Дали некој има искуство со работа во оваа фирма RBH Raum-, Boden-, Hausreinigungs GmbH Gebäudereinigung München ? И дали некој знае доколку престојувам кај пријател, роднина значи немам официјален смештај за да ми дадат документ како можам да се регистрирам за престој (anmeldung), дали постои начин да се пријавам?
Девојки едно прашање. Сопругот им БГ пасош, јас не. Сакаме да се преселиме Германија. Дали знае некој дали јас ке имам право да работам покрај него?
Прво сопругот треба да има најдено работа и стан, и со поминати 3 негови плати и стан на негово име можеш таму да добиеш виза на 5 години со која имаш право на работа.
Девојки сакам да прашам нешто. Кога се вади санитарна книшка, читам нешто пуштале некој краток филм да се изгледа и после тоа плаќаш и ти даваат санитарна. Прашањето ми е, колкаво познавање од германски треба да имаш за да го разбереш тој филм? Кој степен? Гледам во група една на фб, некои наши таму што биле, им барале преведувач за да може да земат санитарни. Јас пример сум некаде А2 моментално, ама имам уште 2 месеци и продолжувам со учење. Ќе можам ли да го разберам тоа или ќе треба и ние да наоѓаме преведувач?
Не треба којзнае какво познавање за разбирање на филмот, не е ни долг нити е сложен. Тоа за преведувачот сега прв пат го слушнав. :/
До тие што биле едно прашање. Дали извадовте осигурување пред да одите? Дали мора да се извади? Некој да не има за во Громитз?
@sagittarius57 taka taka dodaj go bosko, ke ti zeme 1500 evra, ke cekas viza 6-10 mes i otkako ke ti iskoci vizata ke ti pusta samo lajkovi na viber i ke ti prakja poraki na patot do uspehot bosko pari se napolni, premnogu luge mu platija od nemaj kade, site so zelba za podobro utre se ispozadolzija, na kraj nekoj ke mu gi iscuka rogovite i ke moli za uste
Ете не сум знаел тоа, ако е така тогаш не мора да се информираат. На пријатели им среди за три месеци. Но се е возможно нели, еве и вакви искуства и верувам дека е и така.
Во групата Македонци во Германија имаше пост со 200 коментари за Бошко и неговата "помош". Лично немам никакво искуство со човеков, ни на телефон го немам барано за информации.
Mnogu se i tri meseci za posreduvanje. Baska dobrite negovi dela mi idat na zivci. Dobro delo i delo za koe se zemeni pari neli se dve razl raboti? Kaj ke mu odi dusata samo da znam, za tie koi i pokraj toa sto imaat vizi, sedat doma vo mk, ne im kreva na tel i na poraki na viber like im prakja, a na kraj i muabetot ne e toa tuku taka red si jma. Redot e sledniov: dojdi vo Bruschal, plati smestaj za dva mes i cekaj da ti najdam rab, a posle transfer ke praime. Rabota naoganje e proces koj ke potrae taka da finansiski treba da si obezbeden. Sto znaci 1500 evra za bosko i uste 2000 da dremes tamu i cekas da ti najde rab. Jas bi go istepala, iako licno ne sum zasegnata, samo me boli sto siromaviot plaka troduplo!
Прочитав дека многу од членовите имаат негативни искуства со т.н. посредници/агенции за работа во странство. Конкретно за темава, во Германија. Заради тоа што правниот систем во Македонија не функционира и ваквите случаи и да се пријават, нема да бидат санкционирани, важно е барем отворено да се пишува за тоа на форумите. Фемина, Кајгана, не е битно каде. Пишувајте секаде каде што имате прилика. Срамно е ова што се случува! За среќа јас сум немала вакво негативно искуство. Уште на сам старт ми е сомнително ако некој ми бара 900, 1000 евра и слични небулозни суми за работа. Ама има луѓе кои се очајни, кои би позајмувале пари за да заминат надвор, кои се подготвени да направат се и реално, нив треба да им се помогни. Макар и на форум, пишувајте за вакви измамници, анонимен е форумов, никој ништо нема да ви направи.
http://www.najdirabota.com.mk/vacancy.aspx?vacancy=677945&ref=vraboti.se#.WUQ5S4C0nDd што мислите за огласов? дали е некаква измама?
Moe mislenje, stom odi preku bugarija izmama e! Ama i ne mora da znaci. Za rabota vo stranstvo, ili sam si naogas so toa sto znaes jazik, ili ti pomaga prijatel/rodnina ili pasos bg vo raka i 2000 evra i odis sam baras. Vo Posrednici verba nikakva. Do sega samo za kontekst ne sum slusnala da se pozali nekoj, ostanati, kemalovski, venera, bosko i nez uste koi ne, sve e toa laz i prevara. Tocno! Bosko vrsi rabota, ama preskapo ke si ja platis, a na kraj se osekas kako da si mu najgolem dolznik! @Aquamarine93 ne ocekuvaj da zboruva nekoj otvoreno, site tie sto odat preku bosko, veruvaj vo nego posledna sansa gledaat, pa od strav kjutat i cekaat. Zatoa velam, nekoj ke mu gi iscuka rogovite i toa saglam! Se izvinuvam za latinicava, da ne go prepisuvam postov, nema da se povtori
@Mari-Ja Ако јас можев да апелирам на форумов, на друга тема и за друга работа, девојки да не се затрчуваат затоа што станува збор за измама. Ако можев да и ги поматам сите сметки на “шефицата“, да не се пријавуваат девојки, за после тоа некои ботови на форумов да ми се закануваат и на крај јас не да се “уплашам“, не гледам зошто некој друг би се плашел. Значи форум е, ако имаат било какви сомнежи, ако се измамени, нека напишат. Инаку се само соучесници во една потенцијално опасна фарса.
Здр да ве прашам нешто.Имам договор за работа и согласност од сојузната агенција но терминот за виза ми е август и на газдата му требам хитно и вика дека не може да ме чека толку,може ли газдата да прекине еднострано договорот за работа и која е процедурата.Фала поздрав.
во фирма за чистење во минхен како студенти од 1 јули до 1 октомври заинтересирани нека ми писат лп, а со виза што сакаат да аплицираат во минхен во мц доналс но со познавање на германски јазик се работи на каса и во кујна
Дали некој што веќе бил лани Германија да работи го вратил данокот? Ако сака да ми каже постапка кои документи треба и од каде која е постапката?
zdravo do site , imam edno prasanje , dali moze da se bara rabotna viza za germania bez dogovor so rabotodavac da zakazam termin za viza , i da baram rabotna viza , rabota moze da se najde lesno vo germania ako imas rabotna viza ,dali moze da se dobie viza na vakov nacin ???