Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. Girl_Cat

Girl_Cat Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    • Ве замолуваме да пишувате на кирилица.
    Ne postoi takva viza, mora da imas dogovor za rabota i dozvola za rabota za da ti dadat viza. Prvata viza mora da bide od germanskata ambasada. Potoa tamu moze da ja prodolzuvas ili menes za druga rabota cel zivot. So 5 godini rabotenje so viza i regularen prestoj i sekako znaenje na germanski jazik moze da se aplicira za germnski pasos. Pozdrav :)

На Constantine и Petar80 им се допаѓа ова.
  2. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    120
    Здраво, некоја интернет страна за јавен транспорт во Германија ако може некој да сподели... и дали имате искуство со www.rio2rome.com интернет страницата за транспорт?

3. Girl_Cat

Girl_Cat Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Здраво, овде имаш некој информации https://www.justlanded.com/deutsch/Deutschland/Artikel/Reisen-Freizeit/Oeffentliche-Verkehrsmittel

На Butterfly.girl5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bardhul

bardhul Нов член

Се зачлени на:
    21 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Butterfly.girl5 : jas imam zakazeno termin za rabotna viza , no dogovorot so rabotodavacot mi propadna , od ministerstvoto mu dojde negativen odgovor ,taka sto ostanav bez dogovor od rabotodavac , dali moze da odam na zakazaniot termin i da baram rabotna viza , so ubeduvanje deka so viza moze da najdam raoboat vo germania so pomos od mnogute priateli koi ziveat tamu , pa sto mi predlozuvate: da odam po viza ili da otazam terminot
    vi blagodaram

5. Girl_Cat

Girl_Cat Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Nema da koja osnova da ti dadat viza, vizata se dava zaradi dogovoro na rabota i na vizata pisuva sto i vo koj grad ke rabotis, obidi se da dobies dokumenti za vo mc donaldi ili burger king raboti tamu 1/2 meseci potoa slobodno smeni ja viza tamu za druga rabota. Pozz

На bardhul и Petar80 им се допаѓа ова.
  6. Termin

Termin Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdr dobiv termin za 8 septemvri pa posto se paga drzaven praznik neznam dali ke rabotat ili kako ke e ? Dali nekoj imal takvo iskustvo fala

7. Girl_Cat

Girl_Cat Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    17
    Сега проверив на страната на амбасадата, на 8ми септември работат. Со срека

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mia02

mia02 Нов член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Znaes nekoj licno ti sto e odbien so dogovor od Mc donalds....ili onaka muabeti??? Deka i ja sum so takov dogovor ne sum studentka a vleguvam za tri dena vo ambasada?

Zdravo...ve molam za informacii....Za dva dena vleguvam vo ambasada. Dali formularite moze i da se kompjuterski potpolneti? Taka mi se potpolneti od agencijata ili mora zadolzitelno svoeracno??? Ima li nekoj so iskustvo od poslednite meseci za kolku brzo se dobiva viza???

I nekoj za pomos za smestaj ....Ke bidam vo Kassel....ama mnogu tesko odi od tuka....

Последна измена од модератор: 26 јуни 2017
  9. Selinn

Selinn Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2017
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    За компјутерски пополнети незнам мене рачно ми беа пополнети ама додека чекав за терминот имаше многу луѓе што им беа компјутерски испечатени така верувам дека не е птоблем. За визата јас во среда поднесов документи а веќе во петок истата недела ка земав :)

10. mia02

mia02 Нов член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    fala ti mnogu na odgovorot...a za smestaj da ne mozes nekako da pomognes so nekoj sovet....za vo Kassel e...preku web sajtovite baram , ama vo najgolem del se preku agencii koi od tuka i bas ne sorabotuvaat....pozdrav

11. MonikaIlieva

MonikaIlieva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4

пиши ми во инбокс

се бараат студенти за во dussman i sasse ИТНО заинтересирани пишете ми во инбокс што побрзо, и за оние што сакаат за подолг период со виза за на бензинска и во хотели за чистење

Последна измена од модератор: 3 јули 2017
    На Goodvibes му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Goodvibes

Goodvibes Нов член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo jas sum zainteresiran

13. izabella_ve

izabella_ve Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2017
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Дали некој има искуство со семејна виза?
    некој да заминал, да сподели искуство како се снашол, дали се добри условите, дали ви стигнуваат парите, како реагираа вашите деца, дали и колку знаевте германски јазик?

14. Sramezlivoto

Sramezlivoto Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    100
    Јас ова лето решив да паузирам со Германија ама ми се истроши козметиката од Rossman и ми треба нова гардероба од C&А па решив да прашам :D ... Доколку некој знае дали може да се работи како студент во учебна година?
    И доколку некој има искуство со Венера да го сподели, читав претходни негативни постови ама слушам и позитивни па сакам да сумирам што всушност работи таа агенција :D.
    Двапати бев со Контекст и веќе ми се преку глава, во нашиот договор пишува дека не се одговорни да ни најдат смештај, а кај работодавците ветуваат дека ни наоѓаат, исто не требало ниту да им плаќаме пошто работодавецот веќе им ја плаќал таа услуга.

СОВЕТ: Внимавајте на кое место аплицирате и преку кој. Ги искритикував Контект ама било која агенција е најдобар избор, имаш заштита и во било кое време можеш да ги контактираш и да решиш проблем, тоа го нема преку обичните посредници. Или смештајот или работата ќе бидат погодени, двете скоро никогаш :D .

На cooll му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AnastasiaWinter

AnastasiaWinter Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    2.150
    Нема ограничување кога да ги изработиш тие 3 месеци како студент. Ако најдеш работа може кога сакаш да одиш, ама бидејќи повеќето работат во гастрономија и хотелиерство, таму повеќе во лето се бара додатен персонал.

16. Vodolija05

Vodolija05 Нов член

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Некој што отиде преку Еси летово како студнт да сподели искуство ??

17. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    http://fokus.mk/1agentsiite-za-posr...transtvo-ne-treba-da-im-naplakaat-na-mladite/
    „Според член 22, став 1 точка 4 од Законот за работни односи, и според Меѓународната Конвенција 181 за Приватните агенции за вработување, што Република Македонија ја има ратификувано, агенциите не смеат да наплаќаат никакви трошоци од кандидатите за вработување. Сите трошоци за вработување на лицата треба да се наплатат од компанијата/клиентот кадешто ќе се вработат лицата.“
    Околу трошоците и работи на кои треба да внимавате кога одите преку агенција. :)

На ceca-1 и Jasminabl им се допаѓа ова.
  18. Jasminabl

Jasminabl Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Дечки како да закажам термин во амбасада?
    И дали може да закажам сега термин (со оглед на тоа дека се чека )додека чекам да ми стигне раб.дозвола и договорот
    Бидејки тоа од zav се чека неколку недели

19. Ана_Марија_91

Ана_Марија_91 Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    4
    Здраво, девојки.

Би сакала да ја споделам мојата приказна со Вас, бидејќи подолго време ја следев темава со цел да се информирам што повеќе. Меѓутоа, тоа што ми се случи на крајот - верувајте, не го очекував ама воопшто. Бидејќи имав доверба во агенцијата. Не, не станува збор за Венера Кемаловски. Иако, сите вие кои бевте измамени од Венера, доволно е ТВ да вклучите по дома. Кармата ги начека. Од сите страни ги бркаат, истражуваат и гонат законски. КАРМА.

Имено, јас не бев измамена од Венера. Мислев дека сум, ете, помудра со тоа што избрав агенција која повеќето ја фалеа, посебно на форумов. Наивна јас.

Девојки, мене ме измамија и ме прелажаа од КОНТЕКСТ од Скопје. Да, добро прочитавте. КОНТЕКСТ. Агенцијата во која скоро секоја втора зачленета на форумов се крстеше и колнеше. Можеби они сами си се фалеа за маркетинг, преку лажни профили.

Германскиот јазик го зборувам беспрекорно. Го положив telc C2 Deutsch со максимум бодови. Имам искуство во гастрономија. Ги исполнувам сите услови, дури тие двете од КОНТЕКСТ беа запрепастени, во позитивна смисла, као "Лелеее, баш ваква како тебе во моментов ни треба, без проблем ќе ти најдеме работно место, камо среќа сите да зборуваа германски како тебе, а не тука секакви глупаци и глупачки ни доаѓаат без А да знаат германски да гукнат" итн. Оставив биографија, потпишав еден договор краток, ми рекоа ќе ми се јават во скоро време, фала пријатно чао и си отидов дома. Стигнувам дома, и гледам, пристигнал нов меил. Отворам, читам меил од Германска амбасада во Скопје, ме известуваат дека ми е закажан термин за поднесување на работна виза (т.е. КОНТЕКСТ закажале во мое име). Девојки, сум скокала од радост како мало девојче. Си реков во тој момент, па КОНТЕКСТ се навистина професионалци и сериозни во работата.

После тоа?

ПЕТ МЕСЕЦИ ни абер ни глас од КОНТЕКСТ. Не ми се јавуваа, не ми одговараа на повици, НИШТО. Важно термин ми закажаа, колку да им потпишеш договор и да ти пропаднат парите. Од Германска амбасада ми се јавуваат да ме прашаат шо како, да го потврдам терминот, а за што термин? За маникир? Ни работно место ни работна дозвола не видов ни добив од КОНТЕКСТ! Срам да ви е ако читате, вие двете од КОНТЕКСТ, препотентни и измамнички мивки низаедни! Си играте со маката наша и со желбата да заминеме оттука колку за заработиме некоја пара. СРАМ ДА ВИ Е! Ве оставам во рацете на КАРМАТА.

Девојки, ШТО ПОДАЛЕКУ ОД АГЕНЦИИ. Паметни сте сигурно сите, бркајте работа на други начини. Подобра варијанта ви е ДААД стипендија на крајот на краиштата. Од ова змииве измамнички што сркаат кафе во кофи и лакираат нокти гаврански: ШТО ПО-ДА-ЛЕ-КУ!!!

На Sramezlivoto му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jasminabl

Jasminabl Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Страшно и жално,на таквите ке им дојде крајот.
    Штом го знаеш јазикот посредници не ти требаат.
    Седни и пуштај сама cv

На Petar80 и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.