Работа во ОАЕ

Дискусија во 'Барање работа' започната од Artemission, 11 август 2011.

1. filip777

filip777 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    И мене ми е чудно со оглед на тоа дека работата ја барав од овде(не таму) преку интернет.ИспративЦВ и такви работи...Платата во договорот стои дека е 9500 долари...И велат дека после ќе ми ги покриеле сите трошоци околу визата со приложување на сметка(фактура)...Што знам дали е за верување....?Ми приложија контакти, веб страни и.т.н кои ги има на портал....?

2. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.069
    Допаѓања:
    41.970
    Освен ако не си хирург, мислсм дека платата е фејк.

На Justicija, piglet1 и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  3. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.282
    Допаѓања:
    75.792
    Визата и патните трошкови треба да ти ги покрие фирмата. Сумата што ти ја побарале за визата и картата се прескапи. Побарај од болницата да ти прати договор, за да се увериш и ти дали се веродостојни. Земи си карта сам купи си, иди со туристичка виза и нека ти бркаат они работа за работна виза. За платава нема да коментирам затоа што не е дека е невозможна. Не сум информирана колку земаат докторите, но има позиции со многу јаки плати.

На misshope му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.937
    Допаѓања:
    19.752
    И хирург да си таа плата нема шанси да ти ја дадат , можеби со покачувања со тек на време , но прва плата 9000$ во Дубаи или Катар мало морген

5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.168
    Друже роднина на шеикот да бидеш нема толку плата да зимаш,не знам мене ми мириса на превара тука ама ти си знаеш :worried:

На lovestoneddd, Justicija и Sesil им се допаѓа ова.
  6. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Meне ми изгледа како фер исплата за бубрег..

На Justicija и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.787
    Допаѓања:
    202.709
    Доктор педијатар неонатолог во болница на интензивна нега за новороденчиња земаше 10000 долари плата, со платени трошоци, сместување, шофер, и платено школо за детето. Така да не е ништо чудно оваа сума. Докторите, сообено специјалистите се прилично платени. Вас што не ви се верува, тоа е друг проблем.

На Lemon, misshope, oblace1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @filip777 платата е за верување, но во моментот тоа не е тема на дискусија.

Ниту една фирма нема да ти понуди договор без интервју. Од хигиеничарка до шеф на одделение, мора да одиш барем на едно интервју. Сериозни фирми ги покриваат сите трошоци - они ти букираат и плаќаат лет, они ти праќаат виза, букираат и плаќаат хотел. Твое е само да се појавиш на интервјуто.
    Точно е дека одредени фирми покриваат патни трошоци, но тоа кога веќе си вработен а одиш на одмор. Праќаш фактури и они ти враќаат пари на сметка.

Јас не би платила ниту 19 долари а не пак 1900. Ако сакаш, оди таму и пробај си ја среќата, ама како што те советувале, оди со туристичка виза.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.413
    Допаѓања:
    8.499
    Платата е за верување, ама трошоците за виза и авионска карта се превисоки. Осигурај се прво дека не е измама некоја, колку да ти земат 2000 долари. Провери разговараш ли преку официјален меил, изгуглај за болницата, истражи првин убаво.

Знам за наш човек кој работи во Емиратите и зема неколку илјади долари, на позиција менаџер во една фирма.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sarchi997

Sarchi997 Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Дечки дали некој може да ми каже агенција од тука што посредува за работа во Дубаи за студенти ( 3 месеци преку лето) или да ми дадете сигурни контакти од фирми кои можам да ги контактирам бидејќи немам никакво искуство уште сум студент ако воопшто примаат така.
    Би ви била многу благодарна

11. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    10.422
  12. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Еве уште еден оглас за Дубаи.
    Јас би сакал да пробам, ама некако сам ич не ми се оди.
    Наназад ко што прочитав некои се соочиле со неиздржливи услови...
    Ако треба да бегам, мислам дека никогаш нема да успеам. :lol:
    Иако имам и слушнато доста добри искуства, Дубаи за разлика од другите држави, не е толку конзервативен, ама сепак...

13. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    Правите што ќе правите, само автоматски прешкртувајте огласи во кои не ви се покриени визата и авионската карта. Секоја сериозна фирма од Арапските земји ги покрива сите овие трошоци, без никаков издаток од вас.
    Таков ризик не ви е потребен.

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Ajde da se uklucam i jas vo temata posto ziveam vo Abu Dhabi 2pol godini I se iznacitav sekakvi gluposti za ovie drzavi duri I se iznasmeav.
    Koga dojdov na pocetokot rabotev I jas vo ugostitelstvo 6 meseci (cekav da mi pomine probniot period da dam otkaz za da me plakam penali),imav normalno intervju so menagerot na Skype go pominav intervjuto mi kazaja deka sum prifatena mi pustija godovor I viza platena karta sve so treba vo rok od 2 meseci veke bev tamu.
    Platata bese 750 evra imav obezbeden smestaj I hrana na rabota.
    Normalno toa ne e solidna plata za ovde no bidejki znaev deka sekogas mozis da ja smenis rabotata I lugeto smenvat ovde rabota kako peleni go prifativ predizvikot.
    Koga dojdov ne me bendisa nisto ni nacinot na rabota ni organizacija ni apsolutno nisto.
    Menagerot ne bese los covek no bese pod golemo vlijanie od soptvenikot,lugeto gi otpustaja I za najmala sitnica preku nok,ednostavno atmosverata bese mnogu toksicna I resiv ako ne najdam druga rabota se vrakam doma.
    Pocnav da apliciram I pocnaja da me vikat na intervjua,nitu edna ponuda ne me bendisa nitu plata sto mi ja ponudija,skoro I da izgubiv nadez se do poslednoto intervju kade sto bev povikana (privatna renomirana kompanija).Imav 3 intervjuva so luge koi se na razlicna pozicija se do deka ne go dobiv konecnoto DA se izmaciv ama vredese .
    Rabotata ja dobiv I skoro 2 godini uste rabotam vo istata kompanija so unapreduvanje po 8 meseci.
    Rabotam vo kancelarija 6 dena vo nedelata 9 sati od koi 1 poln sat imam rucek pauza I sekogas go zemam cel sat,I nikogas nemam ostanato nitu eden sat vreme otpoveke od moeto rabotno vreme nitu pak moite kolegi.Petok mi e sloboden den.
    Za site drzavni praznici sme slobodni I sekoja godina imam platen avionski bilet,platata e sekogas na vreme isto taka za cifri nema da zboruvam ne osekam potreba za toa.Ziveam normalen zivot vozam kola imam vreme I da izlezam ako mi se saka ne sekogas normalno luge sme nekogas si umoren.Ne deka teci med I mleko no uslovite vo koi rabotam se poveke I od prifatlivi.Nemozite da gledate samo crno I belo da slusate iskustva od luge koi samo rabotele vo ugostitelstvo ili luge koi ne mrdale podaleku od nosot da se izborat I najdat nesto podobro a rabotni otvoreni pozicii sekogas ima.
    Gospoda samo da vi kazam ovde ima eden kup sposobni luge od cel Balkan koi rabotat vo ubavi kompanii I na ubavi rabotni mesta .
    Jas sega imam drug problem so mi nedostiga moeto semejstvo premnogu I mi nedostigaat nekoi normalni raboti koi sekako so pari nemozat da se kupat.
    Mi nedostiga nasata hrana,mirisot na dozdot mirisot na proletta,avanturite vo zima normalnoto pesacenje niz gradot nasmevkite na moite najmili I mnogu drugi raboti.
    No vo zivotot nemozi da se ima sve taka? .Za zal

На Lemon, Salome, Ana.brojka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. NadjaD

NadjaD Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    24
    Еве го и моето искуство, може ке охрабри некој што посакува да замине во Дубаи:)
    Работата во Дубаи ја најдов преку една од нашите агенции и мој совет за оние што сакаат да работат тука да пробаат со агенции прво. Да, платив што ми ја најде работата, но бев сигурна, се беше обезбедено. Ми ја средија визата, ми пратија карта и заминав. Имав смештај првите две недели и после се снајдов.
    Работев како продавачка, но веднаш почнав да барам нова работа.
    Нормално успеав. За неполни 5 месеци успеав да најдам работа како асистентка и менаџер за човечки ресурси во една компанија и добив речиси дупла плата.
    Условите на работа ми се перфектни, можам да кажам. Работам од недела до четврток, 9 до 5, јас искрено не се сеќавам кога последен пат дојдов во 9 на работа:D обично кај 10, но никој не прави проблеми затоа што најбитно е работата да ми е завршена на време. Празници не работиме, што ни доаѓа 2 3 пати во годината мини одмор, затоа што речиси сите празници се по 3 дена и кога ке се спојат со викенд имаме доста време за одмор. Здравствено осигурување и авионска карта еднаш годишно исто компанијата ми покрива, одмор имам 30 дена годишно. Платата е секогаш на време.
    За животот во Дубаи имам многу нешто да кажам, но можеби во некој нареден пост.
    Јас бев изненадена колку македонски и балкански фамилии се преселени тука, многу од нив имаат свои бизниси, додека останатите имаат супер позиции. Така да Дубаи не е само угостителство и место да исфураш година две.:)
    На сите што сакаат да пробаат, сакам да им кажам да не се откажуваат. Може на почеток е тешко, но ако веруваш во себе ке успееш.
    Ако на некој му треба повеќе инфо, ќе пробам да дообјаснам:)

На Lemon, Dragonfly88, Azalea Bonsai и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    5.180
    Девојки, дали има некоја од вас што живее во Дубаи? Ме интересира каков е животот таму, цени на станови, храна, работа и сл. не од аспект на одмор туку долготрајна преселба. Може и во ЛП да ми пише некоја од вас ако е во можност и ако сака :)

17. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    И мене исто така ме интересира бодејќи имам понуда за работно место. Доколку имате било какви информации може слободно лп

18. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Кај атрактивните места знае да биде доста скапо, но ретко кој живее таму, па ќе пишам за "околината". Не се страшни многу цените, поскапо е таму, но доколку пазарите во поголеми маркети не е многу страшно. Е сега за станови е многу тешко да процениш цена, имаш од соби 700-800 AED, станчиња 3000-5000 месечно и нагоре. Најдобро би било да побарате групи на FB каде се објавуваат станови за UAE бидејќи обично поефтино можете да поминете отколку да гледате по огласи на други места (обично или држат цели згради или неколку спратови). Е сека малце е стегнато со ситуацијава па може цените варираат.

19. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    5.180
    @Stache Има некои специјални услови за да се изнајми стан под кирија? Со македонски пасош има опција да се живее таму или само со европски?

20. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Само треба работодавецот да ти среди документи за работа, онака не би требало да имаш проблеми. Ќе си добиеш и "лична карта", така да нема да има проблеми..

https://u.ae/en/information-and-ser...ence-visa/getting-a-work-and-residency-permit

Тука можеш да најдеш подетални информации, ќе си имаш residence visa и со тоа нема да имаш проблем да живееш во UAE. Не ти треба европски пасош, повеќето од луѓето се од Индија, Пакистан и Филипини, јас имам МКД пасош и немав проблем.

На Кена Рис му/ѝ се допаѓа ова.