Работа како стјуардеса

Дискусија во 'Барање работа' започната од Nikce, 5 април 2012.

1. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Знам само дека не смее да е на видливо место, иначе на невидливо, секако никој нема да ти ја види.
    Но, секаде има секакви исклучоци...тоа е...

2. NajMila2

NajMila2 Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    22
    Кога се пак Катар ервејс во Скопје ? Ако знаете пишете :) ;)

3. kiki.sunshine

kiki.sunshine Активен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2013
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    30
    Запознаен е некој како иде расоредот на работа на тие во Катар што се..? Ги нема со месеци тука, па доаѓаат на кратко..? Било каква информација има некој..

4. kiki.sunshine

Се зачлени на:
    5 јануари 2013
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    30
    А имаат подолг период некој да си дојдете дома?
    или само тие неколку слободни дена што ги имате и што можете таму да ги искористите?

5. Muchaca

Muchaca Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    5
    Dali ste zapoznaeni koja e maksimum starosnata granica ne mislam na toa kolku treba da imas najmalce tuku kolku da imas najmnogu god.za da apliciras za stujardesa...znaci do kolku god.moze da imas za da apliciras?

6. kiki.sunshine

Се зачлени на:
    5 јануари 2013
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    30
    znaci, samo kako sto razbrav dva meseca vo godinata imas odmor, sto mozes da gi iskoristis da si dojdes doma.. drugo nisto takvo..?

7. Dakota

Dakota Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    13
    И јас сум заинтересирана за работа во WizzAir ај ако знае некој или работи таму, да даде некоја информација ке му бидам крајно благодарна ;)

8. kiki.sunshine

Се зачлени на:
    5 јануари 2013
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    30
    Треба да чекате кога ќе има регрутација да отидете. Обично по страниве наши пуштаат кога има, кажуваат. Платата е мислам некаде околу 13000 и нешо ситно без летови, како фиксна плата. Другиот дел се зема како процент од летови и тоа што ќе го продадеш од храна и пијалок на летот. Минимум 21 година, познавање на англиски добро. Внимаваат на висина, физички изглед. Ако влезеш следи обука и тестирање.. отприлика толку знам :)

9. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.159
    Во врска со возраст да одговорам дека конкретно за Катар Ервејс нема ограничено , бидејќи еве баш пред некој ден сретнав една 34 годишна ја примиле и сега е на обука. Има и доста случаеви со индијки и филипинки што се мажиле и си имаат деца па сега се во финансиска криза и дошле на работа иако имаат над 30 години.

А што се однесува до годишниот одмор имаме летен и зимски одмор од по 15 дена значи вкупно 30 дена во годината. Инаку можесекој месец да бараш по 4 дена слободни да ти ставаат во рспоредот па за тие денови да идеш до дома ако те фаќа толку носталгија.

Поздрав од Катар и со среќа на сите што аплицираат.

10. Emilijaa13

Emilijaa13 Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2014
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    29
    Здраво на сите :)
    Ги прочитав сите постови на темава и благодарение на вас најдов поголем дел од информациите што ми требаат. Огромна желба имам за стјуардеса, па затоа би сакала да ве замолам доколку некој знае да ми одговори на следниве прашања, затоа што гледам дека претходно не биле поставени. Читав на повеќе места дека е пожелно да се има некакво претходно искуство поврзано со работење со луѓе и дека покрај англискиот е пожелно да се знае уште еден од светските јазици (на пример француски или германски). Е сега, јас немам никакво искуство поврзано со работење со луѓе, а не знам ни на какво искуство поточно се мисли, а освен англиски не знам друг јазик. Освен тоа јас немам некаков сертификат/диплома кои би можела да ги приложам за моето познавање по англиски, освен некои глупави дипломчки кога сум одела на курс како помала (сигурно не се ни валидни тие), па дали знаете дали мора да се има документ за завршен курс по англсики јазик? Или пак на регрутацијата ќе го определат моето ниво на познавање на англиски?
    Знам дека сум мнооогу досадна, ама не можев да најдам одоговор конкретен на овие прашања, па ви се обраќам на вас и се надевам дека некој ќе може да ми помогне. Однапред ви благодарам :) :l:

11. Dakota

Dakota Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    13
    Јас колку што знам а сум била на интервју за Катар и сум зборувала со пријател кој работи за Виз Ер ништо такво не бараат односно те тестираат и проценуваат колку знаеш англиски, а за друг јазик е пожелно но не е пресудно, така да не се секирај можеш слободно да си отидеш и да си пробаш кога ќе има регрутација на некој од авио компанииве :*

12. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Сега да ги имам -10 години, па не би се мислела ниту еднаш, одма би се пријавила за ваква работа.

13. Emilijaa13

Emilijaa13 Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2014
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    29
    Еее, фала ви многу ме охрабривте сега :) Јас и така немам уште наполнето 21, за неколку месеци ќе наполнам, па ве прашував зошто се мислев дали за време на тие неколку месеци да земам некое убрзано курсче, ама што не е задолжително тогаш да не се форсирам толку :)
    Фала ви уште еднаш :l:

14. BV87

BV87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    81
    луѓе имам едно прашање во врска со престојниот open day на 19.07.2014 на Qatar airways во холидеј ин. Пишува најкасно да се пријавиш на нивната страница до 18.07 е сега дали после треба да те викаат па да одиш на open day на 19 што е или може и без да ти јават да одиш?

15. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.159

Odis bez nikakva pokana prethodno. ;)

The most important information for Qatar Airways follows below:

Contract:
    After completing your initial training course, you will receive a fixed term contract for three years, with a probation period of six months. After these three years, your contract might be prolonged.

Promotion/Career perspectives:
    1. Cabin Crew F2 (Economy Class)
    After approximately 2 years:
    2. Cabin Crew F1 (Business or First Class)
    After approximately 2-3 years:
    3. Cabin Senior CS (in charge of Economy Class on wide-body aircraft and of complete aircraft on narrow-body aircraft)
    After approximately 2-3 years:
    4. Cabin Senior Director CSD (in charge of wide-body aircraft)

Salary / Wage:
    The salary is completely tax free. The salary is based on both a basic salary and an hourly pay per flight hour. Your salary does not grow per year, but with every promotion. Due to sickness, standby or leave, the actual flying hours might be reduced. Normal flying hours are somewhere between 80-100 hours. The basic salary for the first 6 months is QR 3600 (€733). After completing the probation period (after the first six months), the basic salary will raise to QR 4000 (€811) for the F2 position. The hourly pay per flight hour is QR 45 (€9) for the F2 position.
    The salary for each position are as follows:
    1. F2: approx. €1500
    2. F1: approx. €2000
    3. CS: approx. €2200
    4. CSD: approx. €2700

Including:
    - Shared furnished apartment in Doha paid by Qatar Airways
    - Transportation from and to the airport before and after work

Excluding:
    - Layover allowance
    - Extra hours are paid when flying more than 950 hours a year (which will be easily reached)

Home base:
    - Doha

Where you will stay after your working day:
    - Sometimes you will stay at a hotel in another city or sometimes you return back to Doha at the end of the day. Especially during the first months, you will mostly fly turnarounds (always returning back to Doha).

Roster:
    You fly across the entire world, operating on both long and short haul flights. Your roster is put together by giving you a minimum rest time after returning to Doha. After that, you are able to fly again. You will fly around 80-100 (mostly 90-100) hours per month and you will have at least 8 days off. On the right side, you will find an example roster.

Leave:
    - You will receive 30 days of annual leave
    - You will receive one free ticket per year to your country of origin

Initial Training Course:
    - 7 weeks
    - You will receive around €600 to €700 per month

16. BV87

BV87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    81
    Уште нешто кој знае да ми каже кој веќе бил на open day (значи пишува да се отиде од 9 до 17 часот) колку отприлика задржуваат? тогаш е само провизорно колку да те видат и оставаш документи па друг пат ти се јавуваат кој ден да одиш ако им се допаднеш или тогаш тој ист ден е и тестирањето англиски и интервјуто?

17. dragan0688

dragan0688 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    И едно машко да се вклучи овде :) , дали има некој пријавено сега за Wizz air ? Јас сум повикан на 17ти.

18. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.159

Prviot den imas prezentacija za kompanijata i zivotot vo Katar. Znaci ostavas samo tvoe CV na angliski i 2 sliki od tebe slikana cela od glava do peti. A treba da bides oblecena vo kosulka i pantaloni/ suknja na denot na prezentacijata.

Otkako ke zavrsi prezentacijata, site si odat doma i telefonski im se javuvaat na site onie koi se odbrani za vtoriot den - denot koga se pravat testiranja na angliski jazik,znaci test so prasanja so zaokluzuvanja i pisuvanje sostavi 2 na dadeni temi … istiot den ti merat visina i pak cekas na krajot od vtoriot den da ti se javat za tretiot den koga ima vezbi vo grupa, intervju oci vo oci so tie prezenterkite i otkako ke zavrsi i tretiot den ke cekas e-mail izvestuvanje dali si primena ili odbiena.

Ako si primena ke ti ispratat dokumenti i ke si pocnes po red kaj doktori da odes na proverka za zdravjeto. Ako ne si primena NEMA da ti stigne nikakov e-mail.

Konkretno mene me izvestija po e-mail vo rok od 5 dena ( zboruvam za pred 4 godini koga aplicirav) Sega ne znam kolku se ceka za da dobies odgovor.

So srekja i ako imas i drugi prasanja slobodno pisi.

На BV87 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. yokoono

yokoono Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    18
    A znae li nekoj kolkava e platata vo wizz otprilika ?

20. BV87

BV87 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    81
    Фала ти многу Herrera за одговорите. Ке одам во сабота на open day па ќе видаме дали ќе успеам :)