Ме интересира како се движи плата под договор без решение во државно за медицински сестри со средно образование . Дали некој е запознаен ?
Јас бев под договор на дело но медицински лаборант (сега сум веќе примен со решение). Платата за сите здравствени струки се движи од 25 до 30 илјади под договор на дело (на 80% од местата платата е 25.000 фиксно , 3-4 клиники низ државна имаат плати од 27.000 до 30.000 но тоа е ретко). Морам да напоменам дека нема ни никакви додатоци односно дежурства , ноќни смени , викенди и празници не се плаќаат на тие што работат под договор за дело.
Сакаш исклучиво јавно здравство? Бидејќи видов пред некој ден оглас за во ПЗУ, доколку те интересира пробај се тука. Систина имаат активен оглас за сестра. https://acibademsistina.mk/mk/home/kariera/38
1 година точно. Влегов со овој бран на примања низ ЈЗУ и искрено имавме доста среќа. Секаде е различно и зависно од моментот некои чекаат и по 5-6-7 години. Нема пишано правило за ова , секој различно чека.
Сакам да прашам дали е добра плата 45 000 ден за почетник лекар без искустбо во ПЗУ, дали знаете како се движат платите на лекар?
Работа во ПЗУ како матичен лекар или општ лекар во специјализирана ПЗУ? Во секој случај мислам дека е прифатлива плата за почеток. Платите за почетници обично се движат од 30-35000, јас почнав со 30000 на пример.
Искрено е добра почетничка плата но никако не е добра на долг рок за лекар што завршил толку макотрпен факултет од 6 години. Јас работам во здравство како здравствен работник и други медицински профили што имаат стаж а се само со средна стручна спрема земаат по 40-42.000 без вклучени додатоци и дежурства. Со дежурства , додатоци и стажот збирно некои колеги стигнуваат и до над 55.000 плата месечно. Мое мислење е дека доктор по општа медицина во ПЗУ секоја плата испод 60.000 е понижување за сиот труд кој го вложил студирајќи 6 години. Но гледајќи како се движат платите кај нас , 45.000 е некоја златна средина бидејќи повеќето ординации нудат почетна плата од 35.000 до 40.000 а ретки се тие што нудат 50.000 и над 50.000 (обично со искуство).