Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Некоја страна со огласи за работа во Германија? На гугл има многу ама некој со искуство да прашам. Ме интересира нешто да ѕирнам :wasntme:

2. svastarija

svastarija Нов член

Се зачлени на:
    3 август 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    • Ве замолуваме да пишувате на кирилица.
    dali ti odgovorija konecno? Jas go imam istiot problem. Prvo mi se javija deka pasosot e osteten da izvadam nov. Im odnesov nov i sega cekam eve veke 5ta nedela. Ti odobrija li i za kolku vreme?

3. cveke32

cveke32 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    zdr ,dali nekoj gi popolnuval formularite za Ambasada mi treba mala pomos?tnx

4. Meryy**

Meryy** Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site mi treba odgovor na edno prasanje mojot soprug raboti vo mc donalds so bugarski pasos potocno vo gradot meerane veke eve dva meseci e tamu ima potpisano dogovor za rabota na 6 meseci e sega dr mesec sakame da ne povleci mene i mojot 3 godisen sin e sega me interesira dali prvo treba da se prijavime samo taka pa potoa da podnesuvame dokumenti za prestoj za viza ili.... i dali baraat odredena suma na plata kolku treba da zemas za odrzuvanje na semejstvoto dali ima nekoj takvo iskustvo ili pa mozebi ima i nekoj tamu fala odnapred

5. Butterfly.girl5

Butterfly.girl5 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    120
    Здраво, дали некој знае колкава е провизијата за вадење пари од картичка извадена во банка во Германија? Поконкретно, летово сум на работа во Германија и отворив сметка во Шпаркасе банка, имам маестро картичка. Дали ќе можам да вадам пари во Македонија, исто од банкомат на Шпаркасе или...? може темата не ми е погодена...ама ако некој знае е молам информирајте ме :)

6. devojka54

devojka54 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    44
    Од Шпаркасе картичка можеш да вадиш на НЛБ банкомат - 300 денари провизија без разлика на сумата која ја вадиш, максимум 30.000 ден дневно можеш да извадиш. На Шпаркасе банкомат мислам дека провизијата беше 2% од сумата + 2 евра. (not sure about this) :)

На Petar80 и Butterfly.girl5 им се допаѓа ова.
  7. female32

female32 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2017
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    31
    здраво феминки
    дали некој знае колку време се чека термин во германската амбасада за работна виза
    фалаа

8. nesi.vanesa

nesi.vanesa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    23
    Zdravo drushtvo, da prasham nekoj dali ima i kakvo iskustvo so ESI ili Venera, so eu pasosh za rabota vo Germanija, me interesiraat kako se odvivaat raboti so agenciive, zoshto prv pat baram rabota preku agencija??

9. Dona5

Dona5 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    29
    Ај ве молам пишете ми кои прашања ги поставуваат во Контекст агенцијава, се работи за мед. сестра која сака да работи во германија, но слушнала дека поставувале прашања во самава Контекст агенција, како услов дали го познаваш германскиот.

10. Sramezlivoto

Sramezlivoto Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    100
    Се зависи од тоа кој ќе те интервјуира, прашањата обично се: Кога си роден, каде живееш, зошто сакаш да одиш во Германија, ако ти се погоди некој од тие катил вработени што ги имаат може да те прашаат што бараш во Германија кога го имаш тој факултет или слично. Игор (кој не знам дали сеуште работи таму) и го побара индексот на моја колешка и ја прашување зошто некои предмети не и биле положени. Зборувам за интервјуа за студенти за работа во ресторани.

За работа како медицинска сестра нека очекува построго интервју и плус интервју со работодавец, затоа што сепак е медицина. Нека појде слободно во агенцијата и прво нека се консултира како оде процедурата па потоа нека си закаже интервју за проверка на јазикот. Плус од оваа година има прават и тестирање за да имаат доказ пред работодавецот.

11. stepone

stepone Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    колку кошта да се аплицира преку агенција за mc donalds или е подобро сами да аплицираме ?

12. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Здраво сакам да прашам јас сум со офентал живеам во германија,мојот дечко нема бг пасош дали може преку мене да добие офентал доколу сме во брак,дали некој е запознаен со оваа?

13. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Da samo ako ste vo brak i ako imas ti viza ili ey pasos.

14. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Да со виза(офентал го викат овде) сум јас, но некој ми велат дека и да сум била во брак со него бидејки јас сум со виза а не со еу пасош неможел тој да добие преку мене виза затоа праша.Благодарам

15. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    значи вака потребно е тој да има земено три плати за да земе стан на негово име,потоа ке идете вие и тој ке ве пријави во неговиот стан,за виза потребно е да однесе документ од последните три плати фотокопии од пасошот негов и вашите мк пасоши,извод документ каде што тој ке гарантира дека ке ве издржува финансиски откако ке ги доставите тие документи после 2-3 недели ке ве известат со писмо со даден рок да отидете да доставите дијаметарски слики (сликите од мк не ги признават,ке мора тука да ги направите)и ке ви земат отпечатоци и потоа ке чекате да ве известат пак со писмо за да си ги подигнете визите, целата процедура трае 2-3 месеци.

16. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Mоже тоа 100посто тие те лажат тие што велат не може,само што пиша @Anglv треба да исполнуваш услови таа ти пиша кој најбитно е да имаш договор за стан кога дојде ке го пријавис во опстшина и пота само ке ви стигне писмо од ауфентал што ви се потребни документи за побарување на спојување на семејство , преку тебе осигутување треба да има смениш стер класаа се си пишува. Со срека.

17. forumka

forumka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    32
    Пребарував малку и налетав на ова http://esi.mk Има некој искуство колку се сигурни?
    Договорите се потпишуваат на 12 месеци, со можност за продолжување?

18. vrapce1808

vrapce1808 Нов член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Zdravo na site sakam da prasam dokolku imas rabota vo mc donalds vo germanija dali istovremeno moze da se studira

19. Laleto89

Laleto89 Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2017
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    73
    Дечки, сопругот доби работна виза за Германија.Денес му стигна порака.Само не ми е јасно дали на визата му ја пишува фирмата за која му е издадена визата и дали е обврзан да работи само за таа фирма? Поздрав

20. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.908
    Преку Коузон дали некој е бил на раб 1 година?