Да прашам, дипломирав пред некој месец, но пред да дипломирам извадив документи за Германија што се за ZAV, е сега прашањето ми е дали можам да идам за Германија и дали нема да имам некои проблеми бидејки јас имам документи од факултетот но тоа дека сум дипломирал, можам да аплицирам али нз дали ке имам некои проблеми и последици а крајно време е да одлучам дали да одам или не
Здраво, дали знаете кои документи се потребни за во амбасада за виза за Германија од 6 месеци, освен договорот за работа ? ви благодарам
Dali imate nekakva informacija ili kontakt od nekoj sto posreduva za studenti za rabota vo Germanija? Dali mozi da mi dadete nekakov kotankt od nekoj posrednik za da apliciram ili dokolku znaete drug nacin kade bi mozela da apliciram
Што работа може да се најде за 3 месеци и за сместување дали ќе има проблем, и колку од прилика ќе трбаат пари за до таму?
Ако немаш најдето однапред работа а посебно стан тешко е за 3 месеци да се снајдеш со се. Не го разбирам точно твоето прашање, колку пари кошта патот, мислил авионска или автобуска карта, стан исл?
Знам дека претходно треба да си најдеш работа, но како ќе најдеш сместување, за колку месеци се плаќа однапред истото, и што можеш да работиш без добро познавање на германски?
Стан се наоѓа преку интрнет и мислам дека се плаќат 3 месеци од напред не сум сигурна, може да прашам па да ти пишам. Станот се наоѓа преку интернет. И за работа каде што нема да ти треба толку германски може да биде во гастрономијата, не директно келнер ама прво може да започнеш во кујна или подготовка на храна па ќе видеш дали ти одговара. Друга опција би било во некој од супермаркетите и таму имаш разни задачи ама пред да те стават на каса може и да се занимаваш со продуктите во супер маркетот и тоа кој продукт каде стои и да внимаваш на тоа дали се е како што треба и кога ќе дојде нова роба да знаеш каде и е местото. За работа е полесно од стан, само треба да се пријавиш, тие ќе ти дадат неколку пробни денови да видат тебе ти се допаѓа работата и дали ним и се допаѓа како работиш, сакам да кажам само преку интернет за стан имаш повеќе шанси а за работа мора и неколку дена да си присутна таму. Се надевам дека ти помогнав, ако имаш уште прашања слободно пиши
Почитувани Добив германска работна виза на 6 месеци и основа за таа виза ми беше работен договор во фирма. Во меѓувреме решив да ја сменам работата(Фирмата врз чиј основ добив виза).Која е процедурата да го променам работодавецот? Фала однапред Поздрав!
Nali nekoj znae nekoj sto sreduva za rabota vo germanija za preku leten period...Jas sakam ova leto da rabotam no se somnevam deka e kasno no sepak nekoj ako znae da mi dade bilo kakov kontakt od nekoj sto posreduva bi bilo super..
Ke ve zamolam dokolku nekoja ima kontakt od lice koe posreduva mi treba za rabota vo Germanija.Se izvinuvam za latinichnata poddrska momentalno sum ukluchena od telefon.
Дали на некој што има поддадено документи преку човек за 3 месеци работа од јуни му има стигнато договорот или сеуште е рано?
Здраво ми треба совет 80дена имам престој во германија дојдов во МК. Дали можам само да бидам 25дена во МК. и пак сакам да заминам за Германија дали би имала проблен на граница