Веке некое време сум во Малта, па ме итересираат ваши искуства во врска со работа тука. Иако не видов ваква тема, ако е дупла - клуч.
Ne mi stignaa izvestuvanja deka ste pisale . Jas imav covek tuka vo Malta koj ne preceka zaedno so maz mi . Od Skopje samo avionska karta se kupuva . Od koga se doaga vo Malta se odi preku agencija za vraboruvanje i vadenje na rabotna dozvola ( licna karta ) koja vazi edna godina , i tie te vrabotuvaat . No dokolku sam se snajdesh uste podobro vo odnos na toa imash rabota preku agencija i sam si rabotish plus druga rabota . Pa me interesira i drugi iskustva .
Koga se stiga vo Malta togash se baraat agencii za rabota, od Skopje samo avionski bilet treba . Za rabota se ceka 15 dena do 1 mesec zavisi kako ima rabota ,maz mi cekashe 15 dena no eve jas uste cekam eve skoro mesec dena. Probav na nekolku pati no dosta e bitno jazikot angliski da se znae . Smestaj se naoga odma i se se odi preku agencija . Polesno e da se ima nekoj koj ima veke stignato tuka vo Malta.
Legalno 3 meseci , so plav list 6 meseci , so rabotna dozvola (licna karta) 1 godina. No so nasiot pasosh 3 meseci.
и од каде да знаеш и си сигурен дека ќе а добиеш визата за 1 година а ти веќе си инвестирал си дал пари за смештаи карти се сепак да се добие виза не е толку лесно а со 3 месеца шо би напраил попрво
нешо погоре не имаше пишано за некоа работна виза да добиеш на една година ... од кај знајш дали ќе а добиеш
Maz mi podnese dukumenti za licnata karta i veke ima dozvola za 6 meseci ,cim veke se ima toj plav list avtomatcki ti se izrabotuva taa licna karta za 1 godina . No toj veke najde rabota i zatoa za nego odi pobrzo , a za mene posporo .
Jas sum so struka fizeoterapevt. No koga odish vo agencija potpolnuvash list kade sto pisuvash sto bi mozelo da rabotish i dokolku se najde nesto od toa super , no veke koga nema ti baraat drugo rabotno mesto .
Извини шо досадуваме со прашања ама би те замолила уште ова да го одговориш. Можиш ли од овде, од мк, да ја контактираш агенцијата да ти најде работа, за да бидеш колку-толку на сигурно коа ке отидеш?