Некоја страна со огласи за работа во Германија? На гугл има многу ама некој со искуство да прашам. Ме интересира нешто да ѕирнам
dali ti odgovorija konecno? Jas go imam istiot problem. Prvo mi se javija deka pasosot e osteten da izvadam nov. Im odnesov nov i sega cekam eve veke 5ta nedela. Ti odobrija li i za kolku vreme?
zdravo na site mi treba odgovor na edno prasanje mojot soprug raboti vo mc donalds so bugarski pasos potocno vo gradot meerane veke eve dva meseci e tamu ima potpisano dogovor za rabota na 6 meseci e sega dr mesec sakame da ne povleci mene i mojot 3 godisen sin e sega me interesira dali prvo treba da se prijavime samo taka pa potoa da podnesuvame dokumenti za prestoj za viza ili.... i dali baraat odredena suma na plata kolku treba da zemas za odrzuvanje na semejstvoto dali ima nekoj takvo iskustvo ili pa mozebi ima i nekoj tamu fala odnapred
Здраво, дали некој знае колкава е провизијата за вадење пари од картичка извадена во банка во Германија? Поконкретно, летово сум на работа во Германија и отворив сметка во Шпаркасе банка, имам маестро картичка. Дали ќе можам да вадам пари во Македонија, исто од банкомат на Шпаркасе или...? може темата не ми е погодена...ама ако некој знае е молам информирајте ме
Од Шпаркасе картичка можеш да вадиш на НЛБ банкомат - 300 денари провизија без разлика на сумата која ја вадиш, максимум 30.000 ден дневно можеш да извадиш. На Шпаркасе банкомат мислам дека провизијата беше 2% од сумата + 2 евра. (not sure about this)
здраво феминки дали некој знае колку време се чека термин во германската амбасада за работна виза фалаа
Zdravo drushtvo, da prasham nekoj dali ima i kakvo iskustvo so ESI ili Venera, so eu pasosh za rabota vo Germanija, me interesiraat kako se odvivaat raboti so agenciive, zoshto prv pat baram rabota preku agencija??
Ај ве молам пишете ми кои прашања ги поставуваат во Контекст агенцијава, се работи за мед. сестра која сака да работи во германија, но слушнала дека поставувале прашања во самава Контекст агенција, како услов дали го познаваш германскиот.
Се зависи од тоа кој ќе те интервјуира, прашањата обично се: Кога си роден, каде живееш, зошто сакаш да одиш во Германија, ако ти се погоди некој од тие катил вработени што ги имаат може да те прашаат што бараш во Германија кога го имаш тој факултет или слично. Игор (кој не знам дали сеуште работи таму) и го побара индексот на моја колешка и ја прашување зошто некои предмети не и биле положени. Зборувам за интервјуа за студенти за работа во ресторани. За работа како медицинска сестра нека очекува построго интервју и плус интервју со работодавец, затоа што сепак е медицина. Нека појде слободно во агенцијата и прво нека се консултира како оде процедурата па потоа нека си закаже интервју за проверка на јазикот. Плус од оваа година има прават и тестирање за да имаат доказ пред работодавецот.
Здраво сакам да прашам јас сум со офентал живеам во германија,мојот дечко нема бг пасош дали може преку мене да добие офентал доколу сме во брак,дали некој е запознаен со оваа?
Да со виза(офентал го викат овде) сум јас, но некој ми велат дека и да сум била во брак со него бидејки јас сум со виза а не со еу пасош неможел тој да добие преку мене виза затоа праша.Благодарам
значи вака потребно е тој да има земено три плати за да земе стан на негово име,потоа ке идете вие и тој ке ве пријави во неговиот стан,за виза потребно е да однесе документ од последните три плати фотокопии од пасошот негов и вашите мк пасоши,извод документ каде што тој ке гарантира дека ке ве издржува финансиски откако ке ги доставите тие документи после 2-3 недели ке ве известат со писмо со даден рок да отидете да доставите дијаметарски слики (сликите од мк не ги признават,ке мора тука да ги направите)и ке ви земат отпечатоци и потоа ке чекате да ве известат пак со писмо за да си ги подигнете визите, целата процедура трае 2-3 месеци.
Mоже тоа 100посто тие те лажат тие што велат не може,само што пиша @Anglv треба да исполнуваш услови таа ти пиша кој најбитно е да имаш договор за стан кога дојде ке го пријавис во опстшина и пота само ке ви стигне писмо од ауфентал што ви се потребни документи за побарување на спојување на семејство , преку тебе осигутување треба да има смениш стер класаа се си пишува. Со срека.
Пребарував малку и налетав на ова http://esi.mk Има некој искуство колку се сигурни? Договорите се потпишуваат на 12 месеци, со можност за продолжување?
Zdravo na site sakam da prasam dokolku imas rabota vo mc donalds vo germanija dali istovremeno moze da se studira
Дечки, сопругот доби работна виза за Германија.Денес му стигна порака.Само не ми е јасно дали на визата му ја пишува фирмата за која му е издадена визата и дали е обврзан да работи само за таа фирма? Поздрав