1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Работа на Odesk (Upwork)

Дискусија во 'Барање работа' започната од yo lee, 3 април 2016.

1. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088

Па они како ќе знаат дека ти работиш надвор од апворк ако самата не им дадеш до знаење?

2. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    И јас размислував на тој начин, дека нема како, ама сепак сакав да прашам за секој случај ако некој има слично искуство :)

3. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Ако не сте пишувале ништо на апворк што би можело да ве издаде тогаш слободно работи си без да сe секираш :)

На Pixi5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    Ти благодарам, ми имаше само пишано да ја контактирам на мејл за да сподели повеќе детали за работата дали ми одговара. толку од комуникацијата. Се надевам ке биде ок:?:

5. ParadisePink

ParadisePink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2020
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    181
    Само внимавај многу и не праќај финални проекти се додека не ти исплатат. Кога работиш надвор од Upwork немаш payment protection и никаква гаранција дека ќе ти исплатат.

Исто така мислам и дека имаше некој проблем при уплата дирекно на peyoneer сметката затоа што на картичката пишува дека е набавена преку Upwork. Исто и Peyoneer имаат воведено неиои плус прптоколи за исплаќање ако не е преку Upwork. Добро информирај се пред да почнеш со работа.

На луна99, tina2018, Pixi5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Нема врска тоа дека ќе имаш проблем поради тоа шо била картичката преку апворк, јас имав 2 пати исплата од сосема други клиенти па немаше никаков проблем. Истиот ден ми легнаа парите.

На tina2018, Pixi5 и ParadisePink им се допаѓа ова.
  7. ParadisePink

ParadisePink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2020
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    181
    Еее баш супер чим нема врска што е поврзано со Upwork. Мада, пред некој ден баш читав на Ит форумот дека им барале дополнителна верификација и на клиентите сега откога ги заострија правилата... Имаш искуство со ова?

8. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    Оваа фирма ме исплаќа директно на банкарска сметка, веќе ме внесоа во нивниот систем, добив и мејл адреса од нив, така да се надевам дека ќе биде во ред:D

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.699
    Мејлот ти го напишаа во порака на Upwork?
    Не знам ,пази се,имаше банирање на вакви членови.
    Кои воспоставиле комуникација и за да избегнат плаќање преку Upwork си работат надвор од платформата.
    Да не се чудиш ако те банираат.
    Имаат можност и да влезат во пораките и директ9 да те банираат.
    Маса на Срби беа за исто банирани.
    Јас лично не ризикувам статус за такви проекти.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    Не е проект, full-time работа е, ми се укажа убава шанса па затоа и прашав за искуство доколку некој има слично. Јас не ни вратив на пораката на апворк, ако оваа воопшто има врска за комуникацијата:^)

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.699
    Ти пратија мејл и ти таму им пиша?
    Често се фејк вакви работи но пробај.
    Одработи нешто,ти платија?

На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    Да имавме комуникација преку мејл, откако се распрашав убаво за условите, начинот на работа итн, прифатив, па ми направија мејл од нивната фирма, имаат своја платформа, ме додадоа на Teams каде се сите вработени, споделија видеа снимени од нив со инструкции за работа и начини на користење на платформата. Инаку денес почнав со работа, а исплаќаат два пати во месецот. Мене ми звучеше океј сето ова:worried:

На raww, tina2018 и Billy Idol им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.699
    Може ќе бидат океј.
    Но самиот нивни начин да бараат фриленсери преку Апворк,а да ја избегнат платформата не е океј.
    Затоа само внимавај,сешто има по светов.

На Pixi5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    Да, фала на одговорите. Се надевам ќе биде океј, во спротивно секако ќе прекинам доколку има нерегуларности за исплата и слично:!:

На tina2018 и Cosmi им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.084
    Допаѓања:
    87.699
    Од каде се?
    И тоа е битно:D

16. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    Од Австралија. Ги search-нав детално:D

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    39.701
    Чим си ги срчнала и си се уверила, добро е. Порано имаше доста овакви фејк профили кои бараа работа надвор од платформата да им завршиш и не ти плаќаа. Од искуство ти зборам. Се отепав работејќи на проект исто пола месец, а сакав да се осигурам да ми платат одма после првиот мајлстон (4-5 работни дена) и ми смислија некоја приказна дека не можеле така.
    Од тогаш веќе имав практика да не прифаќам такви понуди и работам на платформата додека клиентот не ми беше веродостоен доволно, па се префрлавме приватно. Сега скоро скроз го имам напуштено Апворк и само работам со постојаните контакти или по нивна препорака. Ептен некогаш ако немам работа, аплицирам таму.
    Еднаш кога ќе се изгориш, и на сувото ќе дуваш после.

На Pixi5 и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    325
    Да и јас сум скептична, но овие имаат вебсајт со reviews, налетав и на портали што ги објавувале и ред други работи па ми изгледаше океј:^) ќе видиме како ќе биде кога ќе дојде време за прва исплата:D ако не испадне добро, секоја грешка е лекција:drunk:

19. mind_monsterskp

mind_monsterskp Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    26
    Едно прашање до сите искусни со апворк.. кој начин го користите и кој начин е нај добар за префрлање на пари во мкд, и дали payoneer е добра опција?

На dankee му/ѝ се допаѓа ова.
  20. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.993
    И јас сум со слично прашање ко погоре.
    Имам стара Пејонир картичка од пред 5-6, може и 7 години, но немаше никакви приливи на неа, па потполно и ја заборавив и не ми стигна никаква замена, веројатно поради тоа што виделе дека старата нема активност.
    Сега земав да аплицирам за нова поради Апворк и гледам дека оди преку нив и ми бараа ИБАН и СВИФТ да внесам. Порано не беше така, директно од Британија стигаше за 7 дена и беше самостојна, без да бара поврзаност со твоја постоечка сметка.
    Значи ќе треба да одам до Тутунска да отворам трансакциска за долари и да им побарам кодовите?
    Можеби има нешто што не сум разбрала?

Може да запалите по една свеќа за мене, имајќи ги предвид гужвите по банкиве... :worried: :drunk:

На mind_monsterskp му/ѝ се допаѓа ова.