Работа во странство - измамници

Discussion in 'Барање работа' started by endymk, Feb 3, 2014.

1. toogood

toogood Популарен член

Jas nemozam da razberam kako taka lesno davate licni podatoci i dokumenti so najgolemo drzavno znacenje.
    Dali razmisluvate deka istite dokumenti moze da se koristat za prenesuvanje nelegalno luge ( vo razni izbeglicki kampovi, za potrebite na parvojni formacii...).
    Ovde vikaat lugeto ni na rabota netreba da znaat vrabotenite kade zivees, tvojot partner, familija... ako moze i prezime(samo rabotodavacot znae se ostanatite na rabota mozete da im se prestavite kako sakate, toa e vase pravo), a ne site licni podatoci vklucuvajki nelegalno vadeni pasosi (kako bugarski pasos).
    Cuvajte deca glava.Ne samo sto moze da stane nesto so vas, nego ja pikate glavata na cela familija vo torba.

2. LadyInLove

LadyInLove Истакнат член

E sega toa mi e najgolemiot problem kako da si gi zemam fotokopiite nazad i od kade da znam deka nemaat iskopirano i se plasam iskreno za sebe.

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Подобро побарај помош од полиција. Ама сама си крива искрено. Јас на такви квази огласи не верувам, а незнам твоите како не насетиле одма.

4. LadyInLove

LadyInLove Истакнат член

Makata ke te natera na se. Ne znam stvarno sto sum mislela. Ke probam prvo so ubavo da im kazam da mi gi vratat ako ne togas ke prevzemam nesto podrasticno.

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не верувам дека ќе ти ги вратат но и да ти ги вратат ти пак ќе бидеш на стрек да не ги копирале и направиле нешто со нив. За се ама баш за се треба големо отварање очи. Посигурно ти е преку агенција за која ќе провериш дали е регистрирана како фирма дали постои или не, па после да се аплицира.
    Памет за друг пат.

6. LadyInLove

LadyInLove Истакнат член

Ваква слична работа ни се случи на цело наше семејство пред 10 години кога сакавме да аплицираме за Канада, да ја напуштиме државата. Имаше повеќе семејства што одеа кај тој човек и што на сите им ветил дека ќе им помогне. И таму нели се носат документи но се дадоа и повеќе пари. Сепак кога побарал уште пари татко ми стапи во контакт и со другите луѓе и ја открија цела работа а човекот никогаш не го најдовме...

7. 123.Maki-first

123.Maki-first Истакнат член

А таа Катерина ЕУ WORK Ѓорѓиевска на фб што има објавено на групите за барање и нудење работа, знаете ли за неа нешто дека е измамник?

MelissaCapri likes this.
  8. agatin007

agatin007 Истакнат член

9. agatin007

agatin007 Истакнат член

Пријави го те молам еве покрената е истрага http://forum.kajgana.com/threads/Ра...а-за-откривање-ПРЕВАРАНТИ.72252/#post-7417087

10. Butterfly87

Butterfly87 Истакнат член

Може ли да ми кажете како го измами?

11. nefi

nefi Истакнат член

Zdravo, Sakam da prasham dali nekoj ima iskustvo so Sasha od Germanija, Gutersloh, planirame familijarni da rabotime Kaj nego, pa me interesira misljenje, blagodaram odnapred

12. tea1221

tea1221 Истакнат член

Здраво на сите , сакав да прашам , дали со вадење на работната дозвола при аплицирање на работа странство, не е потребна виза , туку таа работна дозвола всушност и претставува виза ??

13. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Мислам дека виза ќе ти треба ако идеш со македонски пасош. Најсигурно јави се во амбасада на земјата кадешто сакаш да идеш, ќе ти кажат дали ти треба или не.

tea1221 likes this.
  14. Zatanna

Zatanna Истакнат член

Здраво на сите
    Пробал ли некој преку Unlimited house consulting? Немаат ни ФБ ни веб страна, креваат само попладне а бараат по 1000ден. на жиро сметка, па ми изгледаше сомнително.
    Ако има некој слични искуства или инфор за агенцијава за посредување работа нека ми пише ве молам :)

Sejran likes this.
  15. DaniDanijela

DaniDanijela Нов член

Здраво.
    Дали некој има искуство со Слаџана Корнелиус. Нуди работа во фабрики во Германија.

16. freaky26

freaky26 Истакнат член

Истиов пост го напишав и во темата огласи за вработување, но ќе го постирам и овде.
    НЕ ВЕЛАМ дека е измама, но ме интересира мислење.
    ---------
    Веќе некое време на Вработување.ком како оглас на неделата најгоре стоеше оглас за Account Manager од страна на работодавец Top Edu Centar. Првично ми се јавија со македонски број да ме известат за интервјуто, а денес имав интервју со една жена на Вибер со број од Турција. За оглас кој ветува толку многу, како работа со обезбеден лет и сместување, како и покриени трошоци за виза и работна дозвола, интервјуто беше прилично кратко и доста неинформативно. Обуката била платена 300 долари без разлика дали ќе поминеш или не, а потоа тие одредувале каде ќе те префрлат. Морам да напоменам дека само кажа дека државите биле во Европа, но не кажаа поточно кои. Се јавив на контакт бројот на вработување, и рекоа дека тоа била релативно нова фирма и немале никаква соработка до сега.
    Па бидејќи огласот на бараше нешто многу, само познавање на англиски и комуникациски способности бла бла, претпоставувам се јавиле повеќе луѓе и ме интерестира вашето мислење. Дали некој од вас исто имаше интервју со нив?
    Искрено малку ризично ми звучи :worried: На интернет нема буквално ништо за оваа фирма, освен огласот (кој мислам дека сеуште го има на страната).

17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

За оваа Светлана шо сте ја зборувале на претходната страница, скоро имаше пак за неа објави дека измамувала луѓе. Уште го праи тоа. Не наседнувајте на тоа дека некој друг може да ви извади виза.

18. Forca

Forca Популарен член

Подобро немој, ризично е, денешно време не се верува никому особено ако се работи за друга држава, преку работа во странство ги намамуваат луѓето со цел задни намери.
    Ако не ти е 100% проверен работодавачот преку луѓе на кои им веруваш 200% тогаш воопшто не се впуштај, друго е Србија, Хрватска, али Турција не, голема земја е, и опасно место ако немаш познати или роднини таму, живееме во опасен свет.
    Ова е мој искрен совет, а вибер ништо не значи, сериозна фирма - работодавач ако сака да ангажира работници од странство за во својата матична земја, отвара најмалку претставништво во странската држава.
    Со други зборови таа фирма ид Турција треба да има барем претставништво во Македонија, и во седиштето овде во Македонија да врши интервју, да даде детално објаснување во поглед на се', почнувајки од сместај и работна виза до условите за работа, и да даде однапред на увид договорот за вработување преведен на македонски за да се консултираш со правник што како дали е во ред, а вака со едно обично интервју на вибер мене ми е сомнително.

Skyler and Polyincognito like this.
  19. Vform

Vform Истакнат член

Мене ми понудија обука 2 дена од кога аплицирав еден ден по тел ме контактираа следниот ден вибер на анг ветуваат раб во '"Еу држава во финтех индустрија", вторник аплицирав веке четврток на вибер.. за понеделник почнуваше обуката и не прифатив , бев зафатен,ми кажаа ке ме барале кога ке имаат идни обуки, ако бил некој на обуката или знае повеке нека пише искуство..