Да да јасно фала за инфо,високи се платите,само работата како работа е мачна,не ти треба некое образование за ова (освен јазикот) али треба да стегнеш заби и да се помачиш,зошто нема да имаш никаков животот освен работата. Али да поработиш 2-3 години можеш убави пари да заштедиш,реално не е ова работа за цел живот.
Па искрено пола пола сум за ова, да точно тешка е работата но за парите коишто ги даваат вреди. Јас како студент постигнував фул тајм да работам во кол центар така што не е нешто што не може да се издржи. На крајот на месецот сепак зимаш убава пара и нема поубаво од тоа. За тоа дека не е за цел живот се согласувам доколку не се надоградуваш никако, на пример јас аплицирав за тим лидер но не ме примија само бидејќи сум студент и морам да посетувам редовно предавања но сметам дека ако само тоа го работиш има простор за многу унапредувања и лесно може да стане работа за цел живот.
Глеј за здравјето не знам дали вреди,познавам луѓе што работат во диспеч по американскиве фирми и од кога почнаа да работат здебелени се по 10-15 кила,млади деца по дваесетина година имаат стомаци и се неподвижни. Имам работено како куче во Хрватска во ресторан,од напор ослабов 10+ кила,како костур бев кога се вратив дома,дека се осеќав убаво секој 10ти плата кога ќе дојдеше тоа да,апсолутно. Али се си има добри и лоши страни.
Нивните работи и се маааалку повеќе напорни искрено така што не би рекла дека е исто во кол центар. Мада да си држи вода искрено
Нивен проблем си е тоа, што не водат грижа за здравјето. Не е никаков изговор седечката работа или пак зашто работат за америчка фирма па сакаат да подзаличат малце и на Американците можеби? Солидно заработуваат и не е дека не можат да си приуштат поздрава храна и да си имаат некоја активност. Лошото е што работат нели по америчко време и тука малце им се пореметува редот ама ако се сака, се може и да се внимава, и не се воопшто за жалење. За другово што имаш пишано, апсолутно се согласувам.
Работам со американци и можам да потврдам дека секој ден се нарачува брза храна. И ја со нив ќе седнев и ќе јадев, но одвратно ми стана, дури и тровање и стомачни вируси добија.
Не, не сум била, аплицирав сега па ќе видиме. А искрено не знам како било порано како се со плата и слично. Ако знаеш сподели искуство. Читам низ форумов сите имаат различно мислење за таму.
Кол центар работа за цел живот, не дај боже. Како некоја солидна основа за старт, да. А за дебелеењето, ти да видиш програмери какви трансформации доживуваат. А нај галени се, од општо сите работни позиции кои ги знам дека постојат. Ама тоа е, парата те прави мрзлив. Реткост е некој од тој сектор да се одржува, чест на искључоци, ама малку се.
Работа каде што идеш исклучиво прва смена, а може и втора. Каде што не си врзан за процент од продажба, статистики на повици и сл.
Во кол центар работиш само втора и трета смена,,работиш и за наши празници,некогаш работиш и викенди (работиш и по 6-7 дена неделно),па види ти колку долго може човек како вампир да живее.
Vo molovi rabotis 1 i 2 smena do 10 vecer dok se sredis faka 10i 30 ,doma si nakaj 11 i 30,ako imas linija. 365 dena,vikendi ,praznici obavezno ,i sloboden den eden preku nedela,i tuka imas target.,i za minimalec ili nesto plus.I pak ne mi odgovori sto te prasav ?
прва-втора смена наизменично е прифатливо,сум работел така,тоа за мене е најдобра варијатна,во кол центар работип ЦЕЛО ВРЕМЕ втора-трета,како ќе функционираш вака цел живот?
Ne znam prasaj gi doktorite ,oni odat 12,i 24ki obavezno dezurstvo.Ja rabotev pola godina smena od 8 do 4,i me ubi,vikend slobodna,nenaspana i si legnuvav vo 10p.m.
Сега глупости ми збориш,неповрзани муабети. Муабетот ми беше дека никој не може да работи цело време само втора и трета смена. Иначе секоја работа си е тешка на свој начин,тоа е животот.