Хах те вервам, една другарка работеше во Миса и настина и зеде боледување, и шефицата и се развика заш зела... тука работеле луѓе со срцеви маани па пак не земале боледување, таја ке земала со обична настинка... значи дај да умриме Јас искрено не ни пазарам во Тамаро а на два чекори ми е, колку работи несвесно со поминат рок иам купено, единствено Топ Маркет ми е ок
Ни Тамаро, ни Миса, ни Балко ни незнам кој. Златен Рамстор и културни и фини и барем знам дека кај што ги оставам парите луѓето не ги третираат ко стока. Безобразие, имам еден тон глупости да пишувам, земав боледување за нега на бебе, па како ја сум земала, бебето било болно не ја... К15 со закана ми го пуштија, од инает не ми пуштаа, на трудничко сум била, со два повика кај трудови инспектори, со еден повик во дирекција на 31 декември во 2 саат на пладне имав 10000 К15. МИЗЕРИИ
Баш се изненадив за платата што ја земаат во Кит-го Маркети 400-450 евра евра за на каса. Недела им е неработен ден. Дали само поради ситуацијата платата ја покачија сите маркети или навистина овие се моќни толку да даваат не знам.
A zosto si iznenadena? Site marketi imaat povisoki plati od prethodno, mozebi ne si slusnala,no pazarot im ja nalozi platata so deficitot na kadar.
Дека претходно им беа 250 евра, а сега 400-450 евра што е големо покачување, за разлика од Кам нели кажаа дека ќе имаат само 20% покачување.
Искрено не им се на сите. Дел од маркетиве во Западна мкд истите плати ги имаат, односно минималец од 14.500.
Edno e osnovna plata drugo e neto plata. Koga se zgolemuva platata za odreden procent, osnovicata moze da bide ista no da se menuva varijabilniot del.
Верувај ми ништо не се менува. Им имаат скратено и слободни денови, а некогаш и за празник кога треба да им дадат дупла дневница, не им исплаќаат стално, па вработените сами си ги бараат тие пари, па демек ооф леле по грешка не сме ти дале, ај нареден месец. Аха, по грешка, на секој празник скоро има по еден куп такви вработени.
Gledaj sega, izrabotkata na plata ne e lesna, ja rabotev 4 godini, (zavisno od firma) no ima firmi kade e premnogu komplucirano da go objasnuvam, toa ne pisuvanje na praznik nedela i sl, moze da nastane kako greska mnogu lesno, prvo vo komunikacijata so rakovoditelot, pozle so menagerot i na kraj toj sto ja vnesuva. No, seto toa se koregira i ne e problem se dodeka ima koj da objasni. Koga nema ili ne ja svaka problematikata e togas nastanuva haosot. Na porodilno sum pa uste se objasnuvame za nekoi raboti na rabota.
Хахахаха ама порано не грешеа за никого, дојде короната и им текна ај вака. Значи прво луѓето се такви, да можат што помалку да дадат, а да се откинеш од работа. Неможе истите што до вчера една грешка таква не правеа, сега од 50 вработени што треба да земат една празнична дневница, 10 по грешка да не земат. Не викам дека е лесна таа работа, ама се работи за кратење на начин демек нема да ги приметат. Ако се толку фер и коректни, треба да ги плсќаат повеќе зошто со два слободни дена помалку, им работат. Ама кај не им ги плаќаат тие два, уште и гледаат да им одземат уште нешто.
Да се прашуваат газдите на маркетите, нема да даваат ни минималец. Само гледаат за својот џеб. Во некои маркети не плаќаат ни за празници, ни за викенди. Се ти е вклучено во тие 15 000.
Да и едвај чека попис, за да може да те казни, да не ги земеш ни тие. Во еден маркет, вработена си ги испокраде, после попис излегоа -2000 еур, типката си даде отказ, другите вработени плаќаа по 3000 ден месечно(односно им кратеа) за тие пари. Газдава си ги зема парите, не му беше гајле од каде и другиве си седеа и си работеа и си кукаа меѓусебно.
Се ми е јасно. Јас работев во маркет. Газдата не даваше бонуси. Само платата. Тој период немав друг избор и морав да најдам работа. Украдената роба ние ја плаќавме. А се краде(ше) многу. И шефицата краде. И на крај ние вработените си го кркавме.
Тоа со шефиците веќе, не ми се ни збори. Што сум видела и поминала во маркет, мислам нигде го нема. Земаа од дома нешто со поминат рок, си земаа друго или слично од маркет во замена за тоа, и кога ќе дојдеше газдата и видеше еден куп работи наредени со поминат рок, ние продавачките криви, не сме прателе рокови. И касата обавезно минус секој втор ден и јас и другата касиерка, дур не спиштив и им се заканив, па сега другата касиерка што остана, веќе година ипол, не е минус ниеднаш излезена. Маркет никогаш повеќе. Попрво чистачка ќе сум.
Сите што излегле од маркет рекле - Никогаш повеќе. Така и јас. Како што викаш....попрво за тие пари ќе чистам, отколку да работам како коњ.