изледа многу ќе не има во минхен годинава и јас сум за таму и за истата фирма само како што разбрав не е нешто и за смештај е ептен тешко да се снајдеш плус голем голем град ...
Сакам да Ве прашам нешто мене ми стигна на е-маил дека ќе работам во МакДоналс во Вицток, а кога ми стигна договорот пишуваше Берлин само... и после на е-маил ми пишаа адреса од Берлин.. И сега незнам дали треба Берлин или Вицток да работам.. Ве молам помогнете ако знаете...
Hello ..прво сум машко и случајно налетав тука разгледував на нет за сместување пошто и јас имам дог од август до септ за минхен исто така во wackler ..тоа писмото што ти стасало со датум исто и мене ми стаса ама мене ми се јавија дома пред 1 нед за да потврдам и дека ќе ми го пратат дог следната недела, иначе во дог ти пишува каде ќе раб,колку е плата од саат време и дрн дрн..ако има некој информација за смештај па нека пише aj Позз
Мене исто од таа фирма ми се јавија и за договор рекоа оти таму ке го потпишеме. МИ рече колку е саат и колку саати се работи.Ја прашав за сместување вика сами да си најдеме. Е па ајде да се организираме сите инаку како оди тоа со платата? Каква картичка треба да имам од банка? И осигурување какво треба? А да и за превоз... ми рекоа некоја гостиварска агенција повратна карта имало за 110 евра ке се распрашам и ке ви пишам во лп.
^Тоа отпосле ќе го добиеш, некој кажа во темата, тоа ти е после обуката за хигиена и здравје, така мислам беше, како санитарна книшка ќе му дојде? Искрено секоја чест, јас колку-толку знам германски и не аплицирав уште во јануари од страв да не се разберам и изгубам таму. Плус па и прва година на факс... Не би одела баш ако не знам барем дел од јазикот, како што читам овде, многу одите без да го знаете. Со среќа таму.
da ve prasam, ima li nekoja agencija, ili sam preku net da baram od sea rabota, ili malce e kasno? ama ne mi se svigja ova kako sto zborite, cistenje, mcdonalds, sakam nesto znam imam citano deka nekoi kosele treva po dvorovi, ili ureduvale ziva ograta i slicno, po gradina... fala odnapred
Платата се исплаќа на конто. Постојат 5 класи на данок(шестата е исклучок за оние со втора работа). Ти си сингл(немажена), па ќе бидеш во прва класа...што е прилично висока. Претпоставувам дека ви кажале само саатнина. Има голема разлика меѓу брутото и нетото поради данокот, здраственото и пензиско осугурување, повеќе стотини евра ќе имаш давачки Ќе отидеш во Sparkasse или Deutsche Bank(има и други банки ама овие имаат најголем број на банковни аутомати) и ќе поднесеш барање за картичка. Они ќе ти кажат кои документи ќе ти требаат, мислам Пасош, документ каде си пријавен дека живееш(Wohnmeldebescheinigung), документ дали учиш или работиш.... Здраствено осигурување мора да поседува секој. Претпоставувам дека фирмата ќе те осигура и автоматски од платата ќе ти запираат пари заедно со данокот и пензиското осигурување. Има и милион други осигурувања, за користење адвокатска помош, несреќи...али тебе не ти треба тоа. Само здравствено да се осигураш е доволно.
А мене па ми кажаа дека и од тука од Шпаркасе Банка може да си извадам картичка која ќе ја користам таму. Точно е тоа?
А извини од што си изреволтирана?? И дали тоа што ти пречи им го кажуваш вп агенцијата или таму си друга личност. Престанете веќе со глупостите од типот дека се некој некого заебал.. И пак наредната година истите кандидати се враќате преку истата агенција. Ама невидено е какви ситни души сте... Кој како ќе си помине е лична работа, а дека ќе ви најдат сместување во Контекст сигурна сум во тоа. Па кај ќе ве пуштат таму како муви без глава... Ама навистина ова е веќе ступидно. Сељачаана еден куп.. Само фрлај дрва и камења по некого, а дали вас ве бива за работа тоа никој не го пишува. Нормално е да има и задоволни и незадоволни луѓе.. Тоа било и ќе биде... Па на крај на краиштата не ја прозивајте жената на форуми, одете и во лице кажете што имате.. Навистина ја познавам и се нервирам кога читам вакви срања за неа... Одете нека ве лаже Кристина од Делчево или Ивица од Свети Николе.. Сељачаана какви што ги нема... Ниту агенција имаат, ви земаат пари на лепе очи и уште им верувате... Па кај се видело да те вработи германсец без да знаеш да бекнеш германски... Сега ќе се потрудам да ги натерам моите пријатели кои биле веќе во Германија да ви пишат искуства... А ќе си пишеме пак кога ќе се вратите... Ако не се вратите за неколку денови ... Поздрав.
Луѓееееееееее )) Престанете веќе со глупостите од типот дека се некој некого заебал.. И пак наредната година истите кандидати се враќате преку истата агенција. Кој ви забранил да одите преку агенцијата за вработување во Германија?? Пратете си документи, излажете ги дека знаете германски како што тоа секогаш го правите и ќе добиете работа. Те Контекст не ви средил ова, те Контекст она.. Ама ајде.. Да одат и да работат место вас.. Да, знам дека имаше лани и незадоволни студенти, ама пак познавам и онакви кои беа презадоволни... Кажете ми само еден студент што преку нив останал на улица??? Е сега кој за што си го бива... Ако не знаеш да зборуваш и ги гледаш како тиква пукната нема да ти даваат работни саати.. А зошто и да ти даваат? И јас сум била преку нив, првата година не беше ништо посебно, наредната веќе преубаво си поминав... Ама невидено е какви ситни души сте... Кој како ќе си помине е лична работа, а дека ќе ви најдат сместување во Контекст сигурна сум во тоа. Па кај ќе ве пуштат таму како муви без глава... Ама навистина ова е веќе ступидно. Сељачаана еден куп.. Само фрлај дрва и камења по некого, а дали вас ве бива за работа тоа никој не го пишува. Нормално е да има и задоволни и незадоволни луѓе.. Тоа било и ќе биде... Одете нека ве лаже Кристина,Ивица ... Криминалци... Сељачаана какви што ги нема... Ниту агенција имаат, ниту трошок имаат, ви земаат пари на лепе очи и уште им верувате... Па кај се видело да те вработи германец без да знаеш да бекнеш германски... Сега ќе се потрудам да ги натерам моите пријатели кои биле веќе во Германија да ви пишат искуства... А ќе си пишеме пак кога ќе се вратите... Ако не се вратите за неколку денови ... Поздрав.
Zdravo femina prijateli , me interesira za lugeto koi aplicirale direktno preku zav do koga najkasno gi cekaat dogovorite za rabota vo germanija i dali ima nekoj podetalni informacii vo vrska so izmamite na kristina i ivica od sveti nikole pozdrav4e imajte prijatna vecer
Секој со своето искуство и своите познавања на германскиот, не коментирам за тоа. А дека се пуштени како мува без глава сами да бараат смештај е факт. Неќна еден саат бев обесена на телефон и звонев низ сите можни студентски од еден линк кој од агенцијата им го дале. Епа како да се снајдат тие луѓе кои сеуште се во македонија(без разлика на нивотото на јазик) кога не само што не им е организиран смештајот туку и линковите што ги добиле не се од голема корист? И погоди кој беше одговорот на скоро секој студентски: Es tut mir leid...wir sind voll.(сорри, пуни сме) И со овој пост си кажа многу повеќе за себе одколку за ''сељачааната'' која коментира тука.
Добро ти што толку се возбуди? Да не си случајно некоја од вработените во Контекст? Секоја има право да даде мислење, на крај краева агенција е , и нормално дека од илјадници студенти ќе има и незадоволни. Дали сите корисници се задоволни од шампонот на Лореал и покрај добрите рекламирања? - Не. Дали на сите им се свиѓа некој познат хит? - Не. По ова твоето пишување, башка сите постови ти се на оваа тема, не се сомневам дека си Сашка или евентуално некоја вработена во Контектс. И да, и јас не сум задоволна од Контекст , и оваа година одам преку Христина затоа што убаво си ја врши работата, и барем се труди и искрено ти кажува што те чека, а не Сашка што лани и беше сигурно јасно дека нема да не плаќаат во посраниот хотел 8,55 од саат, туку од соби! Работодавецот тврдеше дека тоа и го кажал, а таа нас ништо не ни кажа. И да, во нашата група само 3-4 од 15 души ако знаевме германски, другите немаа АБЕР. Кој на економски, кој на шумарски, ниту па посетувале некаков курс. Барем кај Христина тоа го има. И ако не си информирана, има агенција отворено, се вика Полиглот, можеш да ја посетиш се наоѓа во автокоманда. Има и страна на фб, договорите веќе пристигнуваат, и патем организира превоз авионски за сите за достапна цена. И помирете се дека секогаш ќе има задоволни и незадоволни, не може да сте 100% совршени. Бај бај.
Дај адреса жити се, баш сакам да ја видам ... Како и да е, поентата ми беше дека има цел куп срања, па секако дека има и добро и лошо... Ама никој добро да не напише, е тоа ме чуди. Не сум вработена кај нив, блиски ми се и ги сакам... И те молам не ми ја фали Кристина жити се.. Ја знам од факултет ми е колешка.. ЗЛО... Полош човек немам запознаено.. А Полиглот е училиште за странски јазици, не е агенција за посредување при вработување.. И знам како доаѓа до работни понуди.. Како и да е.. Извини ако те навредив, не мислев ништо лошо и не беше лично адресирано до тебе.. Само ако не си Кристина А мислам дека си )) Ти можеш тоа да го направиш и да ја ругаш Сашка без причина, а од неа само добро виде.. Знаеш пошто заедно не праќаа... Хахаха...
А можеби и не си Христина.. Како и да е хотелите им беа лош потег.. Ама годинава ги откачија.. И сите постови ми се на оваа тема бидејќи заради неа се регистрирав.. Имаш право за тоа што се возбудувам, не е моја работа, ама некогаш неправдата ме погаѓа... И пак извини, се надевам не си Христина.
претпоставувам дека ова се однесува на мене(ќе беше подобро да ме цитираш) Јас не звонев лично за себе, туку како услуга за една феминка од тука. Не си го земам правото, ниту си давам слобода да откривам линк која таа преку лична порака ми го пратила. Но претпоставувам дека таа ќе се уклучи на фемина, и ќе ја види дискусијава, па ќе може лично да ти потврди или линкот лично да ти го соопшти (од мене има целосна слобода дури и цел пост што и го пратив со секоја адреса и секој одговор при телефонските разговори што го добив да го пише). Инаку јас ниту го знам ниту го познавам девојчето, но кога видов(прочитав) дека си има мака, наместо да ја исплукам понудив помош...оти нели луѓе сме, треба да си помагаме
Абе Христина како не, над 1000 постови овде сум пишувала, не сум на оваа тема посветена. Христина си работи, не ќе се замара со форуми. Бај д веј, знам дека си Ана од Контекст, барем корисничкото име да си го сменела некако, за тоа те молам немој толку да ги фалиш, некои ќе си поминат добро некои не, факт, ама прифатете малку критика и конкуренција, има доволно заинтересирани студенти за Германија што може да се распределат во две агеции, нема да пропадне Контекст не грижете се. Има задоволни од Контекст не велам не, ама оние кои не биле имаат право да се изјаснат.