А дали треба секој месец да се пријавува или може после подолг период? Или пак после секое заработување, и 10 долари да е само?
Кога ќе ги ставиш на македонската сметка, тогаш. Може ќе имаш еднаш годишно, може двапати месечно. Инаку, од Upwork можеш само на Payoneer да повлечеш колку што знам. Од Payoneer кога и колку ќе повлечеш е твој избор, Payoneer нема никаква врска со твојата девизна мак. с-ка освен што ти ја бараат за отворање на с-ка
Извини што то те замарам ама ако добро разбрав, не треба да се пријават оние средства што стојат на UpWork. Тек кога ќе ги префрлам парите на трансакциска тогаш треба.
Здраво. Само што направив профил на Upwork, имам нејасно нешто околу тоа што е W-8BEN и дали треба да се потполни?
Направив профил на апворк, го комплетира до 100%, но не ми го прифатија со образложение дека немам доволно искуство. Немам никаде работено и со повеќето вештини кои ги имам се имам самата стекнато. Дали има опција да објавам некои проекти кои ги имам самостојно работено во слободно време или некој друг начин за да ми ги одобрат профилот?
Повеќето нишки се презаситени, затоа ти го одбива профилот Upwork. Можеш да се пријавиш со друга гранка па да го промениш потоа профилот, но и тоа не ти е сигурен начин, зашто дури и девелопери одбиваат веќе
Дечки во последно време ептен малку понуди за работа добивам. Пуштам proposals, ама ми немаат одговорено веќе 2 месеци, и си работам само со 2ца постојани клиенти со кои што работам веќе 1 година. Арно ама не е константна работата со 2цава клиенти, туку по потреба. Кога им требам прават нов milestone ми даваат задача и продолжуваме со работа. Хелп, како да најдам и друг клиент?
Пробај по различни клучни зборови да бараш работа, обично така наоѓам повеќе резултати отколку самиот feed кои ми ги нуди. На пример ако си стручна за некој софтвер кој е важен за она што го работиш пребарувај само со тој таг, или општо вештини кои се бараат за твојата работа. @Feminka22 платформа за фриленсери.
Па тоа е, така се погодува, или ги нема или сите наеднаш ќе ти пишат и тоа ми се случува на периоди. Сѐ што можеш е да дежураш почесто за да наидеш и на добра работа и на добри клиенти.
Девојки ајде овде да ве прашам. Значи работев во тим, ама се разделивме, и јас за луѓето кои работев ќе продолжам за нив пак да работам, ама самостојно. Е сега ми кажаа да си отворам профил на Upwork и за да си направам Payoneer сметка ќе треба и на фивер профил да си направам па од таму да ја нарачам. Некоја девојка ако знае да ме упати како точно иде процедурата. И ова ми беше како совед од тим лидот, дека вака повеќето правеле, а инаку преку девизна сметка ако сум сакала се легално. Anyone?? Help Да ми пообјасни како идат овие работи, мене малце нови и непознати ми се. Инаку дизајн работам.
На upwork може да изгубиш доста време додека ти го одобрат профилот, на fiver не знам за колку време одобруваат. Од таму ќе си аплицираш за Payoneer сметка и ќе ти испратат картичка. Можно е да треба да ја конектираш со мк сметка, мојата е доста стара не требаше тогаш. https://payoneer.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4/~/how-do-i-apply-for-a-payoneer-account? Е сега на upwork имаш 20% fee за првите наплатени $500 од клиент, потоа 10% и од $10 000. натака е 5%. Ако фирмата те најми преку upwork, upwork ти зема 20-10% од сумата. И уште $1 кога ќе ги префрлаш на сметка. Зошто те тераат да правиш профил на двете платформи не знам, нема логика. Многу се различни.
@babybubu За ист клиент, ама може различни договори. Пример почнувате со прв договор за $500, имаш 20% fees и добиваш чисти $400. Следен договор ви е пак на $500, сега веќе имаш 10% fees и добиваш $450. Не мора да се нови milestones, може да е комплетно нов договор/нова работа ама се додека е од истиот клиент, се рачуна. Е после $10,000 наплатени од еден клиент, fee-то паѓа на 5%.
Си нема врска. Значи профил на апворк е едно сметка на пајонир е друго. Можеш да си порачаш картичка пајонир без профил на апворк. Пајонир акаунт ти треба за да си префрлаш пари од апворк. Можеш со таа картичка да плаќаш, да вадиш на банкомат каде има долари или да префрлиш на сметка и данок да платиш.
Здраво, си направив профил на апворк, гледам неколку кои нудат работа но не можам да притиснам submit a proposal. Зошто е тоа така?