Во маркет работат тие што несакаат невработени да бидат или што мора од таа плата леб дома да однесе. Никој не би избрал или би имал желба да работи во маркет. А и да сигурно не си го работела тоа штом мислиш дека може некој во маркет да работи седум дена по ред . Имаат ли фамилии треба ли нешто да спремат дома? Парите нема како што веќе кажав многу да им помогнат.
Дали ти мислиш дека на некој од тие вработени во маркет им е работа од соништата, и ако сакаш да знаеш ги тера маката да работат таму, а не некој. И за да човек работи како треба мора да има денови кога ќе одмори, а на нив одвај им се даде недела како ден за одмор и сега пак да работат, од таму е огорченоста. И тоа дали им се плаќа повеќе е знак прашање.
Јас предлагам да пробаш, па потоа да зборуваш. И да знаеш дека платата затоа што го работат е мизерна, треба бенифициран стаж да им се даде со оглед тоа на колку народ опслужуваат, и секакви трпат да лечат комплекси на нив.
А понеделник?? Бидејќи Божиќ се паѓа во недела, а недела е неработен ден? Се преместува ли и понеделник да е неработен ден?
Се преместува ама за тие во државно и слични фирми. А маркетите мислам ќе си работат само со еден ден слободен. Граѓани од втор ред тоа ти е.
Верски празник е, ниту тие во државно не знат дали понеделник ке им го дадат. А за маркетите претпоставувам дека ке работат
Бадник е верски празник, додека Божиќ е државен и затоа се префрла во понеделник, но како и да е сите од православна верска исповед односно кој слави треба да биде дома за овие два празници.
Ама тоа тешка работа. А за муслиманските празници другите се ослободени. Мислев на муслиманите. Е не е фер. И ти вика... Им следува по Закон. Па и мене бате ми следува по Закон, ама ти се правиш будала.
Здраво девојки, работам со фискална и каса Дали во фискален извештај за крај на ден во вкупен промет спаѓа и службено внесениот износ?
Здраво. Треба да си направам санитарна книшка, но малце сум настината, па сакам да прашам дали можам да ја направам... И колку пари да земам со себе...
Ти препорачувам да почекаш да оздравеш. Основниот санитарен преглед во институт за јавно здравје беше 800 денари без стакло.
Да треба ама едно време имаше и сам да си плаќаш. А зошто ти прашуваш за пари треба да платиш па да ти вратат пари?