Dali ke moze nekoj sto bil na intervjuto na wizz air vo kontinental denes ili na 12 septemvri da pise kako pominale,i kakvi praasanja postavuvale,dali bilo na angliski i sto se baralo... fala vi odnapred
Dali nekoj znae koga ke bide sledniot open day vo Skopje i kade da go sledam istoto?? Vi blagodaram odnapred Kiki
Кики секогаш има оглас во дневните весници кога и каде ке има, а секако и на интернет можеш да најдеш на пр. на страната на катар ервејс (за нивната компанија се подразбира), а имаш по страните за огласи за вработување на нет. Така да побарај на гугл ке најдеш, бидејки не ми текнува точно како беше сајтот.
Месецов нема во Скопје, ама има во Софија... Ако некој е стварно заинтересиран, може да се обиде Cabin Crew Recruitment Event Sofia (Male & Female) 16th November 2013 | Qatar Airways
Еве за катар ќе има на 23ти ноем во Холидеј Ин http://news.vrabotuvanje.com.mk/index.p ... i-personal Ќе може ли некој што бил претходно на интервју да каже што прашања поставуваат, и која висина треба да ја имаш, нели има стандарди колку треба да е висока стујардесата? И некој ако има работено во Qatar Airways ако може да сподели искуство и да каже дали стварно било многу строго и потешко отколку во другите авионски компании, затоа што така имам слушнато.
И јас го видов огласот за Катар, ама би сакала некој ако има искуство или се има распрашувано да ми објасни подетално општо за работата како стјуардеса. Мене ми беше сон или тоа, или туристички водич, но не би сакала со денови да сум оддалечена од дома. Значи, ме интересира дали секој ден има летови и дали се задржуваат стјуардесите подолго на одредената дестинација и што се треба да исполнуваш за ова работно место?
Првите 6 месеци ти е пробен период и не можеш да ја напуштиш државата , во смисла ако присакаш да излезеш на 2 или 3 дена било каде ко ке имаш слободен ден. Во врска со летовите зависи дали леташ на блиски или далечни дестинации но правило е ако леташ 7 последователни денови после тоа да имаш офф / слободен ден Инаку се работи од прилика 15 / 16 дена во месецот , другите денови си слободна за да трошиш пари и да идеш на кафе до Абу Даби или Дубаи Во врска со тоа колку долго се задржуваме на едно место, зависи , имаш пример во Монтриал /Канада да седиш 1 или 2 дена. А пример Мелбурн кога одеме остануваш само 24 часа од ко ке слеташ таму и се враќаш назад , значи има многу дестинации каде се задржуваш кратко време, чисто да се наспиеш , одмореш , најадеш и евентуално да прошеташ барем за 3 или 4 саати ако дозволува времето. Значи не е се така лесно, психички заморува работата, но сепак ако не си чувствителна многу и нема во срце да те погодуват некои работи , тогаш само напред и храбро. Ако успееш да издржиш првите 2 години во економска класа, после тоа е лесно во бизнис класата бидејки е друг профил на патници покултурни и поцивилизирани
A dali e stvarno tolku komplicirano za da te vrabotat vo Qatar Airways i ako moze objasni ni kako izgleda open day i niz sto se treba da pomines. I uste nesto... Kolku im e bitno zdravjeto i na sto posebno vnimavaat ...nikoj ne e celosno i perfektno zdrav ...sto im e bitno da ti e ZDRAVO za da ne te vratat
Драга Ане, Искрено не знам и јас точно да ти одговорам што е толку комплицирано за да те вработат во Катар Ервејс. Значи стјуардесите што ги гледам секој ден тука не се ништо посебно, има ниски од Кина, Индија , Филипините , значи чудно ама ете ги примале да работат ниски ,,,, има неубави женски , значи на фаца ептен подувани во муцките и вештачки некако ,,,,,,па мислам дека во се најголема улога има да си ЗДРАВА Пред 3 години кога јас се пријавував со мене имаше едно девојче кое беше одбрано значи на сите 3 дена од интервјуто што траеше во Скопје и после тоа кога и рекоа да прави медицински тестови за проверка на крвта, видот, слухот , рбетот и рекоа дека е одбиена од работа. Има и такви женски што направиле лажни медицински документи дека се здрави и кога дојдоа тука во Катар одма уште првиот ден од тренингот пак се прават истите тестови за да бидат сигурни дека си здрава и дека НЕМАШ никакви тетоважи на телото. И голем дел ги вратија назад бидејки се покажа дека не се комплетно здрави. Што се однесува до open day првиот ден имаш презентација за компанијата и условите тука и на крајот од презентацијата оставаш твое СВ со 1 слика во боја каде си сликана целосно у бизнис униформа. На крајот на денот телефонски ги контактираат оние кои се одбрани за следниот ден. Вториот ден се решава тест на англиски со прашања со заокружување и се пишува состав на англиски на дадена тема од секојдневието. После тестовите еден по еден ги мерат колку сте високи и дали може да дофатите една точка над вратата без штикли . После тоа пак ви се јавуваат на крајот на деноти тие што се влезени во третиот круг ,Третиот ден се разговара на повеќе теми групна конверзација за да видат дали сте сподобни да работете тимски и после тоа интервју насамо со преставниците. И на крај ке те известат преку мејл дали си примана и дали да почнеш да правиш медицински испитувања. Со среќа , па се надевам искрено дека ќе те видиме наскоро тука
Може да се има тетоважи, но не смее да се на видливо место. Го прочитав целиот правилник за стјуардеси, навидум има строги правила, ама не е толку страшно. Јас сум веќе решена дека ќе одам на 23, сега. Па со господ напред. Ми треба промена, нова работа и ке си ја пробам среќата. Веќе почнав со другарките да вежбам интервјуа , а со здравјето немам некој проблеми вака. Предност ми е што знам повеќе јазици, не ги зборувам најтечно, но сега нема строги правила за јазикот, основно е Англиски да го знаеш најдобро. Па се гледаме таму.
Тетоважи реков големо НЕ . Ако си толку самоуверена со тетоважа , дојди и ќе те вратат уште првиот ден , нема да бидеш ниту прва ниту последна бидејки сите прават лекарски преглед , што значи ке се соблечеш пред докторката на долна гардероба и она ке види дали ти имаш тетоважа некаде по телото. Нема што да криеш , некои правеа ласерско одстранување, а некои се откажаа скроз.
Јас немам тетоважа, така да не ми е проблем тоа. Но, на правилата (на Германска страна ги читав) беше наведено дека тетоважите се забранети само на видливи места. А, истово и на сите други места беше потенцирано. Да не трескам, ама што му е некому гајле ако на градата или на га*от си имаш тетоважа?
Да, во Катар сум , ма се осеќам како дома после толку време, навикната сум и се ми е исто Ако ти треба било што слободно прашај
Да сакав да те одбијат би ти рекла дека е дозволено , но ти кажав искрено како стојат работите и дека компанијата не сака некоја шмизла да и покварува имиџ со тетоважа, така да, ти како сакаш сфати ме.
девојки јас бев кандидат на листата на чекање за катар,денес бев повикана на повторно интервју и супер пројдов.ми кажаа да очекувам мејл следната недела и потоа да правам медицински прегледи,па ако се ок до божиќ да заминам. некој што веќе работи за нив ако може да ми каже што се вклучуваат тие прегледи и дали може да ми направат проблем поради низок притисок?
Jас бев денес на опен деј . и не знам каков опен деј беше ова , само ни ги земаа цвијата и толку . ќе ви се јавиме ако сте поминале .мене не ми се јавија , меѓутоа ова ни малку не ми личеше на она што сите го објаснуваат за опен деј... успех на сите што аплицираат