Работа во Германија

Discussion in 'Барање работа' started by happygirl, Nov 3, 2011.

1. јolene

јolene Популарен член

Зависи, ако брачниот другар е со БГ пасош нема потреба од серификат, ама треба други услови да бидат исполнети во Греманија, на пример: стабилна работа, обезбеден стан, здравствено осигурување..
    Ако сопругот ти е со МК пасош тогаш се оди со виза и ти теба јазичен сертификат.

2. Baby♡

Baby♡ Активен член

Здраво феминки случајно ја видов темава и навистина ме заинтересира. Бев на интервју во Контекст и рекоа ќе ме известат. Конкурирав за работа во Хамбург, си прашав се што ме интересираше, но заборавив да прашам дали платата ја даваат како дневница(секој ден) или на крајот на месецот?

3. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Здраво девојки.
    Многу мои колеги лани заминаа да работат во Германија, годинава и јас би сакала да аплицирам...
    Некои заминуваат преку луѓе кои им ги посредуваат документите. Многу имаат негативни искуства, и некако ми е страв и мене...Германски не знам воопшто а со англиски сум добра. Е сега разбрав некоја информација демек овие што ти посредуваат им пишувале на работодавците во твое име и кога ти стигни договор за работа му плаќаш околу 200 евра и тоа е тоа, тука завршуват со тебе.. Е сега сакам да ве прашам дали постои можност сам некако да си најдеш работа , дали има некои огласи. Би сакала некој кој е поупатен да ми ги објасни овие работи...

4. larrachi

larrachi Истакнат член

Бараме со дечко ми работа за во Германија, за студенти.
    Најдовме некој на фб - Работа за студенти во Германија, и ни пушти нешто како потврда да потпишеме дека сме студенти, ама некако не е сигурен, не се открива кој е и не гарантира никако дека е сигурна работата. А има доста убави понуди, барем така кажа за собар/ка, помош во кујна и такви слични, без познавање јазик.
    Бевме во агенции Кузон и Контекст ни бараат јазик, па ќе имало тестирања, па ова, па она.
    Дајте некој нека каже искуства што бил преку некој човек или агенција, да не бараат јазик, и да се сигурни.
    Фала.

5. Niki5

Niki5 Истакнат член

Здраво феминки, јас сум нов член на форумов, па би сакала доколку и вие сакате да размените мислење и ваш став на оваа тема. Завршив средно медицинско при " СМУГС Панче Караѓозов " смер медицинска сестра , исто така завршив и висока школа "Уким Медицински факултет " - смер медицинска сестра . Имам голема желба и мотивација да отидам конкретно во Германија, пред све да не се лажеме затоа што е платено, потоа затоа што сметам дека има подобри услови за живот, затоа што таму професијата како медицинска сестра е далеку поценета и попризнаена од тука , затоа што пред све таму те третираат како човек а не роба итн. Имам познавање на Германски трет степен А2.1 и знам дека не е доволно но планирам да продолжам таму на курс затоа што и онака е задолжителен . Би сакала некој да сподели искуство доколку е таму , на пример кои документи се потребни , на кој начин или преку која агенција е отиден, како е со кирии , станови, колку време е обуката ... И секако доколку некоја феминка има слични планови како мене ќе ги удружиме силите па може и заедно да заминеме . Би ни било од помош и на двете. Се надевам дека ќе споделите мислење и искуство на оваа тема . Поздрав

Last edited: Dec 24, 2017
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

А2 или Б1 мислам дека пошто веќе има и падежи таму и повеќе вокабулар и граматика.

7. kim.k

kim.k Популарен член

Плата месечна.

Никој во Германија нема да те прими без да знаеш да гукнеш. Човек што не кажува кој е ви нуди работа. Ај жити се не се лажете, нема шанси.
    Иначе тестирањата не се воопшто сташни, не бараат да знаеш се туку основни работи. A и да отидеш како ќе се снајдеш таму?

Dust likes this.
  8. female32

female32 Истакнат член

здраво феминки дали некој знае колку време се чека виза од гер амбасада? терминот го закажавме на 3 ноември за 11 јануари сега нз колку време се чека изавањето на визата ако некој знае ве молам кажете ми битно ми е ве молам ..фала

9. Bella15

Bella15 Активен член

Drugar mi cekase dve nedeli.

10. Justicija

Justicija Форумски идол

11. Perverzna&

Perverzna& Истакнат член

Здраво да ве прашам кога го проверуваат знаењето кои прашања најчесто ги поставуваат и дали имаат шанси повеќето од пријавените да им дозволат да идат.. Ваљда не бараат многу? И писмено или усно е? Нека објасни некој повеќе што знае

12. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Здраво :)

Сеа семестаров заминувам на Еразмус+ размена во Хрватска на 5 месеци и таму ќе сум со дозвола за престој.Прашањето ми е, дали ќе имам право да заминам летово Германија на работа, зошто нема да има поминато 3 месеци од мојот престој во Хрватска.

13. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Здраво.Да ве прашам во врска со пополнување на апликација за работна виза.Дали треба да е испринтана апликацијата и рачно пополнета или може и компјутерски да се пополни?

14. Катинкче

Катинкче Активен член

Здраво на сите ми треба мала помош , добивме договор за 6 месеци и покана за работа од фирма во Германија, закажавме термин во Амбасада за виза на 6 месеци , даали некој во скоро време вадел и знае што се е потребно да се носи на интервјуто , ви благодарам

15. StRoWbErrY

StRoWbErrY Истакнат член

Здраво,
    Дали некој кој имал искуство со Контекст може да ми каже отприлика што прашања поставуваат,дали има писмен дел или усно е интервјуто.
    Ви благодарам:)

16. Flamur

Flamur Нов член

Здраво на сите
    Јас веќе имам виза за 3 година ме интересира дали може да сменам фирма или треба повторно да аплицирам ?

17. Responsible

Responsible Популарен член

Братучетка ми се вработи скоро беше без јазик со мк пасош преку некој дечко од струмица. Знам дека дечкото бесплатно посредувал за интервју во некоја Германска агенција. Единствено што наплаќа е за превозот до Германија. Големо браво за вакви луѓе бидејќи најискрено ни роднина не би го направил тоа да те шета од таму до таму за да аплицираш и да те врати дома.

18. meli mon

meli mon Нов член

здраво феминки сакав да прашам некое време се врти еден оглас за работа во германија па решивме да аплицираме со мажот ми ама некако не ни нешто сигурно , дали го има некоја видено огласот , нема мејл за аплицирање само некој германски viber број!!!!! ве молам за помош!! тхк.

https://vraboti.se/announcements/view/TGGONON-Magacinski-Rabotnik

19. Инннана

Инннана Нов член

Здраво да прашам како да си го вратам данокот од Германија што работев како студент,некој да ми пише каде да поднесам документи

20. Adriana.O

Adriana.O Истакнат член

Знаете ли што понуди имаат Каузон за работа во Европа како студент, само да не е Германија и доколку некој бил како е задоволен?