Работа за биохемичари од ПМФ

Дискусија во 'Барање работа' започната од biolog1982, 18 август 2013.

1. biolog1982

biolog1982 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Имам завршено Природно математички факултет, биохемиска насока. Факултет доста тежок, имаше за учење, бараше редовност во предавањата и вежбите, поточно кампување на ПМФ, бидејќи останувавме и до 19:00 часот понекогаш. Ме интересира дали моите колеги со оваа насока работат на струката, како се задоволни, бидејќи јас лично сметам дека е доста тешко да се најде работа по оваа струка. Државните здравствени институции не примаат нови луѓе во биохемиските лаборатории и доколку се пикнеш некаде да волонтираш и тоа е бинго, додека пак приватните лаборатории не се сепак во голем број, а и таму е тешко да се влезе. Пишете ми со ваши искуства и мислења.

2. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Еве јас работам во струка, во приватна фирма од прехранбената индустрија. Поголемиот дел од колегите се вработени, не е баш да нема работа со факултетот, ама знам оти има некои кои со години чекат работа. Секој со среката. кога ке видиш па и многу кадар сме, кај нас завршуваат во Битола исто, не знам може и штип има.

За работата, тешко ми е ама ,мооогу си ја сакам и добро сум платена. Никогаш не сум сакала да работам во оние здравствен лаборатории гнас ми е колку и да е чисто, па намерно барав работа во индустрија за храна. И тука е малку потешко за нас, зошто мислам дека предност им се дава на тие од Земјоделски, Технолошки и Ветеринарен ама ете, јас успеав некако немаше пријавено никој што е посоодветен од мене за работата.

За работата во лабараторија се снаоѓам вешто. Нема нешто што тука го има а го немало на факс. Е сега ако сакам да напредувам ке морам на постипломски да се запишам на земјоделски или технолошки бидејки кај нас на ПМФ не ја изучуваме технологијата повеке испитувањата и тоа е единствено што ми недостига од страна образование. Пред некој ден, се збори на работа за некоја филтер преса јас појма неам, а не сум човек што сака цел живот да работи лаборант, ме интересира технологијата повеке.

На biolog1982 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. biolog1982

biolog1982 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    2
    Супер, баш убаво. А во кој град работиш? Тука во Скопје поголемиот мој врсници не работат по струката, се е преполнето, дури нема ни огласи во последно време од таа област, не само во здравствени установи, туку било каде (храна и др), а ако има огласи има и преголем број на кандидати. Јас сум две години без работа. Ако знаеш каде се бараат биохемичари, каде има работа за нашава струка пиши ми. Инаку и јас најмалку сакам да работам во здравствена установа. Благодарам

На andrejko82 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joey9021

joey9021 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Баш убаво што некој ја има почнато оваа тема за биолози - биохемичари. Изгледа никаде не се бараат биохемичари во последно време :( Постојано ги следам огласите и понекогаш ке излегне некој на кој аплицирам ама...ни трага ни глас од одговор. Најжално е што за да влезеш некаде на работа не само за биохемичари ти треба во 99% од огласите ВРСКА ДЕБЕЛА...нема врска колку знаеш и дека си супер човек и работник :( работев 3 години во приватна лабораторија за 10.000 денари (патни трошоци и исхрана на мој трошок најнормално) се затвори скоро лабораторијата и сега пак аплицирам by the way и јас сум биохемичар....малку ми е DOWN муабетот ама...колку да знаеш дека не си сама biolog1982 има за жал многу такви како нас, некои и дури си работат работа што е далеку од тоа што сме студирале :(

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.183
    Допаѓања:
    124.681
    Незнам дали видовте,Авицена имаа оглас,а за таму имам слушнато дека нема врски.Највеќе што не сакале директорите е да се фаќа врски.А платата таму е екстра.Го видов огласот на вработување. ком минатата недела.Други лаборатории не сум сретнала да бараат биохемичари,никогаш немам видено оглас, а зошто е така незнам ,најверојатно така влегуваат со врски :^)

На joey9021 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Iza.bella777

Iza.bella777 Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    12
    Работа за биохемичари

Milicki, jas sum diplomiran biohemicar , veke nekolku godini baram rabota. Bi ve zamolila ako znaete nekoj oglas, nekoj sto bara rabota kako laboratorant ili dali znaete nekoja laboratorija kako na pr. Avicena i Adrialab da pisete. Itno mi e potrebna rabota........ :worried:
    Fala vi :$

7. hatidze

hatidze Нов член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site,privatna firma bara biohemicar samo neka ima rabotno iskustvo nekoe vreme,ako ste zainteresirani pisete licna poraka. pozdrav

8. Philippa

Philippa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    68
    Дали има некој работно искуство во ПЗУ Павлина - Скопје? Ме викнаа на интервју, но слушнав дека не биле редовни со исплаќање...

9. Gracious M

Gracious M Нов член

Се зачлени на:
    17 мај 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Здраво :hai:
    Ме интересира дали во изминатата - 2019 и оваа - 2020 година сте слушнале за некое лице кое се вработило како молекуларен биолог/биохемичар во Скопје и доколку да, дали може да ми кажете каде поточно (во некоја од индустриите или во дијагностичка/биохемиска лабораторија)?

На andrejko82 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. belchy

belchy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    151
    Јас се имам вработено, во приватна лабораторија.

11. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Сега баш има потреба од молекулерни биолози, имаше и огласи во Биотек и Авицена мислам дека беа, се надевам дека ги виде и аплицираше.

На belchy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    2.403
    Дали е возможно како молекуларен биолог да си отвориш приватна лабораторија во помалите места, но за генетски истражувања (болести)? Дали би било исплатливо и би имало заработувачка?
    И ако знае некој опции за работа на молекуларен биолог во државава, па да ми објасни повеќе околу ова.

13. Vili.l.

Vili.l. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Дали се наоѓа работа со завршување применета хемија - аналитичка биохемија?

14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас и сестра ми завршивме аналитичка биохемија пред 8 односно 6 години. Можам да ти кажам дека е многу перспективна насока, односно факултетот е доста баран во повеќе различни индустрии. Пред се затоа што е технички факултет и стекнуваш титула инженер, а знаеме тие струки моментално се најбарани во државава.
    Лично искуство за нас двете: Јас работев во пренхранбена индустрија како инженер за квалитет (секоја пренхранбена индустрија бара хемичари), а сега работам во компанија за медицинска пластика. Сестра ми од старт е во автомобилска индустрија (има неколку компании во државава во автомобилската индустрија кои имаат хемиски процеси и кои бараат хемиски инженери).
    Друго што можеш да работиш секако е нели биохемиска/клиничка лабораторија, со неколку предмети да доположиш можеш и да предаваш хемија, имам доста колеги во Алкалоид, потоа во винариите, сега во последно време се актуелни и лабораториите за екстракција на медицински канабис...
    Сума сумарум, јас ти препорачувам да се запишеш! (fingers)

На tina2018, злоба и Vili.l. им се допаѓа ова.
  15. Кристијана

Кристијана Нов член

Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    здраво дечки. во врска со темава дали може да ми кажете колкава плата земате биохемичарите вработени во лаб?

16. Vili.l.

Vili.l. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Околу 20 000 илјади.

17. Ketibeti173

Ketibeti173 Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2022
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Ве молам доколку некој има понова информација нека напише, бидејќи навистина е штета ако е толкава платата на толку тежок факултет и толку трудење. Се надевам дека барем нешто се има променето.

На Nucci му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    163
    Razocaruvacki

19. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    163
    A za biohemicari treba prvin staziranje ili moze da se bara rabota vednas? Mi baraat licenca za rabota,kade da se obratam za licenca?