Форумџика на годината

Работа на Odesk (Upwork)

Дискусија во 'Барање работа' започната од yo lee, 3 април 2016.

1. dea.18

dea.18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    2.302
    Ме интересира и мене.

2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.773
    Допаѓања:
    17.838
    Искуства преку плаќања со Revolut?

Клиент да ми плаќа преку Revolut.

Дали имате искуство?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    2.778
    Одговорот се за во друга држава ама претпоставувам нема некоја голема разлика и ако не се лажам важи и за во Македонија.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    236
    Здраво девојки, дали имам шанси да најдам работа full time remote на upwork или linkedin, знам дека има премногу конкуренција па заради тоа и прашувам дали има шанси, дали треба да сум упорна повеќе?:(

5. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    2.085
    Допаѓања:
    3.686
    Мислам дека има. Упорна биди. Познавам неколку што преку оваа платформа си најдоа фул тајм работа.

6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.773
    Допаѓања:
    17.838
    Чисто за информацијава, овоа го начекав на нет.
    Има убаво објаснето како да се пријави данок за фриленсери. Screenshot_20250724_001005.jpg

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Maelina

Maelina Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    711
    Дали има некоја што работи преку Upwork? Како оди процесот со плаќање, преку која картичка? Сакам да почнам па искуства од прва рака ми се добредојдени. :)

8. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.672
    Ја не би ти го препорачала сега Upwork. Порано беше подобро, сега многу знаат да те скамнат со тоа што ќе изработиш да не ти платат.
    Ја предавав англиски јазик на група деца од УАЕ (онлајн без вклучени камери) и добро ме исплатија, после тоа имав некои проекти како Content Creator, душа ми излезе со менаџерот додека си ѓи земам парите. Истото и се случи и на другарка. Она со години работеше преку Upwork и сега престана од овие исти причини.
    Треба да си купуваш connections да за аплицираш за работа.
    Сега не ни ти даваат feedback за тоа дали си ја добила работата или не.
    Исто така на секоја апликација за работа ти зимаат конекции и не ти ѓи враќаат, пошто ако те одбијат ти ѓи враќаат конекциите назад.
    Јас на тие што работев ме плаќаа преку Payoneer.
    Треба да си аплицираш за таа картичка и да ја поврзеш со SWIFT број кој што банката ти го дава.
    Пробај си, ама не би ти препорачила. :angel:

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Maelina

Maelina Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    711
    Колку што се сеќавам порано мораше прво клиентот да ги плати парите пред да почнете со работа (откако ќе склучите договор), за да не испадне на крај да не плати. Па, откако ќе се затвореше договорот, парите доаѓаа на твоја сметка. Не е така сеуште?

10. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    4.469
    Плаќањето е едноставно преку Payoneer, и исклучиво така, никако преку Телеграм.

11. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.672
    Не, сега изработуваш па те плаќаат и кога ќе дојде време да ти платат ќе ти напише демек нешто не е задоволен од тебе, ти реков, ми рече.

На diskreten32 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.312
    Допаѓања:
    47.292
    Не е точно ова, Upwork ги зема парите од клиентот и се заштитени потоа ако ти е фиксен договор кога ќе завршиш ти плаќаат, ако ти е на саат секако ти се исплаќа, порано беше така и сега е така, може ти си работела со клиенти кои немаат верифицирано плаќање и со самото тоа не може да ти се исплати.
    Јас работма на Upwork и до сега со плаќање не сум имала проблем.
    Ако има некој незадоволен може да отвори диспјут ама ти ќе кажеш дека твојта работа е завршена ако е завршена и нема што тука да не ти се плаќа.
    Дали ти работиш сама или преку агенција на Upwork?
    Ако е преку агент можно е они да те лажат дека клиентот не платил зошто ти немаш увид во договорот.
    Јас работам од 2015 на Upwork и сум топрејтед, буквално ни еднаш не сум имала проблем со плаќање.

Инаку сега е полошо од аспект што има вече голема конкуренција и цените се многу опаднати, јас наплаќав 25 долари од саат и работев многу, сега веќе ретко можам да најдам проект за таа цена, не ми се ни исплаќа да работам.
    Конекциите се во ред работа, барем знаеш дека не аплицира кој стигне на работа, онака имаше фриленсери што аплицираат на се што знаат и не знаат.

И секако дека се добива фидбек дали си добил работа, има договор.
    Ти веројатно работиш преку друг штом имаш вакви проблеми.

На Maelina, FlirtBerry и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.672

Јас искрено имав лошо искуство и затоа прекинав.

14. Maelina

Maelina Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    711
    Според твое искуство, стигнуваат ли месечните connections за да фатиш проект, или мора да си платиш да имаш повеќе? Знам дека е индивидуално, ама од лично искуство тебе како ти е. Не сакам да испадне да влезам во минус наместо во плус. :lol:

15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.312
    Допаѓања:
    47.292
    Ако аплицирш на многу проекти а ако си нов претпоставувам дека аплицираш, нема да ти стигнат.
    Ако со тек на време научиш кои се сигурни зделки и за кои имаш шанса и аплицираш само на тие, да стигнуваат.
    Јас последната година искрено запоставив фаќам само по некој проект ако ми се види ок, зошто имам дете за кое се грижам сама, мм е во странство и немам толку време.
    Порано дефинитивно беше подобро и поисплатливо за работа, сега не толку, ама пак знае да излезе некој добар проект.
    Е сега не знам и во кое поле работиш,, јас сум дизајнер на мебел и ентериери и тоа ми е примарно поле, ама имам и профил за илустратор и работам и на илустрирање детски книги, тоа е малце потешко за зделки.
    Ама пак ќе кажам конкуренцијата е толку голема и толку се намалени цените што не ми се веќе исплаќа да работам, зошто еден реален проект од тука ми е подобро платен него вака.

На Maelina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Maelina

Maelina Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    711
    IT сум, конкуренцијата е преголема знам, општо и за фриленс и за работа во фирма да си најдеш. Имам добро портфолио, го верифицирав профилот, имам работно искуство (сеуште работам), па ќе си ја пробам среќата и тука. Ти благодарам многу! :inlove:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. EmilyVan91

EmilyVan91 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2022
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    16
    Здраво ми треба некој кои работи на upwork сакам да исконтактираме