1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Работа во Германија

Дискусија во 'Барање работа' започната од happygirl, 3 ноември 2011.

1. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Јас сакам за чистење, бев една година на курс :rofl: и верувај толку го замразив овој јазик...не може да се разберам на англиски, шпански, италијански? или повеќето не знаат..

2. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Германците се такви што многу многу не те мирисаат ако им зборуваш на англиски. Си сакаат да го зборувш нивниот јазик и крај. Што се и во право.
    Ако си учела курс и знаеш колку толку, можеш да аплицираш за чистење објекти во Октомври.

3. srculka

srculka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2010
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    170
    Јас нема да се пожалам. Оваа година ќе одам за прв пат во Германија. Контекст ми најдоја сместување уште пред 3 недели. Ја добив работата за која аплицирав. Ќе бидам во преубав град, а не во некое германско село. Убави се собите и ги исполнуваат сите услови за живот. Но, најважно е што многу ќе бидам блиску до работното место, 10 минути пешки. Во Петок ќе го потпишувам договорот. Многу се двоумев во врска за агенцијава и мислев дека ќе ме зафркнат, но еве испаднаа навистина фер. Ако за нешто ме изиграат ќе се жалам, но до сега се супер. :)

Со душа чекам да заминам и да научам повеќе од германскиот.

4. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    На traumhaft..90 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. traumhaft..90

traumhaft..90 Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    20

Лелееее за греота децата па знаат ли тие дека имаат печат у пасош за депортирање а тоа ти доаѓа како црн печат за забрана за влез во државата :o кај ќе оди оваа наша држава бе срамота жива... па тоа да е некоја друга држава имаа овие гадови од агенцииве да платат оштета и тоа каква оштета што не верувам во мк дека ќе се случи,срамота неможам да си поверувам колку ги жалам студентиве,јас живеам во германија,такво нешто тука да се случи па има маме да им се расплака на овие гадови уфф се изнервирав па и коментариве на статијава бог да чува ее затоа не не бива,таква ни е нацијата

6. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Контактирав со еден од тие студенти што биле, кој лично прашал во германската амбасада во Македонија. Значи печатот бил само за да ја НАПУШТАТ државата, а не за да не смеат повторно да отидат. Некои од нив чекаат повторно да одат, само друга работа оттука со печат.

На traumhaft..90 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    23.769
    Ај да прашам нешто јас.
    Кога ги праќаат нашите апликации во ZAV од агенциите? Кое време? И дали е можно кога 2 пати ќе те распределат на различна работа, и си мислиш дека е конечно, повторно по 3 пат да те стават на 3та работа? По колку пати се разгледуваат апликациите на студентите во ZAV?
    Јас мислев дека кога веќе еднаш ќе најдат работа на еден студент, тоа е конечна одлука. Зарем може по 3 пати да ти менуваат работа, место и сл?

8. m2m2m2

m2m2m2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    1.059
    А зошто не си одите преку ZAV не ми е јасно? Ниту плаќаш нешто за аплицирање, документи ниту се масираш со агенции чудни.
    И јас бев а и еден куп луѓе познавам што беа последниве 4-5 години во Германија преку ZAV и до сега немам слушнато некој да имал било каков проблем за нешто. Фино лепо си праќаш мејл дека сакаш да работиш и колку време, тие ти праќаат документи коишто треба да ги пополниш и да ги пратиш до 1 март мислам и после некое време ти праќаат договор за работа. Ако ти одговара прифаќаш ако не не и ај со здравје.

9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    23.769
    Ќе си кажам за мене, иако мислам дека се имам изјаснето за ова. Не аплицирав сама затоа што не го знам толку многу јазикот, а и мислев дека преку агенција е посигурно, односно да бидеме заедно со дечко ми на исто место, да имам работа каква што баравме и сл. Ама се уверив дека ништо од тоа не е точно. Не знам дали е среќа (во мојот случај малер), или нешто друго, ама ова одење за Германија мене на нос ќе ми излезе од толку нервози. :@

10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    42.575
    Ова со агенцииве стварно непрофесионално
    Прво пари ти бараат , а работата не си ја вршат професионално :|
    Ги пракаат децата без визи стасано , и без договори во Германија и нека идат со своја срека
    Исто и мене ми се деси пред години , ме пратија без визата стасана , срека имав каде да останам кај свои роднини , пошо неможев да поЧнам да работам без работна виза , А од кога стаса визата се вракав назад

а каде е патот , не се малце парите да правам идими дојдими :x
    Ама многу им беше гајле од агенцијата

него ај помина

11. marina.m.g

marina.m.g Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    91
    Од една страна срамота за агенцијата,толку од бизнисот кај нив,мада кај нас многу многу и нема сериозни фирми.
    Од друга страна па тоа биле луѓе над 18 години ви се молам,па 2 гр мозок да имаш ќе прашаш на која основа ме праќаш ти таму,како ќе објаснам зашто сум дошол,договор,виза,било што,било каков ПИСМЕН ДОКУМЕНТ ,башка не бил еден,30 биле или колку не знам,како така тргнале мислат така е тоа! откако се воведе кај нас безвизниот режим еднаш бев како турист кај мм,тогашен дечко,и ми прати неформална покана дека кај него ќе престојувам,копија од лична карта,земав пари,35 евра од ден мислам дека беше,осигурување...тоа не дека секогаш бараат ама ете може да побараат,ако немаш.
    Децата кај нас се третираат како деца се до 30 години и се некој друг им е крив,кога ќе почнат да размислуваат со своја глава вакви случаи нема да има

12. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Женски мене веќе ми бараат работа, ќе одам кај прва братучетка таму живее.Значи не одам преку агенција. Кажете ми какви документи ќе ми требаат? Немам Бугарски пасош за да можам да работам.

13. marina.m.g

marina.m.g Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    91
    на своја рака тешко.додуша работа ќе најдеш,ама нема да те пријават,ја така еднаш прашував,ми кажаа има доволно невработени во Германија,прво за нив се гледа,значи да им отидеш во заводот да им кажеш дека сакаш да се пријавиш како вработена таму,односно да те пријават,ќе те одбијат и работното место ќе му го посредуваат на некој невработен што е на листа на чекање.барем во покраината Хесен е така,може во другите е поразлично.а од агенции,како што е ZAV ,така примаат,тоа ти е посигурно.
    Од искуство од град во град е различно,за се,така да нека прашаат таму.од документи,па пасош,студентска потврда,уверение за неосудуван,за осигурување не знам како би правела..што друго би можеле да ти побараат не знам,ова кажувам на мене што ми требало за се што сум вадела тука,повеќе од 3 документи не ми требале

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    23.769
    Има некој/а што ќе оди деновиве во Германија?
    Јас одам во сабота :) Од понеделник треба да почнам со работа во Франкфурт. Се надевам дека се ќе биде добро :)

15. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Ај среќен пат, најубаво да си поминеш, добра заработка и секако да шетнеш. Пиши како ке поминеш првите работни денови, ке ни се најде искуството.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    Колку плаќаат во МекДоналдс?

17. nitokris

nitokris Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Плакќаат по 7,5 евра од час,ова во Берлин,мислам би требало секаде исто да плаќаат.

18. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    а обчно колку часа на ден е работното време?

19. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    23.769
    39 саати минимум неделно.

На meandyou му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член