Дали некој може да ми објасни од кога ќе се земе личната малтешката карта дали треба да се земе социјален број за да те пријават бидејќи во мојата фирма не се запознаени како одат сега процедурите?
Откако ќе излезе ID фирмата треба да потпише engagement form. Нека одат или нека се јават во jobs plus. А ти треба да си го подигнеш social security number од социјално. Ако живееш во St Paul Bay се наоѓа во qawra. И не можеш да работиш друго, нашата residence card е и work permit врзана е исклучиво со фирмата во која работиш. Ако промениш фирма мора да аплицираш за нова ID.
Може ама треба додека ја има работата да поднесе за ново ид без да знае досегашниот работодавач иначе ако одкаже пред да добие плав лист и даваат рок 14 дена да ја напушти државата, ако остане така и не среди за тие 14 дена ако лета дирекно за македонија ке и стават црн печат затоа моја препорака ви е да си летате преку италија па македонија за да не заглавите со црн печат.
Нема потреба за ново ID може да работи без да знае работодавачот, а за искачање од Малта со плав лист само продолжен може, продолжен значи дека обработката на документите е завршена,се чека картичката само (ID) и не ти менува воопшто дали ќе леташ преку Малта или Италија, тој црн печат си го добиваш на излез од Европска Унија и нема 14 дена период туку едвај и 7 дена рок даваат, но ова во случај само ако немаш плав лист односно си одбиен на денот на аплицирањето.
Дали знаете кои агенции посредуваат за работа во Малта за студенти за 3 месеци (летото)? Или друг начин за да се најде работа во Малта како студент?
Здраво,планирам до септември да одам за Малта и таму да работам,ако може да ми каже некој вака во глобала дали е тешко и дали се преживува,бидејки прв пат одам.
За жал ќе ти кажам да ги одложиш плановите за работа. Можеш да дојдеш на одмор ако сакаш и за работа на црно. За правење документи здравје од 2022 година ќе можеш.
Ти пишав нема да можеш да правиш документи до 2022 година. А на црно е ризик да работиш ама и не прифаќаат веќе без документи.
Колку сакаш имај врски, не се прифаќаат нови апликации,има објавено на самиот сајт. Јас сум на Малта една година.
Postovani drugari, prijatelji, saborci Juce smo poveli polemiku na post-u Nicola Jankovic oko nekih stvari, pa evo da jos jednom ponovim neke VAZNE detalje. Ono sto vam mogu reci posle dva dana razgovora na tematiku koju se povela oko apliciranja, moramo se spremiti za teza vremena (na zalost)!!! Da ne zvucim pateticno ili negativno, znajte da poslodavci dobijaju mailove u kojima ih obavestavaju da nece biti zaposljavanja TCN u narednom periodu (mislim na First Time Application) osim onog sto je deficitarno i to do 2022. Cak se prica da nece biti moguce promene poslodavca vise kod odredjenih zanimanja (Changing Employer - OVO JE JOS UVEK MOGUCE!!!). Na zalost po nas, planiraju da zadrze radnike iz Azije, jer drzava Malta dobija ozbiljne pare za njih. @Fidorija Ова е запис од Српската група на фб каде јасно кажуваат дека до 2022 година не примаат носи апликанти. Ние што сме веќе тука можеме да направиме обнова на дозволите.