Работа во Грција

Discussion in 'Барање работа' started by Reny, Apr 11, 2011.

1. IVAhoo

IVAhoo Активен член

А што би било да речиме ако правиш влез-излез на секои 10-15 дена..2-3 дена си во МК и повторно влегуваш во Грција? Или не треба годишно да надминеш 3 месеци? Па после тоа треба да чекаш дури наредната година да влезеш повторно во грција?

2. kallias

kallias Популарен член

Можеш да си правиш влез излез на колку време сакаш, само тие ти ги рачунаат деновите,ги собираат уште колку имаш право да седиш, во компјутер си внесен и има точно кога си влегол кога си излегол, ден, саат, се има и уште колку денови имаш право да седиш ќе ти кажат на граница, така да што и да правиш пак на крај ќе си тераш како што си е наведено дека само 3 месеци имаш право да седиш и тоа е тоа :o

3. IVAhoo

IVAhoo Активен член

I see:)Значи тоа е годишно!.. Мислам дека некој на форумот имаше речено дека се вади некој документ за престој од конзулат како работна виза така нешто..?мозеби знаеш нешто во врска со ота како оди?

4. kallias

kallias Популарен член

Може да се извади, да, ќе си платиш околу 1000 евра, ќе те шетаат навака натака со документи и преводи, ќе си ги изгубиш живците и можеби ќе добиеш на крај документ за престој, значи МОЖЕБИ :!:

5. IVAhoo

IVAhoo Активен член

eheheeh,,,kataleveno polu kala какви се грците...ама јас си имам уште 89 дена :) па можеби ке си најдам за некоја чистачка ако не појке и 3 месеци подобро нешто отколку ништо :)

kallias and koritsaki like this.
  6. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Не е тоа на годишно ниво..туку доколку немаш работна виза како турист во европска унија имаш право да седиш 3 месеци потоа 3 месеци седиш овде и пак имаш право да се вратиш.
    Доколку имаш работна виза важат други правила и тоа зависи од работодавецот кој гарантира за тебе во амбасадата и за визата и може да останеш на подолг период.Познавам многу луѓе кои со македонски пасош и работна виза со години работат во европска унија.
    Значи едно е да си турист а,сосема друг е престојот со работна виза...не мешајте поими!
    Околу трошоците не верувам дека се многу големи..за тоа најдобро да си прашаш во амбасада зошто на форумов може да се шират секакви дезинформации.

MArijanceto likes this.
  7. lovebrazil

lovebrazil Истакнат член

Има ли некој кој сеуште не заминал за Грција а сака да оди? Или пак некој што е веќе таму па да ми помогне, затоа што очајно ми треба работа

8. MarBer

MarBer Активен член

Со сестра ми сакаме да одиме и сега активно бараме и во агенција и преку луѓе шо веќе се заминати АМА :worried: ... НИШТО, веројатно веќе е и доцна :(

9. IVAhoo

IVAhoo Активен член

И јас сакам! :) Ама по се изгледа е веке касно и јас пробав преку агенција ама ништо :(

10. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Дугарка моја замина пред една недела. Си уплати како да оди на одмор, таман беа ефтини аранжманите. За тоа период си имаше сместување 7 дена и си бараше работа. Се снајдела прилично брзо и за работа и за сместување за отпосле, кога ќе и заврши уплатениот аранжман.
    За плата колку и што не знам, ама битно се наоѓа работа. Битно е што отприлика би сакале да работите. Таа си нашла прилично фина и пристојна работа- во бутик.

kallias likes this.
  11. IVAhoo

IVAhoo Активен член

А на кое место?:)

12. Espadrila

Espadrila Форумски идол

^ Пиериа

13. Katicau

Katicau Активен член

Itno baram rabota vo grcija na ostrovite.. dali nekoj ima nekakvi informacii ?????? :(

14. Rubinka

Rubinka Активен член

15. Rubiii

Rubiii Популарен член

Луѓе, дали е вистина дека до 45 дена е по ново правило за да останеш во Грчка? Ново правило од лани :^) нема логика Грција да решава за правилата на ЕУ, па ако бил некој лани нека каже колку седел или некој што нешто знае...

16. kallias

kallias Популарен член

Не е вистина , секаде во европа е дозволено да седеш 90 дена во државата и 90 дена надвор од државата и пак да влезеш и да седеш 90 дена, т.е. 3 месеца, проверено 100% ;)

17. Olgica22

Olgica22 Активен член

Сакам да прашам дали е можно да работиш само еден месец или два дали така би примиле некој дали некој има искуство да ми каже за во Грција?

18. IVAhoo

IVAhoo Активен член

Секако дека е можно..месец-два-три ...додека трае сезоната...Иначе јас изминатиов викенд бев во Паралиа и Лептокариа и онака од продавница до хотелче ама ништо не најдов и си се вратив и многу сум :( :( А башка тоа што имав аплицирано и преку aegean ама пак ништо...Ако знае некој било каква понуда нека ми пише во лп :)

19. ana89

ana89 Истакнат член

Zdravo,
    Me interesira za rabota vo Grcija.Dobiv ponuda od Angelina Aegen work za rabota kako kelnerka vo kafeterija so obezbeden smestaj i hrana i plata 700evra edinstvena losa rabota e sto e vo Volos za koj iskreno ne sum cula a kako sto gledam i ne e nekoe turisticko mesto tuku primorski grad.Pa ako znae nekoj nesto za gradot da mi kaze zatoa to planiram da idam so decko mi a toj saka da bara rabota na lice mesto.
    pozz

20. MArijanceto

MArijanceto Активен член

Некоја феминка што била да работи во грција да сподели искуство како понина оваа сезона во грција?Или сите сеуште работите? ;) Ако има некое слободно место за работа пишете :)