Може да те банираат. Можеш да му предложиш секако ама ризик е. Еден клиент не сакаше да се замара со плаќање, автоматски му повлекуваа пари од апворк и инсистираше да ми прати договор од час а не фиксна цена.
На Payoneer имаш сметки во различни валути, во Global payment service можеш да ги видиш сите, и за секоја валута ги имаш бројките на твоите сметки. Ја копираш онаа во која валута сте се договориле и му ја праќаш, потоа ти стигаат парите директно на Payoneer. Јас немам предложено, не сакам да си го загрозам статусот на платформата и да ме пријави некој, но ми имаат самите клиенти предложено. Доколку процениш дека би продолжиле нормално да си работите, а ти предложи клиентот, во ред би било. Сепак биди претпазлива со условите на користење.
Јас сакав да прашам, дали има некој искуство во Payoneer картичките и како „најбезболно“ ги подигнувате парите?
Најбезболно е да си аплицираш за Мастеркард од нив и да си ја користиш секаде каде има опција за картично плаќање. Кеш нема евтин, или од банкомат ќе го вадиш со картичката и ќе плаќаш провизија, или повлекување на девизна сметка со провизија плус персонален данок.
Здраво. Од неодамна имам акаунт на Апворк и веќе имам остварено контакт и понуда за работа. Како средство за земање на парите направив Пејпал акаунт кој планирам да го поврзам со мојата бугарска картичка. Дали знаете нешто во врска со плаќањето даноци? Дали данок треба да платам во Бугарија? Ве молам доколку некој има слично искуство или знае нешто повеќе, да ме исконтактира. Фала однапред.
За во Бугарија не знам ама за во Македонија секој странски прилив на лична сметка се даночи со 10 %. Логично па ако си бугарска гражданка најверојатно треба и бугарски данок да плаќаш. Провери ги бугарските даночни регулативи и услови, сигурно ги има по нет.
Здраво, моментално сум без работа па би сакала да пробам како фриленсер во мојата професија дизајн на ентериери и сл. Според вашите искуства дали од ова може да се живее доколку се работи со полно работно време? Планирам да отворам акаунт на Апворк но некои работи ми се нејасни околу пајонер. Читам дека на некои членови им барале да се врзат со девизна сметка од тука. Дали тоа значи дека неизбежно е плаќањето на 10% данок? Ако не се лажам законски они не можат да вршат увид на девизни сметки во странство. Извинете на долгиот пост Фала однапред
Ако се поврзеш директно со девизна тогаш ќе плаќаш данок. Ако вадиш преку пајонер тогаш можеш да избегнеш данок.
Ама при самото отворање на Пајонир ако бараат да внесеш податоци од мк девизна сметка тоа значи сметките се врзани една за друга така?
Payoneer е платежен процесор и како таква институција бара валидна девизна сметка во моментот на отворањето на сметката како сигурност дека ќе има каде да ти бидат исплатени парите. Кога ќе имаш средства тогаш ти одлучуваш како и каде ќе ги трошиш или повлечеш. Многу си аплицираат за Мастеркард и си ги користат парите со картичката. 10% се пријавува и плаќа на сите приливи од странство на твоја сметка во земјата.
А дали на Апворк со работа од полно работно време може да се живее или тоа е само за дополнителен приход? Какви се вашите искуства? Јас планирам да ми биде основен приход и овде да си се пријавам да си плаќам давчки здравствено, пензиско итн.
Па јас сега планирам да почнам не знам ни како се одвиваат работите. Цената од саат за почеток да ставам најниска или како да почнам?
Ne e se vo cenata, ima mnogu vo kvalitetot i iskustvoto sto ke go ponudis. E sega za start ke odis nesto ponisko no ne mnogu. Najprvo napravi si dobro portfolio i ke bide se ok
Имам пријатели со апворк што си купија и кола, уплатија учество за стан и плус одат по 3 -4 пати годишно на шетња во странство.
Гледам веќе ти одговориле. Можеш и да провериш колку другите фриленсери од твојата бранша наплаќаат, нема да ја гледаш само саатнината на профилите туку и по проекти колку и како ги плаќале почетници и експерти па можеш отприлика да направиш некоја проценка.
Дечки дали може клиент независен од Upwork да исплати директно на Payoneer? Или кажете друг начин за плаќање ако знаете.