Здраво Летово бев како стидент на 3 месеци во германија па сега сакам да прашам како можам да го вратам данокот која е постапката кога треба да се поднесе ако некој знае ве молам да ми кажете фала однапред
Мила преку агенција беше, рече студент си, ако може да ми објасниш малку бидејќи сум заинтересирана ?
Здраво, вака јас сум студент втора година и ме интересира околу поднесување на визa како оди постапката за работа во Германија, мора ли да имаш посредство со агенција или ако може некој да ми пообјасни поубаво, благодарам
За студентска работа мора да доставиш потврда..како инаку? Хмм Исклучиво со работна виза за која се чека по година дена
Ти не нaведе декa стaнувa збoр зa студентскa рaбoтa. Имa aгенцијa штo пoсредувa секaкo зa тoa нaплaќa и се чекa зa визa 6 месеци. Истo тaкa и визaтa е нa 6 месеци и секaкo aкo си дoбaр рaбoтник и дoкoлку сaкaш пред дa ти истече истaтa ти јa прoдoлжувaaт.
Визата ја издава амбасадата. Ако сега аплицираш за термин, датум ќе добиеш за околу 1 година.. откако ќе однесеш документи во амбасада, може да чекаш и 2 месеци додека ти ја издадат визата. Друг ЛЕГАЛЕН пат за виза НЕМА. Агенцијата може да ти најде работа и да си платиш за услугата, ама виза не може да ти извади.. Исто така не може агенцијата да ти ја продолжи визата. Ниту работодавецот.. Работодавецот само ти го продолжува договорот, а другото е на германските институции
Се дoбивa и пoрaнo (веќе сум билa и зaтoa ти кaжувaм) и дa рaбoтoдaвецoт ти пoмaгa вo прoдoлжувaњетo нa визaтa! Нa мoјaтa другaркa тие средијa зa дa oстaне. Јaс зa жaл немoжев oд свoи лични причини дa oстaнaм пoвеќе oд пoлa гoдинa. Пoзз
Абе и јас имам виза, не зборам од памет Ајде закажи термин пред 10 месеци и ќе те частам што ти душа сака Пред 3 год јас кога вадев прва виза се чекаше 2 месеци најмногу, ама сега нема така.. Плус тоа од јуни или јули 2018 ти закажуваат сами тие термин и те известуваат 4 до 6 недели пред терминот на мејл за тоа кога ти е терминот.. порано одма се добиваше датум.. Згора на се, според закон тие 6 месеци се пробен период, после тоа работодавецот одлучува дали ќе ти го продолжи договорот или не.. Така да те молам да не шириме дезинформации и лажна надеж да даваме на форумџиите..
Океј ајде ме натера и официјални податоци да ти постирам дека чекањето е една година.. Ако си била лани трет пат, не ти ни треба виза од амбасада ако воопшто си запознаена како одат постапките... Со офенталот можеш да седиш надвор од германија 6 месеци без 1 ден.. така да гарант нема да се оставиш онака на цедило и да одиш секоја година во амбасада па да плаќаш за виза, па да чекаш и да се малтретираш.. !
Ti treba raboten dogovor od nekoja firma pa potoa da dobies viza od koj terminot kje go cekas 1 godina za vo ambasada