искрено не ти препорачувам да работиш во зур маркет. КАТАСТРОФА!!! јас бев на интервју и таму си се значи од чистачка (нека не се лути никој бидејќи не го сметам за понижување) до продавачка све. Значи треба недела дена да бидеш на обука, обуката незнам дали се плаќаше не ми текнува воопшто. Треба да извадиш санитарна книшка која чини 1000 ден. од твој џеб секако, и треба да одиш на курс кој чини 2400 или повеќе не ме држи на збор за да можеш да земеш сертификат со кој ќе можеш да работиш со храна. Твои обврски се да исчистиш, да исечкаш салама, кашкавал ако ти бара некој, да редиш роба, да пазиш на рокови еден месец однапред треба да известиш за рокот, да работиш на каса. Слободен ден кога ќе ти се погоди. плата беше 12.000 ден и секако ја си прашувам секогаш дали се плаќа плус за празници и таа се зачуди на моето прашање и почна после да се смее и ми рече се си е во платата. Ја погледнав и и кажав со среќа да си најдете некој што ќе ви работи за толку и си отидов. Така да никако таму искрено подобро у рамстор бидејќи имам работено таму, не се замараш ни со чистење ни нишо. Секој си има своја обврска кој реди роба, кој си е касиер, кој продавач на својот дел и тоа е си го знаеш секој ден работното место. доколку има нешо што те интересира плус пиши ми. Се надевам помогнав.
Zdravo devojki jas sakavda e prasam nesto ) malku glupavo prasanje ama sepak....Rabotam vo market kako raftarka e sega od denes pocnuvam na kasa....E sega malku me plasi kako i dali ke se snajduvam so vrakanjeto pari )).Spored nekoj postovi ovde gledam deka se odi na obuki no kaj nas sednuvas na kasa i seficata te uci na lice mesto )) Dali imate nekoj sovet kako i sto da pravam kako da gi racunam parite da nemam problem so vrakanje pari i sl?Pozdrav i ubav den
Срцка воопшто немој да се плашиш бидејќи касата е многу лесна, пишуваш колку ти дава и самото тоа пресметува и ти кажува колку да вратиш. Полесно од тоа нема, искрено подобро е каса тоа ти е чиста работа но од друга страна трееба да си концентриран иако ти кажува колку треба да вратиш ти треба да изброиш и вратиш толку проста математика. А плус ако наплаќаш со кредитна картичка уште полесно е, не можеш да утнеш.
Значи денес бев во ЗУР МАРКЕТ на инетрвју се надевам дека ке ме викнат на работа најдов и смествуанње во Скопје во населва Црниче во мојов град немав никаква надеж од моиве родители немам никава парична помош и морам да се снаоѓам ми рекоа дека обуката ке ми биде платена.После ова погоре што го прочитав не знам дали да одам да се потрудам да ја уложам заштедата или да останам без работа и без парични стредства.Инаку сум преку агенцијава за вработување со договор на 3-4 месеци, но не знам колку парите се за сметки вода струја во СКОПЈЕ?
и како помина интервјуто? Вистина сама треба да платиш за санитрен и слично. и дали имаш работа пример само на каса или секаде и на месара и низ маркет?
ЗА престојот во Скопје не знам колку пари е или сметките но мисла дека поисплатливо ќе ти биде со цимерки ако си
Колку трошиш толкави ќе ти бидат сметките. Ако си на парно се нешто поефтини од струја но тоа зависи колкав е станот и да знаеш парно се плаќа преку цела година. Ако си на струја нормално разумно ќе гледаш да трошиш а ако е помал стан гледај да се грееш на клима или панелка па би требало околу 2000-3000 денари да ти доаѓа за струја. Водата обично е 500-600 денари може и помалце. Кабелска и интернет во зависност каков пакет ќе си одбереш толку ќе плаќаш. Мобилен телефон исто. Одржување на зграда исто зависи сите различно плаќаат од 200 денари па нагоре. Од прилика тие се комуналните трошоци. Тука ти е и киријата како што ти рекле погоре ако си со цимерки поефтино ќе те фати ако си сама не. Од прилика тие се трошковите.
Јас женска имам работано во маркет во мојот град искрено се пронаоѓам во секцијава продавачка во сала.Таму каде што работав се беше платено дури и обуката но имаше едно но.Имав 9 рафтови сама на смена поготово бајрам и нон стоп дупки албанците не купуваа еден шеќер... они празна рафтови нормално дома се 20 души.Плус идев на испомош сокови козметика селф(фризидер) по некад комора -15.Ама со каса немав додирна точка само редев роба а магацинот беше надвор така да врнело студело сонце .... мораш да носиш роба ++++ ако имаш шеф на смена тој ретко работа и ти дава задачи тоа тоа тоа и ти дошло и роба и тоа мораш да средиш и дома кај ке отидеш право у кревеет
Да ми рекоа дека сум секаде и дека имам медицинско средно не морам да го извадим сертивикатот за хасап 3000денари беше нешто.И интервјуто беше саат и нешто се размуабетевмооооооооо и дека бев од агенцијава за вработување одма ми средија ама не успеав за станот собата ништо не најдов и ми пропадна сеЗа агенцијава бев преку оглас ништо фамилијарно врски не не.. вработување.ком.мк таму го најдов и пратив ЦВ
Немам искуство али имам слушнато дека не плаќат и не се редовни со плата. Другарка моја работеше неколку месеци и си замина од мн лоши причини. Али да не солам памет да не си помислиш така твое да пробаш или не со среќа
Јас работев во зур маркет само еден ден и веќе никад. На интервју симнуват ѕвезди и воедно ти кажуват дека треба да идеш на санитарен и да извадиш хасап и све тоа ти да си го платиш израчунав околѕ 6 илјади ден доаѓаА плата 10-11 илјади ден.Превоз да платиш јадење отидоа партите.Покрај толку машки во маркетот те терат да одиш во магацин што е минус темп и да дигаш све и свашта.На секои 2-3 месеци те преместуват во друг маркет само ги шетат вработените на пр ако некоја вработена живее во зелениково ќе ја стават во центар во некој маркет или подалеку Ти посакувам среќа
Аман бе луѓе што ќе правиме вака? Работа се нуди само по маркети а тоа да ти било катастрофа! Па каде ќе се работи? Страшно!
Побарај бутик,парфимерија али маркети никако шефиците\шефовите се однесуват како богови да се не ти дават ни 5мин пауза како робови да сме. има страна со огласи за работа www.vrabotuvanje.com.mk побарај нешто тука
Сум слушнала дека Кам маркети се подобри со платите за разлика од другите маркети, нема цела недела неплатена обука, а тие санитарни не се плаќаат
И мажи работат во Кам, жените се на каса, а мажите низ маркетот, ама кога има многу роба и жените помагаат. Во мојот град во секој Кам маркет има и мажи и жени.