Јас имав пејонир картичка на која немав приливи неколку години. Истечена и фрлена. Се најавив на пејонир и им пишав на сапорт да ми издадат нова, не ми бараа дополнително ништо. Можеш ли да се најавиш, ти ја дава ли претходната картичка?
Искрено, не ми е сочувана лозинката и не ја ни памтам за да би се најавила. Знам последно кога бев најавена, беше дека ако сакам да ја обновам, првите 20-30 (мислам толку беа) долари што ќе ги земам, да отидат кај нив за одржување и замена, но оттогаш сигурно се едно три години минати. Ќе видам ако имам проблем со регистрација одново т.е. откако ќе добијам ибан и свифт од банка, ќе им пишам да објаснам што е работата.
Свифтот да, TUTNMK22 e, ама ибанот има разлики, веројатно од account number ќе ми ги треба тие од сметката за долари што ќе ја отворам. ------ Below is the typical IBAN for Macedonia. It contains 19 characters. Below you will find a detailed breakdown of the IBAN structure in Macedonia. 2 letters ISO country code 2 digits IBAN check digits 3 digits Bank Code 12 characters Account Number Така нешто беше и во Стопанска кога имав девизни за евра и долари, ама многу се изгор прокнижувањата и провизиите таму, па си се префрлив ваму. Ме бунеше само поврзувањето на Пејонир картицата со моја сметка, али ништо страшно, ќе биде.
Здраво дечки. Само што завршив проект со fixed price. Е,сега не ми е јасно. Ми стигаат на профил, во делот Transaction History ,две фактури. Едната е адресирана на мене од Upwork i e na сума од $1 A другата е од клиентот каде што ми префрлува сума за прокетот, и уште стои pending. Дали знае да ми објасни некој, што се случува , бидјеќи прв пат работам со фиксна цена, Ви благодарам
Првата е такса од Апворк, ти земаат процент од секоја заработка. Парите од клиентот ќе ти станат достапни за повлекување за неколку дена. Секогаш прво стојат како пендинг.
https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/360057604814-11-24-FREE-Connects-to-Do-More-on-Upwork- Еве некои позитивни промени на UpWork.
Дечки, не фаќајте работа со Индијци. Јас имам лошо искуство во врска со плаќањето. Многу слабо плаќаат. И ве молам искуства со fixed price поректи. Мене досега ми плаќале. Најпрво правам дел од работата како доказ, па склучувам договор.
Здраво. Заинтересирана сум да почнам со работа на Upwork. Може некој со повеќе искуство да ми објасни што како се работи, кои проекти се најдобри за почетник, која е најдобра опција за да те плаќаат. Благодарам.
Дечки профилот ми е цела година отворен ама дури сега почнав да праќам proposals. Ме интересира дали преминуваат од submitted во active и дали знаеме дали го виделе работодавачите нашиот cover letter ? Исто во делот кај под него кај што има можност да се прикачи дали треба да прикачиме наши претходни проекти или не е морално ако не бара во описот на работата? Може ли да споделите искуство за колку време ја добивте првата работа? Исто имам картичка на Payoneer извадена ми е преку платформата, но не ми е активирана и ми стои дека не е активна, дали тоа би сметало сега за сега нешто? Денес пратив 3 пропоусалс и ми остнаа уште малку конектс, дали може да си купам со картичка од НЛБ?
1. Не можеш да видиш дали го виделе твојот cover letter. 2. Не треба да прикачуваш ништо освен ако ди дизајнер па да испратиш линк од твоите проекти. Имаат сега нови правила, се додека не ја добиеш работата не треба ништо да споделуваш. 3. За месец ипол отприлика ја добив со декојдневно праќање на 2-3 proposals. Гледај да не претераш па да ти стават бан. 4. Кога ќе си префрлиш пари на картичката ќе одиш на банкомат и автоматски ќе се активира. 5. Можеш да си купиш со било која картичка конекти, а сега се вратија и бесплатните ако имаш интервју и ја добиеш работата. Со среќа.
Ти благодарам на одговорите, е сега ме интересира дали треба на профилот да се прикачи портфолио со цел поголема можност за работа или не мора? И дали proposals се префрлаат во актив ако те викнале на интервју, дека пратените сеуште ми стојат во submitted. И дали е во ред доколку работодавачот побара да види претходен работен проект да пратиш да види или подобро е да му направиш нешто почетно за конкретната работа за која што аплицираш? На кој начин се врши интервјуто на Upwork?
Пожелно е да имаш портфолио, да имаат некоја претстава за твојата работа клиентите. Во active стојат тие со кои што си имала интервју, поточно сте стапиле во контакт и сте си пишувале. Не треба да правиш ништо бесплатно бидејќи можат да те банираат, мислам дека со новиве правила не смееш да праќаш ништо се додека не се договорите и склучите contract. Интервју е тоа што си пишуваш и се договараш со клиентот околу работата.
Ти благодарам уште еднаш, значи не им праќам ништо додека не направиме договор дека ќе се работи на проектот. Е сега ако проектот се плаќа по саатнина кога се добиваат парите, најверојатно на крај на сработениот проект така? Колку часа ќе го изработиш толку се плаќа? А за fixed price гледам се плаќа со milestones , дали тоа значи дека пред да се пушти првично дел од работата се плаќа дел, па се пушта одреден дел од работата, па после тоа пак се плаќа па се праќа од проектот? И milestones се договораат со работодавачот или според правила на Upwork?
Ако работиш како дизајнер можеш да им испратиш линк од страната каде што прикачуваш логоа, ентериери и слично. Ако проектот е на саатнина, имаш програм upwork tracker, кога работиш го пушташ, кога запираш со работа го гасиш. На одредено време прави screenshot и клиентот може да види која е твојата активност, дали навистина работиш или си гледаш друго. Парите мислам дека се процесираат секоја среда од hourly jobs, и клиентот има мислам 5 дена да разгледа ако нешто не е како шо треба. За fixed contracts може ама и не мора да има milestones. Поточно milestones служат ако проектот е по обемен и се работи на повеќе време на пример 1 месец и повеќе. Ако се мали проекти може и одма да стави пари. Кога ќе завршиш притискаш на submit for payment и му испраќаш, со тоа автоматски се процесираат парите. Ако клиентот не ги одобри(често забораваат или се брзаат) upwork автоматски ти ги пушта после 14 дена откако ќе притиснеш на submit. И уште 5 дена се чека за да легнат на страната.