Дали е задолжително пријавување на адреса во Германија, ако дојдеш да работиш како студент, како што ги читав аконите во Германија, не е потребно да се пријавиш ако престојуваш помалку од 3 месеци. Јас ги имам сите документи договор за работа, дозвила од ZAV само не сум пријавена на адреса пошто престојувам во станови изнајмени од студенти и нема на кој мачин да се пријавам.
Распрашај се убаво, јас кога бев во Германија на гости кај пријатели не ме пријавуваа никаде, од друга страна претходната година ми рекоа дека секој што влегува во ЕУ на повеќе од 48 часа мора да биде пријавен каде престојува, дека бил некој нов закон.
Па незнам, од друга страна јас ги иѓам сите документи дозвола за работа шти докажува дека сум легално во државата, можеби е задилжително ако одиш така како ма гости без никакоц документ, незнам не ми е јасно, прв пат доаѓам со други што се кинсултирав рекоа не се пријавувале а они веке неколку години мамазад доаѓаат, други оак велат мораш и нз, а плус неѓа на кој начин да бидам пријавен пошто како што споѓмав седам во бунгалов каде што се изнајѓени од студенти, а они неможат да дадат потпис за адреса на живеење
Луѓе помагајте! Како можам да си дадам отказ? Не сум добро со психичкото здравје, плачам секој ден сакам да си одам дома. Вработените само сеир си гледаат додека јас работам како куче, и дознав дека баба ми починала, веќе не можам да издржам. Како можам да си заминам и кого прво да контактирам? Преку глава ми е
a germanski znaes li? i ja sum so isto sredno medicinsko vo plan mi e sea od septemvri germanski da zamisam
Мораш да се пријавиш за твое добро. Додека си пријавен си како ѓраѓанин на тој град и да дојде до некој проблем полицијата ќе ти помогне, во спротивно ќе си имаш проблеми и ти и работодавецот. И јас еднаш живеев во бунгалов и местото немаше адреси па не пријавија дeка живееме во mcDonalds. Исто така возевме и кола со МК дозволи и немавме проблем затоа што бевме уредно пријавени во полицијата. Разбран народ се германците се додека сме ние океј со нив
Da ama nema na koj nacin da se prijavam, od toj sto go zedov bungalov nemoze da me prijavi posto znaes i toj go iznajmil, i nz sto da pravam znam deka mnogu ima ne prijaveni,no jas sakam da bide se regularno i nz koi bi bile posledicite ako ne bidam prijavena, imam moi drugarki sto prasale i im kazale za studenti nebilo zadolzitelno sto se do 3 meseci i nz sto kako
Како што прочитав погоре имаш работна дозвола што значи дека ќе работиш, а без документ од ратхаус дека си пријавена нема да можеш да извадиш сметка во банка. Разговарај со работодавецот можеби ќе ти излезат во пресрет да ти помогнат и да те пријават на некоја адреса или пак тие што ти го изнајмуваат местото да те пријават како нивна гостинка (возможно е!). Минатата година ни се случи да изнајмиме спрат од куќа од луѓе на кои веќе им беше изнајмена, според квадратурата на ќуќата можеше уште двајца да се пријават, останатите не пријавија дека сме на гости на адреса на менаџерот, шефот и остали колеги кои имаа вишок метри квадратни . Мојот совет да се пријавиш, првата недела ке искинеш нерви додека да се среди се ама после сфаќаш дека се е авантура. Разговарај со менаџерот или со работодавецот доколку се замара со такви работи. Немаат право да те држат со сила таму!
За недела дена планирам да заминам во Германија на гости кај партнерот. Меѓутоа, тој во меѓувреме планира да се исели во нов стан, а се уште не можеме да најдеме. Сакам да му помогнам но бидејќи ќе одам прв пат речиси и не знам по кои страници да барам сместување (бидејќи неговиот интернет не е стабилен и е по цел ден на работа речиси и да нема време да бара) а не ми е за верба во секој стан, или пак газди. https://www.immobilienscout24.de/Su...=affiliate&utm_source=netslave&utm_campaign=3 Во меѓувреме барав на страницата но не знам Германски. Ако може некој што има одено и барано стан/соба преку интернет да ми објасни малку повеќе.
Zdravo na site Imam edno prasanje. Od ambasada mi stigna poraka deka vizata mi e odobrena I deka treba sledno da go dostavam pasosot. Dali so toa ke mi bide dadena vizata ili ke treba da pocekam nekoe vreme?
bi trebalo istiot den da ja dobies, sabajle go ostavas pasosot napladne go zemas Dali nekoj pisi im mail, slobodno na angliski,
Девојки ми треба помош ако знае некоја од вас да ми помогне, малце сум во паника Во понеделник имам закажано во амбасада за поднесување за работна виза, е сега во апликацијата што ми е пополнета за во амбасада ми пишува дека имам завршено факулет за дизајн и дека сум невработена,а јас имам завршено со испити, само немам дипломска одбрането и сум вработена...прашањето ми е дали да ја корегирам апликацијата (па страв ми е да не има па некој проблем дека со друг ракопис ќе биде,ќе биде различно од другите страни на апликацијата) или да оставам така? Малце сум во паника,страв ми е поради тоа нешто да не ме одбијат Инаку другите документи ми се комплетни, да напоменам дека аплицирам за во бургер кинг, значи не е ништо поврзано со мојата професија
Здраво, имам термин во амбасада за работна виза во Германија на 14ти август. Требаше да работам во Бургеркинг, имам поминато интервју, преку посредништво на Агенцијата која има забрана за работа, Венера Кемаловски. Бидејќи не сакам терминов да ми пропадне, го чекав скоро од средина на април, сакам да прашам во форумот, доколку некој работи кај работодавец кој има потреба од работник, да прашате ако е заинтересиран. Имам основно познавање германски јазик а2 ниво. Можеме да организираме интервју на скајп. Доколку го фатам терминов со работа би почнал средина на септември месец. Ви благодарам.
Проблемот е што не ми креваат на телефон, сега требаше документите да ги спремаат за во амбасада. Најдов мејл и од работодавецот и на него му пишав дека имав со него интевју преку агенцијата. Ми одговори дека за жал нема слободно работно место моментално и поради тоа неможе да ми испрати договор. Затоа и не ми ѕвонат од агенцијата изгледа, оти или овој е скаран со агенцијата или пак навистина моментално нема работа.
Истото и јас го искусувам со Венера моментално, на 14ти имам термин во амбасада кој најверојатно ќе го откажам :/
Дали е бил некој за време на зимскиот распуст како студент во германија на работа и кој период се оди??
Се оди за време на зимскиот распуст, се зависно колку факултетот ќе ти потпише дека распустот трае, ако ти потпише за три месеци, ќе добиеш работна дозвола за три месеци.