А извинете вака, кои критериуми треба да ги исполнува работник на каса освен да дојде на работа и да има раце и очи? Буквално ни нозе не ти требаат ако има столче. Боже сачувај, одбивале за најмизерната работ...
Па не е баш едноставно да се работи на каса. Работев во два маркета и прво редев роба. Па после следуваше обука. Касите се скоро во секој маркет слични и добро е ако најдат некој со искуство. Оти ако треба да го обучаваат....
Затоа што откако ги купи друг, почнаа многу работници да си одат. Таму си имаш свој рафт. И се грижиш само за него. И плус работиш на каса. Ама платата
Толку е со работа во недела. Нема ни да ти се јават. Пред да дојдам овде бев на интервју. Немаше одговор.
Не работат недела и државен празник и мислам имаат 2 слободни денови во недела. Платата е мала, ама и тие што ги гледам што работат таму и многу и не се замараат. За таа работа толку. Кој сака повеќе Кам, ама ќе се убиеш од редење и работа на каса.
Исто и во Стокомак. Плаќаат ама вработените се убиваат од работа. И пак не можат да најдат работници. А за во Кит Го... Работиш и на каса и редиш роба... Ако ти доделат рафт со пијалоци треба сите пијалоци да ги редиш. А кај нив секој ден стига многу роба. И паралелно те викаат и на каса да дојдеш ако има гужва. А таму е турбо. Јас кога бев на интервју беа само 6 вработени на смена.
Па искрено не верувам дека е и нешто сложено да се работи на каса. Сигурно 1-2-3 дена обука и тоа е тоа. Куцаш, внесуваш артикли, сторнираш, и толку е. Не правиш ништо сложено. Немој да мислиш дека ти ја потценувам работата, ама не може да се спореди со работни позиции за таму каде што стварно е потребно искуство. За таа работа може платата е океј, ама таа плата е мизерна за жал.
Најголем проблем е сторнирањето. После тоа шифрите. Треба да ги знаеш сите видови јаболки, сите видови пиперки, и др... А да не зборам за производите на рефус. Вакви кикирики, онакви кикирики... Ужас. Па наплата со картички. Па вадење извештај..
Бев и во Рамстор и во Веро и за несреќа во најлошите маркети на пиљара...во Рамстор во сити мол мерат на каса ама малку луѓе имаше...а во веро ние меревме ама па мала плата...и да има зезанции со шифри за јаболките пример црвен делишес увозен, па обичен...круша санта марија па од истата увозна па ваква круша....катастрофа
Одржувањето на пиљарата е тешко. Замисли да треба да исчистиш гајба јагоди. Се сеќавам кога чистев смокви и сливи. Од топлото омекнуваа и ми се распаѓаа во рака. А за шифрите.... Некогаш има повеќе видови од истиот производ... Ваков грав, онаков грав.... Кога ќе ми текне на мандарините... 5 видови имавме во дуќан И пиперки исто. Па ако ја згрешиш шифрата (се случува често) одма добиваш коментари од исфрустрирани муштерии дека си неписмен и неспособен. Мислам дека ретко се нафаќаат на работа во маркети затоа што треба да се расправаат со разни будали.
Јасно ми е се. Низ истото поминував. Ужас. Најинтересен момент ми беше кога муштериите ме прашуваа какви се мандарините внатре. И не само за тоа. Лимоните и портокалите ми беа врв. Хрватски, аргентински.. Вакви, онакви... Па во мрежа, без мрежа... Па ми бараа попусти... Имало јаболкото 2 точки и сакала госпожата поевтино да го купи. Тешка е работата. Цели палети роба стигаше. Кога ќе дојдеше пивара косата ми се креваше. Па да внимаваш да не ти пукне некое шише, оти после ќе си го платиш.
@SummerGirl воопшто, со овошје и зеленчук се' е друго ама ај оди и објасни се. Да се само шифрите проблем, па и други излегуваат. Обично и вработените во маркети не се толку криви колку некои над нив и често за туѓа грешка, ним им се крати.