Дечки чекаме 9 месеци за терминот за виза.. во меѓувреме се веривме со парнерот.. е сеа имаме закажано термин со старите документи, сеуште не сме потпишани поради терминов.. Дали е подобро да се потпишеме пред терминов или после тоа.. ?
Луѓенца на факултет какви потврди/документи им давате за печат да ви стават? Јас сум во план за летоска, е сеа ова од фабрикава што го даваат е ZAV Certificate of enrolment што треба на факултет да го однесам за печат, ама ми е страв ко што се мрднати и тие дека нема да сакаат да ми стават.
Јас преку агенција аплицирав и тие ми имаа испратено документ со мој лични податоци пополнети. Нив требаше да ги испечатам во 3 примероции да ги доставам во деканатот да му удрат печат и потпис.
@christinnn јас сама се организирам, т.е преку другарка лани што беше и на неа и праќаат документи од таму. И го имаат ова испратено за факултет што е, и плус уште една апликација за работа, ги праќаме после директно на нив и чекаме договори да ни пуштат, на неа и потпишувале лани без проблем ама она на укло е, овие кај мене и така се терсене ама ваљда нема да прават проблеми, затоа ме интересираше дали кај сите што аплицирате е ист документов.
Дечки прашањево не е за тука ама можеби знае некој дали телефоните во Германија се поевтини за разлика од кај нас ? Пример ајфоните
Можеш да отвориш оглас на некој германски сајт или пак некој мобилен оператор во германија и да провериш.
Зависи каде ќе хо купиш кај нас..дали во телеком/istyle или во мобилара Отвори mediamarkt.de ili saturn.de и разгледај
Можиш веќе да си поднесиш мислам , а можиш и покасно , за документи незн точно , ама ако не ти пише др , можаш да прашам јас , па ќе ти пишам .
Знаете ли за колку време се изготвува работната виза ако ми ја одобрат на интервјуто и од кога може да се почне со работа?
Дечки денес разбрав дека преку факултетот УГД праќаат студенти во Германија на работа, не се плаќало ништо освен сместување и превоз. Точно е? Може некој што е бил или знае да ми објасни како можам да се пријавам, кои се условите и слично?
Бавариа Де, за работа во Германија на студенти , искуства ве молам итно. Дали е лага или навистина посредуваат. Прочитав негде дека немале лиценца.. Затоа ме интересира искуство со нив или подобро е преку Контекст???Ви благодарам
Decki, dali nekoj ima info do kade se so izvestuvanje i dodeluvanje termini za rabotna viza (po osnov regulativa Zapaden balkan)? Imase eden period aplikanti od juli-avgust 2018 dobija termini za noemvri-dekemvri 2018...posle toa izgleda zastoj pak po staro se ceka po 10-tina meseci. dali nekoj koj apliciral vo avgust-septemvri 2018 ima skoro dobieno izvestuvanje za termin?
каша попара значи...нема ред Од јули наваму некои добиваат набргу маил со термин, некои чекаат 5-6 недели пред терминот да ги известат за истиот...Дали е тоа вообичаено или нешто не е во ред со апликацијата штом од апликација во август сеуште нема маил со термин?
Здраво, ме интересира многу за работа во Германија ама проблем ми тоа што уште сум 4-та средно а другарите со кои се договарам се сите на факултет, па така да тие немаат мака. Ги имам разгледано скоро сите агенции на интернет и сегде мора потврда од факултет. Некој со слично искуство? Може секакви опции!
Девојки, ве молам за помош. Сакам да одам летово за Германија, како редовен студент. Но планирам да аплицирам сама, директно преку работодавач.Откако ќе ги соберам сите потврди и папирологија....што е следно процедурата...некој ако сам идел. Длаи во ZAV треба да ги праќам или работодавачот во мое име ги праќа и колку време се чека за дозволата ?