Како може на црно една година?! Едит: Не,јас имам документи и можам да правам обнова, членот погоре што сака да дојде не може да прави документи како нов апликант.
Така нешто имаше спомнато кога беше загрижена за продолжување на пасошот. Значи со дозвола за работа си но немаш земено Малтешко ID?
Не не,не сум рекла дека сум на црно. Имам Ај ди,имам дозвола за работа важечки. Тоа со пасошот нема врска веројатно не си разбрала.
Што да ти кажам, не сакам да те лажам. Најдобро пиши им мејл прашај ги со време чисто да си знаеш дали да доаѓаш или не.
Не,на човекот што ке не повлече нагоре,бидејки сме од исто место и се знаеме со него....тој ни понуди да одиме нагоре со негова помош,и ни рече дека во еден хотел бараат работници и ако сакаме да одиме таму БИДЕЈКИ ТОЈ ШТО Е ГАЗДАТА се имал многу со него бидејки му има многу помогнато....барем така ни вели ко зна
Џабе, агенцијата нема да ви ги прифати апликациите. Хотелите уште не се отворени,не се знае ни колку точно сеуште. Знам затоа што мои познаници работат на паркинзите на самите хотели и ништо не е отворено. Ако му плаќате на тој човек за посредување на работа овде,не си ги давајте парите за џабе.
ne sum tamu rabotela no me interesira se naoga li tamu sezonska rabota so mk pasos,primer ides ko turist i da nades nesto rabota? za stalna rabota ne sum poubavo mi e samo sezonska 2-3 meseca na edno mesto
Од 2022 година за нови апликанти. Не примаат повеќе на црно. Без Ај ди шанса да најдеш работа е речиси нула.
Да споделам инфо може на некој ќе му користи во иднина. Малта на почетокот на корона кризата во Март ги затвори агенциите за издавање на лични карти, за нови апликанти од третите земји (Балкан) не беше овозможено туку само за веќе важечки лични карти и нивно обновување. Некаде средина на јули се отвори можност за нови апликации, но тешкиот пат е како да се дојде до Малта. Првично беше дозволен транзит преку Унгарија- Будимпешта кој што набрзо го затвориja,па најблиску беше Софија. Сега може да се дојде во Малта со пасош и доколку имате некој да ви излезе во пресрет односно да ви биде гарантор за вас. Општо е важно што ви следува карантин ама и тоа е лотарија,ретко да даваат веќе. Сега бараат сестри,доктори,igaming сектори итн. Ако си најдете работа од Мкд прво преку огласите на интернет и се договорите со работодавецот е уште полесно и добивање на работна дозвола загарантирана,сега и кириите на становите не се високи како порано. Се на се,треба да имате волја само за да дојдете, но заборавете да работите како келнери, собарки затоа што се од тоа за се е closed.
Да не имаш инфо дали признаваат универзитетски дипломи од Мк и каква е можноста да се најде работа по струка?