Работа на брод

Дискусија во 'Барање работа' започната од Scarlet88, 29 мај 2010.

1. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Па , би сакал за келнер. И ако знаеш колку изнесува платата за оваа работа?
    А за авионската карта те прашував колку чини, на пример ако треба да се качам од Мајами, Флорида колку би ме чинел билетот на релација, еве да кажеме од Софија до Флорида (ние мислам дека немаме директен лет до таму), тоа ми беше прашањето. А за тоа како се прифатени новите работници ме интересираше дали им помагаат да се снајдат, да им погнат некој на почетокот.

Не знам кога би било најидеално време да аплицирам. И планирам во Мајоми да одам ,зашто Коузон примаат од 21год.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.822
    Допаѓања:
    173.243
    Платата зависи од компанијата. Од 1100 долари со некој бакшиш до 2000+ бакшиш.. Ако веќе аплицираш за келнер, аплицирај за бар а не за ресторан.
    Ако се качиш во Мајами ќе те фати околу 500 евра затоа што треба да земеш карта во еден правец а таа е скоро колку и повратната а некогаш и поскапа. Директен лет нема ни од Софија, а ни од Солун. Само што поефтини се картите од Софија за 15-20%..

За помагањето, ќе ти помогнат првите денови, да се снајдеш на бродот. После секој за себе, таму си само број за нив.. Особено келнери, хигиеничари, собари.. Оние оддели каде што има премногу персонал и менаџерите не се баш во можност да обрнат внимание на секого поединечно..

Идеално време за аплицирање нема. Кога сакаш, тогаш. Не заборавај дека може да чекаш со месеци пред да се качиш на брод.
    Без разлика дали одиш во Мајоми или Коузон, исто ти се фаќа.
    Тие не ги одредуваат годините, туку бродската компанија за која што аплицираш.
    Пред се се бараат лица над 21 година поради точењето алкохол..

На Mr. Right му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    За иделно време јас самиот не знам кога, затоа што другата година пак ќе пробам да се запишам на факултет, меѓутоа никој не ми гарантира дека ќе ме примат. Оваа година не успеав, за жал. Меѓутоа најубаво би било некаде во август после приемните уписи одма да си аплицирам. Не се сеќавам дали си ми кажала, ете се на се додека стигнеш на брод таму колку вкупно пари треба да спремам? Да знам да собирам, до душа веќе имам почнато.

И какво е твоето искуство за работа на брод? Каде до сега си била и дали си задоволна? :)
    Мислам дека најпаметно ќе ми биде да заминам да работам на брод, па можам и на приватен да се школувам со тие пари што ќе ги заработам таму, со нашава плата знаеш дека едвај преживуваме.
    И уште нешто, колку трае работното време и пауза дали и колку имаш? :)

4. darkmoon186

darkmoon186 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    311
    Дали треба со факултет или?

5. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Немa врскa фaкултетoт, aмa би требaлo бaрем среднo дa имaш зaвршенo и дa збoриш сoлиднo aнглиски.:)

6. Milla Jovich

Milla Jovich Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    13
    Кои карактеристики се бараат да ги поседува секој кандидат за работа на брод ? Дали англискиот јазик целосно мора да се знае бидејќи јас го знам да ама не премногу солидно совршено а во план ми е да одам на курс по германски јазик

7. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Ќе биде ли некој љубезен да ми каже овде или во ЛП што е разликата помеѓу bartender и bar waiter?
    И колку изнесува платата за овие две позиции, како и дали има слободно време и работни часови на ден?

Фала. :)

8. LaraSolare

LaraSolare Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    6.618
    Колку што знам јас bartender е бармен/шанкер што не излегува од шанкот.А bar waiter е оној што е келнер во барот, значи има барови каде што не е се околу шанкот туку има и масички/столчиња околу и тој ги служи тие. Ако грешам нека ме исправи некој :)

9. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Па ваљда ќе да е тоа. И јас така мислев ама сакав да слушнам и друго размислување. Вторава работа некако е поинтересна. Уште за платите ми треба информација. :D

10. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Дечки, како планирате да се снаоѓате во странство, особено на брод, ако не знаете јазик?
    И ако работите на некаква позиција каде што ќе доаѓате во контакт со гости, како планирате да вадите бакшиш? Со мимики ќе се разбирате?
    Мислам, хелоу.

Друга работа, во Америка стануваш полнолетен на 21 година, и не Коузон, не Мајоми, кај Св. Петар да аплицираш нема да те земат пред 21.

Јас имам сработено 3 договора на RCCL, првично аплицирав во ЈК во Битола (кохштаплери расипани), па го прекинав контактот со нив и продолжив со Коузон, секако за се требаше да одам во Скопје и платив дупла провизија. Цената за апликација е релативно иста кај двете агенции, се зависи од авионскиот билет, кој зависи од каде ќе се качуваш на брод, што зависи на кој брод ќе те викнат и кога, што зависи од менаџерот на човечки ресурси на самиот брод, и потоа од генералниот менаџер на човечки ресурси. Никој не може тоа прашање да ви го одговори, користете common sense.

Ако некој не е навикнат на 12+ сати ЕФЕКТИВНА ФИЗИЧКА РАБОТА, нека не оди подобро.
    Ако е учен тато носи - мама меси, нека не оди. Ќе се врати со подвиткана опашка.

Ако навистина сакате да се осамостоите, да заработите, и да смените нешто во животот свој, тоа е тоа.
    Таму си сам на себе, никој не ти е пријател и на никој не можеш да се потприш.
    Освен самата работа, имаш еден тон тренинзи во врска со работата и уште толку drill-ови за безбедност и што да се прави во случај на несреќа од било кој тип. Тоа одзема повеќе од 16 часа во денот некогаш.

Ако одите, не се занесувајте дека ќе лежите и ќе шетате.
    Оние слики што ги гледате по фб на луѓе кои работат на брод, се сликани во 15 минути и назад на спиење, затоа што ќе се претвориш во зомби.
    (ова не важи за entertainers, dancers, performers)
    Тие имаат лабав распоред, имаат проби и настапите, ама тоа е недостижно за некој/а од Македонија.
    Земаат исклучиво од европските земји, нарочито од Велика Британија од реномирани денс клубови и сл.
    Вработените во спа имаат полабав распоред, освен во деновите кога на вечера се оди во формална облека - Formal Night.

На Adi888, RedWine, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    Znae nekoj kako odi rabotnoto vreme na sobarkite, potocno za NCL (Junior Stateroom) ?
    imaat vreme za da izlezat na kopno ?

12. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    @cuciTo собарките имаат најмалку време за шетање, затоа што собите се чистат откако гостите ќе излезат на копно.

13. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    76.753
    Се бараат кандидати за следните позиции:

-Department: Bars
    1)Bar Utility
    2)Bar Waiter/ess
    3)Bartender
    4)Head Bartender
    5)Resort Deck Attendant
    6)Head Sommelier
    7)Wine Steward

-Department: Entertainment
    1)Lighting Technician
    2)Sound Technician
    3)Stage Manager
    4)Video Technician

-Department: F&B Mgt.
    1)Asst. F&B Manager
    2)Sanitation Officer

-Department:Hotel Administration
    1)Chief Purser
    2)Clearance Officer / 2nd Purser
    3)Crew Purser
    4)Global Administrator / Secretary
    5)Guest Services Manager
    6)Night Auditor
    7)Receptionist
    8)Senior Receptionist

-Department: Housekeeping
    1)1st Housekeeper Asst.
    2)Asst. Chief Housekeeper
    3)Ast. Stateroom Steward/ess
    4)Hotel Utility / Custodial
    5)Officer / Staff Steward
    6)Stateroom Steward/ess
    7)Tournant / Pool Host

-Department: Laundry
    1)Laundry Master
    2)Laundry Staff

-Department: Restaurant
    1)Asst. Waiter/ess
    2)Cafe Attendant
    3)Crew Mess Attendant
    4)Head Waiter/ess
    5)Maitre D'World Cafe
    6)Restaurant Manager
    7)Restaurant Supervisor
    8)Room Service Steward
    9)Room Service Supervisor
    10)Waiter/ess

-Department: Shore Excursion
    1)Shore Excursions Staff

Сите заинтересирани кандидати нека го испратат своето CV на info@majomi.com.mk најдоцна до 12.04.2016

14. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Порано знам доста се исплатеше да се работи на брод и тие што одеа да работат на брод беа дебело платени. Дали сега се исплати да се работи на брод?

15. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Се помалку има пари, се повеќе притисоци. Во секој случај, подобро се платени отколку тука.

16. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    76.753
    Зависи за кои позиции станува збор. А како што кажа @ЈеленаЏиш платите се доста повисоки од овде.

17. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    @macka91 работиш во агенција за посредување или едноставно постираше инфо?

18. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Абе од овде знам дека се повисоки платите. Мислев како за на брод дали уште плаќаат убаво, како што плаќаа порано.

На macka91 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.346
    Допаѓања:
    76.753
    Инфо постирав ама сум запознаена со се.

На acezmija му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Зависи за која позиција станува збор. Ако си на позиција за плата, платите се 900-1200$, што според мене е малку за да одиш.
    Ако си на позиција за бакшиш, повисоки се примањата во зависност од крузот, какви гости, колку ќе остават бакшиш. Претходно видов дека сакаш да аплицираш за келнер.
    Како прво, не можеш од старт да бидеш келнер, мора да добиеш промоција за тоа, а почнуваш како помошник келнер. Тоа ти е на Господ белјата. Трчаш како лудак, го слушаш келнерот и треба да му се повинуваш. Некои се супер луѓе, можеш да оствариш супер комуникација и да „растурите заедно“ од страна бакшиш, а ако ти се погоди некој мрзлив, ќе те убие од трчање за безвезе.

Порано беше многу тешко (за RCCL зборувам) да добиеш промоција, сега со новите бродови се разместија луѓето и добија позиции. На келнерот паѓа товарот да ја научи секвенцата на служење (не е како по нашиве ресторани, шлак храната на маса и толку). Да продава, да прави рејтинг.
    Да знае се од вина, да може убедливо да препорача вино и да го продаде (за успешна продажба се смета секое шише од над 60-70$), да ги натера чипатоните да пијат флаширана вода (Evian или Pellegrino - 6.99$ од шише), а не морска преработена вода. Тој треба да балансира измеѓу неговиот сервис и на помошник, да работат како тим, да се претстават еден со друго, а сепак сите санкции подоцна ги сноси келнерот, ако нешто тргне по зло на станицата.
    Келнерот работи доручек, ручек и вечера ако е sea day, а работи само доручек ако е port day.
    Асистентот има смена или доручек или ручек (не и двете) и вечера обавезно.

@macka91 со сето должно поштовање, додека не одиш, не си запознаена со се, верувај.

На RedWine и Marick14 им се допаѓа ова.