биде следно? Разбрав дека за студенти нема потреба од виза, значи не одам преку амбасада, потребен е само договор за работа од ZAV. Е сега, тој документ како ќе го добијам? Или тие од Мекдоналдс ќе ги средат тие работи? Или пак, ќе ме упатат што е следно ?

9. Marija mace

Marija mace Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Аплицира за летото 3 месеци....или за година дена?

10. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    534
    Само за летото - три месеци.

11. Chrisantema

Chrisantema Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    23
    Здраво девојки :) Дали е доцна да почнам сама да си барам работа за летово во Германија?

12. Hana01

Hana01 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5

Не е доцна ,мене ми се има случено во мај да аплициам и крај јуни да заминам.Тогаш им е мн густо и им требаат мн работници :)

На Chrisantema му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kaRRma

kaRRma Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    32
    Девојки дали може некоја да ми каже подетално како оди интервјуто за работна виза? Колку време трае, кои прашања ги поставуваат? :)

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Hana01

Hana01 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    интервјуто за работна виза е на македонски ,мене искрено не ме прашаја ништо само каде ќе живеам, дали имам веќе најдено стан

15. Blackpyramid_

Blackpyramid_ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    12
    Toj dogovor ravotodavecot ti go praka t.e mcdonalds dokolku odlucat da te primat posle apliciranjeto..

На Simplicity му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    534
    Пак сум јас :)

Ми вратија одговор од едно ресторанче. Побараа интервју во живо. Е сега, пошто јас сум МК, другарка ми ми рече може ќе понуделе на Скајп да се одвива интервјуто. Прашањето ми е, што би можеле да прашаат? Сите велат основни работи прашуваат, ама што се подразбира под тоа, затоа што самиот збор интервју ме асоцира на нешто поформално... Се плашам да не се изглупирам, да не можам да разберам што ме прашуваат. Да не ми зборуваат брзо па да не можам да ги следам...
    Сте поминале интервју со работодавец?

17. duplo.a

duplo.a Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    7
    Со оглед на тоа што роковите за пријавување за работа како студент во агенциите и во ZAV се поминати, дали се уште постои можност за студент со релативно добро познавање на германски да обезбеди работа за летово? Дали на некој му успеало да најде работа со директна апликација на страните на McDonalds, Burger King и слично, со оглед на тоа што би идела прв пат?

18. Blackpyramid_

Blackpyramid_ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    12
    Некои велат дека неможе некој дека може..јас ти велам дека може ,пробај си ништо не губиш и самата ќе знаеш..јас познавам случаеви што аплицирале во мај јуни директно во фирма па уште истото лето ги викнаа..а и секако за време на летото се појавува некој што бара работници уште и да аплицираш.. Затоа прашувај пракај и самата ќе си знаеш

19. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.349
    Здраво! Јас аплицирав преку Контекст оваа година, бев на интервју во агенција ама бев и на интервју во Холидеј ин со работодавецот и навистина општо прашуваат. Во агенција всушност ми поставуваа прашања - како се викаш, каде учиш, кога си родена, во кој град сакаш да одиш, зошто сакаш да одиш додека работодавецот ми кажа едно едноставно Du bist..? (Ти си...?) и да си почнам сама да зборувам со тоа што и кажав се - како се викам, од каде доаѓам, каде живеам, каде учам, колку долго и каде учам германски, дека ми е прв пат во германија, зошто сакам да одам во Германија и сл. Така што тоа горе долу мислам дека се подразбира под општо и тоа мислам дека би те прашале. А за да ти зборуваат брзо не верувам, верувај или не таа во агенција ми зборуваше побрзо отколку работодавецот. А работодавецот и самата беше свесна најверојатно дека германски сепак не е исто како англиски и дека не ни е толку познат. Жената беше многу фина, климаше постојано со главата, ме гледаше во очи да ми покаже дека ме следи додека оваа во агенција си куцаше на компјутер додека ме прашуваше, ниту ме погледна во очи ништо што толку ме разочара ама океј, било па поминало :D Биди смирена, смеј се и внимавај на прашањата! И со среќа па пиши како се поминала :D

На Simplicity и akvarium им се допаѓа ова.
  20. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Decki dali nekoj zemal viza od noemvri pa do den denesen od ambasada vo skopje?
    Za lugeto za koi sto prasuvav, uste cekaat i nemaat nikakov odgovor.
    Znae li nekoj koi se rokovite, odnosno za kolku vreme treba da se izjasnat, da dadat bilo kakov odgovor od ambasada? Za Zakonski rokovi zborime. Ne znam germanski voopsto pa nemozam da baram na google, na mak fala Bogu nisto nikade ne pisuva osven izvestuvanjata od ambasada sto postojat.
    Fala vi!